Mergaitės taip nedaro

Lietuvos IT sektoriui šiuo metu trūksta apie 14 tūkst. darbuotojų, rodo asociacijos „Infobalt“ duomenys. Vis dėlto dažnu trūkumu ieškant darbo naujoje srityje išlieka praktikos stoka. Tad jau pusmetį IT darbo aktyviai ieškanti A. Kuckaitė turi patarimą darbdaviams, kurie neva niekaip neranda tinkamos kvalifikacijos darbuotojų.

„Labai dažnai prašo metų ar poros, kad žmogus būtų dirbęs IT srityje, ar tai net būtų su personalu susiję, ar su projektų valdymu. Bet, iš esmės, aš kiek pasigilinau, pakalbėjau, labai didelių, specifinių žinių, sakykim, personalo vadovams ar projektų vadovams nelabai ir reikia. Jiems daugiau reikia minkštųjų įgūdžių – organizavimo, derybų, bendravimo.

Tad mano patarimas darbdaviams – jie suranda žmogų, kuris savo asmeninėmis savybėmis, patirtimi ir vertybėmis tinka, ir jį apmoko. Aš manau, kad, jeigu žmogus jau drįsta keisti savo gyvenimo kryptį, tai yra pasiruošęs ne tik naujam darbui, bet ir naujam mokymui“, – aiškina A. Kuckaitė.

Jos teigimu, nors dalis darbdavių šiandien tai jau daro, kartais nepagalvoja apie brandesnio amžiaus darbuotojus, kurie nemato savęs praktikanto rolėje, nenori dirbti neapmokamo darbo. Tad verta kelti abipusio pasitikėjimo ir motyvacijos klausimus.

„Dabar yra labai didelė pasiūla ir labai didelė paklausa, bet kažkodėl tas skaičius nemažėja nė trupučio. Čia yra nesutarimas, kai vieni labai stropiai mokosi, bet galbūt ne tą, o kiti ieško jau su patirtimi, ir su diplomu. <...> Diplomas ir lieka diplomu, kol tu nepradedi realiai dirbti. O jeigu bus darbas kartu susietas su mokymu, tai bus dviguba vertė, dvigubas greitis. Darbdaviai turėtų tai įvertinti, atsižvelgdami į konkretaus žmogaus motyvaciją“, – įsitikinusi ji.

Dauguma kursų – nemokami arba už simbolinę kainą

Paklausta, kodėl nusprendė sukti TECH keliu, A. Kuckaitė patikino pajutusi norą ieškoti išraiškos priemonių, kurios tenkintų ir padėtų atskleisti prigimtines savybes.

„Man viena, beje, garbaus amžiaus moteris patarė atkreipti dėmesį į IT. Aš tuo metu kažkaip tai visiškai, sakyčiau, buvau žalia vartotoja IT sferoje. Ir galvojau, tai kur aš į tą IT, nei aš suprantu, nei programuoti, nei dar kažką… Net nežinau, iš ko kompiuteris susideda, kaip iš viso internetas veikia“, – kas pasėjo pirmąją mintį apie darbą TECH srityje ir kokios baimės iškart kilo, prisiminė pašnekovė.

Pradėjusi tikslingai ieškoti informacijos, akyse vis dažniau ėmė rodytis įvairios mokymų, kursų, paskaitų ar kitų užsiėmimų šioje srityje reklamos. Didelė dalis jų yra nemokami ar įkainoti tik simboliškai, pastebėjo Asta.

Vieni mokymai po kitų ir ši sritis ją įtraukė: „Pradėjau domėtis, pradėjau suprasti, kad ne tik programuotojai yra IT sferoje. Supratau, kad aš irgi galiu su savo patirtimi ir savo gebėjimais būti naudinga“.

Svarbu išgryninti judėjimo kryptį

A. Kuckaitė pripažino, kad keisti profesiją – baisu. Nors gebėjimai ir kompetencijos pritaikomi universaliai, daug kas dabar į karjeros pokyčius linkę žiūrėti kaip į visiškai naują puslapį savo profesinėje istorijoje.

„Kartais gyvenime reikia daryti naujus dalykus, kurie kelia baimę. Taip tu pasieksi naujų rezultatų. Matyt, aš priėjau prie tos ribos, kai ta veikla, kurią aš dabar vykdau, netenkina manęs. Man reikia daugiau iššūkių, aš noriu daugiau naujovių, aš noriu daugiau technologijų savo gyvenime, savo darbe“, – aiškino pašnekovė.

Šiuo metu ji labiausiai domisi projekto savininko (ang. „Product Owner“) arba projekto vadovo (ang. „Product Manager“) pozicijomis, neatmeta galimybės dirbti ir kibernetinio saugumo srityje.

Įspėja, kokie iššūkiai gali kilti

A. Kuckaitė pastebėjo, kad net ir IT srityje dalis paskaitų vis dar vyksta tradiciniu būdu, iššūkių pradedantiesiems gali kelti ir anglų kalba – nuolat vartojami specifiniai terminai ir sąvokos.

„Padeda rekomendacijos, kai tu pasiskaitai tų moterų ir vyrų, kurie praėjo tuos mokymus, įvardytus pliusus ir minusus. Ir, sakykim, kur po tų mokymų galima būtų įsidarbinti, kokioje IT srityje. Pavyzdžiui, aš jau buvau pasiruošusi eiti į kolegiją mokytis programavimo, bet paskui supratau, kad iš manęs programuotoja greičiausiai labai gerai nesigaus, nes nėra mano mano prigimtinė savybė sėdėti taip kruopščiai ir rašyti kodą“, – aiškino pašnekovė.

Ieškantiems darbo ji patarė nepabijoti ir pasikalbėti su potencialiais darbdaviais, kokių konkrečiai žinių iš savo darbuotojų jie tikisi, pasidomėti, kokius mokymus jie rekomenduoja.

Rekomenduoja siųsti CV, net jei reikalavimus atitinkate ir 40 proc.

Kita A. Kuckaitės rekomendacija – drąsiai siųsti savo gyvenimo aprašymą net jei darbo skelbime išdėstytus reikalavimus atitinkate 40 ar 50 proc.

„Dabar yra tokia solidariai banga, sakyčiau, Lietuvos moterų, ypač vadovių, ypač tų, kurios dirba IT srityje. Jos veda ne vieną nemokamą seminarą, kursus, seriją, sakykim, paskaitų, kur skatina moteris labiau pasitikėti savimi, žiūrėti ne tik į reikalavimų eilutes, bet ir tarp eilučių“, – kas svarbu ieškant darbo, pabrėžė A. Kuckaitė.

Jos teigimu, kalbant apie brandesnius darbuotojus, poros puslapių ilgio CV tikrai netilps visa gyvenimo patirtis, o ilgesnius prisistatymus šiandien retai kas skaito.

„Pokalbis labai atskleidžia žmogų, kiek jis geba bendrauti, kiek jis geba save pristatyti. Galų gale, pasipasakoti gyvenimiškas patirtis, kurios tikrai darbe padeda“, – sako ji.

Pastebi besikeičiančią darbo kultūrą

Nors svajonių darbo kol kas A. Kuckaitė dar nerado, keli pastarieji pokalbiai su TECH sričių lyderiais jai suteikė daug vilčių.

„Jie stebėjosi, kaip čia parašiau, bet, kai išgirdo mano patirtį, viską suprato. Mano patirtis – įvairialypė, įvairiapusė. Kadangi keičiau 2 ar 3 kartus savo gyvenimo kryptį, natūraliai įgijau daugiau patirties nei žmogus, einantis viena kryptimi. Pagyrė, sako, labai gerai, nes drįstate parašyti, netgi kai galbūt netinkate į vieną konkrečią poziciją“, – dalinosi pašnekovė, pridurdama, kad tokios įmonės patikusių darbuotojų CV likusios išsaugoti ir pasiūlyti jiems darbą, atsiradus tinkamai pozicijai.

Pasak A. Kuckaitės, vyresnio amžiaus darbuotojai taip pat turėtų suprasti, kad IT srityje šiuo metu vyrauja visai kitokia darbo kultūra – darbuotojai yra laisvesni, labiau atsipalaidavę, mažiau tobulumo reikalauja ir iš savęs, ir iš kitų.

„Aš matau, kad yra mažesnė hierarchija. Mažiau priklausomybės nuo vadovo ir daugiau atsakomybės už savo darbą. Daugiau bendradarbiavimo, daugiau tos bendros kūrybos, komandinio darbo ir mažiau vadovavimo, lyderiavimo. Nors šiandien labai madoje tie žodžiai yra: lyderiauti, naujos kartos lyderiai. Dabar naujo tipo organizacijose lyderis yra vienas iš komandos narių, bendrakūrėjas, kuris leidžia kitiems atsiskleisti“, – lygino pašnekovė.

Atsigręžia į brandesnius darbuotojus

Ji taip pat pastebėjo, kad dauguma darbdavių jau pasisotino jaunimo maksimalizmu ir pradeda vertinti vyresnius darbuotojus.

„Kai aš pradėjau kalbėti, kad einu į IT, labai daug mano draugų, pažįstamų susiraukė ir sako: „Tu pažiūrėk į savo pasą“, „Kur tu eini?“, „Kur tu nuo nulio sau leidi neprotingai rizikuoti?“, – prisiminė A. Kuckaitė.

Po tokių žodžių, pripažįsta ji, jau buvo benuleidžianti nosį, kai Vilniuje vykusioje TECH mugėje pati paklausė darbdavių, kaip jie žiūri į brandesnius, tačiau naujus darbuotojus.

„Kai kurios įmonės sako: „Mes jau perėjome į kitą lygį ir supratome, kad jaunatviškas užsidegimas turi eiti kartu su brandžia patirtimi. Ir jie jau pradėjo rinkti žmones, kurie turi patirtį, kurie padeda tas karštas geras idėjas išspręsti efektyviau, nes patirtis duoda efektyvų sprendimą. Brandus žmogus jau turi ir gyvenimiškos patirties, ir darbo patirties, kaip spręsti klausimus sunaudojant kiek įmanoma mažiau išteklių – tiek žmogiškųjų, tiek finansinių, tiek laiko prasme“, – pastebėjo ji.

Atsakė, ko trūksta, kad TECH daugėtų moterų

Pasak A. Kuckaitės, moterų TECH būtų daugiau, jei išsklaidytume mitus, kad tai mistinė ir nepasiekiama sritis, skirta tik išrinktiesiems.

„Realiai, niekas nesupranta, kas ten iš tikrųjų vyksta“, – pagrindinę problemą įvardijo ji.

Pasak pašnekovės, ir mokyklose turėtų daugėti TECH švietimo, mentorystės programų.

„Iš tikrųjų, išmokus programavimo kalbą per pusę metų jau galima gauti programuotojos darbą. Moteriai galima tai gauti, jeigu ji yra, grubiai pasakysiu, buhalterės tipo. Žmogus, kuriam patinka skaičiukai, tikslumas, kurti tame visame. Bet tai turi būti tam tikro tipo žmogus. Reikia žiūrėti pagal save, nes jūs tada atsisėsite prie kompiuterio ir ilgas dienas rašysite kodus. Yra, aišku, ir kitų sričių: pagalba, technikai, internetas, laidai, programos... Daug raktinių žodžių, kurie nuveda prie tam tikrų specifinių darbų“, – įvairovę TECH srityje išskyrė A. Kuckaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)