Kryptis - Kaišiadorys

Nuo 1943 metų Kaišiadorių vyskupo pareigas ėjęs Teofilius Matulionis turėjo atlaikyti ne vieną gyvenimo išbandymą. Už nepalaužiamą tikėjimą ir pasipriešinimą SSRS okupaciniam režimui, jam teko brangiai sumokėti: nuo 1930-ųjų trejus metus praleido griežto režimo Solovkų lageryje, o 1946 metais, nesutikus bendradarbiauti su sovietine valdžia, buvo įkaltintas Vilniaus KGB rūmų rūsiuose, čia nuolatos tardomas.

Valios stiprybės nepraradęs ir savo įsitikinimų niekuomet neišdavęs Teofilius Matulionis 2017 metais buvo paskelbtas palaimintuoju ir iki šių dienų minimas geru žodžiu už atliktus darbus ir nuopelnus tikinčiųjų bendruomenei. Ryškus palaimintojo pėdsakas lydi ir keliaujant po Kaišiadorių kraštą, paties vyskupo taip mylėtose ir brangintose vietose.

1. Teofiliaus Matulionio aikštė

Lankydamiesi Kaišiadoryse, tikrai pastebėsite Kristaus Atsimainymo katedrą, o šalia jos – ir didingą Teofiliaus Matulionio aikštę. Sovietmečiu ji buvo sunaikinta, mat tikinčiųjų susirinkimai prie katedros buvo draudžiami. Dabar ši vieta – tarsi naujai atgimusi, vėl kviečianti ateiti, pasigrožėti ir tiesiog pasibūti.

 Teofiliaus Matulionio aikštė.   Andrejaus Tomenko nuotr.

2. Paminklas arkivyskupui Teofiliui Matulioniui

Būdami pačioje miesto aikštėje, bent akimirkai stabtelėkite apžiūrėti arkivyskupui Teofiliui Matulioniui skirto paminklo. Kadaise, būtent šioje vietoje arkivyskupas sveikindavo pro katedrą einančius tikinčiuosius. Vlado Žuklio kurtame paminkle ši akimirka tarsi sustabdyti laike – ranką iškėlęs Teofilius Matulionis iki šiol laimina kiekvieną, einantį pro šalį.

 Teofiliaus Matulionio paminklas. Giedrės Streikauskaitės nuotr.

3. Palaimintojo Teofiliaus Matulionio koplyčia

Dar 1913 metais pradėta statyti vienintelė Kaišiadorių bažnyčia dėl prasidėjusio karo pabaigta statyti tik praėjus kone dvidešimčiai metų. Šiandien šioje vietoje stovi žymioji Kaišiadorių Kristaus Atsimainymo katedra – vieta, kurioje ne vienerius metus Dievui ir žmonėms ištikimai tarnavo Teofilius Matulionis.

Užsukę į katedrą būtinai apsilankykite palaimintojo vyskupo Teofiliaus koplyčioje. Čia pat – viename iš katedros altorių – ir sarkofagas su tremtį ir įkalinimą ištvėrusio palaimintojo Teofiliaus Matulionio palaikais, virš jo kabančiu Teofiliaus Matulionio kanoniniu paveikslu.

 Teofiliaus Matulionio koplyčia. Giedrės Streikauskaitės nuotr.

4. Dievo Gailestingumo koplyčia

Kaišiadorių katedroje verta pamatyti ir Dievo Gailestingumo koplyčią, išsiskiriančią ypatingais sakraliniais paveikslais. Vienas iš jų – dar prieš Antrąjį pasaulinį karą arkivyskupo Teofiliaus Matulionio užsakymu tarp 1937 ir 1939 metų nutapyto Gailestingojo Jėzaus paveikslo kopija, į Kaišiadoris atvežta 1943 metais. Koplyčioje galima pamatyti ir su lietuviškais motyvais Krokuvoje nutapytus Šv. Jono Pauliaus II ir Šv. Faustinos portretus, iš Krokuvos atvežtas Dievo Gailestingumo apaštalų relikvijas.

 Dievo Gailestingumo koplyčia. Organizatorių nuotr.

5. Senieji ir naujieji katedros vartai

Vieta, kur susijungia dabartis ir praeitis, – taip kaišiadoriškiai neretai vadina senuosius ir naujuosius katedros vartus. 2016 metais, vykdant miesto aiškės rekonstrukciją, atkasti sovietų valdžios nugriauti senieji Kaišiadorių katedros šventoriaus vartai, kurių fragmentas eksponuojamas Kaišiadorių katedros šventoriuje.

 Senieji ir naujieji katedros vartai. Organizatorių nuotr.

6. Kaišiadorių vyskupijos kurija

Kaišiadorių vyskupija, nors ir mažiausia Lietuvoje, turi turtingą istorinį ir dvasinį paveldą. Čia tarnavo bei Dievo keliu tikinčiuosius lydėjo ir Palaimintasis vyskupas Teofilius Matulionis. Sovietų valdžiai įsakius, 1949 metais Vyskupijos kurija iš Kaišiadorių buvo perkelta į Kauną, o vėliau į Vievį. Tik 1978 metais sovietų valdžiai leidus, vyskupijos kurija vyskupijos valdytojo kanauninko Juozapo Andrikonio pastangomis vėl įsikūrė Kaišiadoryse. Prasidėjus atgimimui 1989 metais pradėtas grąžinti sovietų valdžios nacionalizuotas turtas, tame tarpe ir kurijos pastatas.

 Kaišiadorių vyskupijos kurija. Giedrės Streikauskaitės nuotr.

7. Palaimintojo Teofiliaus Matulionio freska

Keliaudami pro Algirdo Brazausko gimnaziją tikrai pastebėsite gimnazijos sieną puošiančią įspūdingą Palaimintojo Teofiliaus freską. 2018 metais ją nutapė dailininkas Tadas Vincaitis ir pagalbininkės Justina Sendravičiūtė bei Lauryna Stankūnaitė. Atkreipkite dėmesį į originalų idėjos įgyvendinimą: raudoname fone tarsi iš gelmės išnyrantis antrasis palaimintojo veidas vaizduoja jį kaip kankinį, atskleidžia gilias palaimintojo asmenybę išreiškiančias tiesas.

 Teofiliaus Matulionio freska. Viktorijos Kanapinskaitės nuotr.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)