Atokvėpis po palme
Atogrąžų kraštai, Havajai, tikras spalvų sprogimas. Visur vyrauja atogrąžų motyvai – nuo dekoro iki maisto. Kokosų kiautus, skersai ar išilgai perpjautus per pusę, galima paversti taurėmis ir lėkštėmis, salotas ir kiti valgius, vaisius ir uogas dėti į išskobtus arbūzus. Tokie „dubenys“ tinka ir įvairiais vaisiais, išskobtų arbūzų minkštimu pagardintiems gėrimams.
Puiki idėja – vieno kąsnio vaisių vėrinukai. Ne tik skanu, bet ir puikiai atgaivina karštomis vasaros dienomis. Verti galima viską – ir vynuoges, ir bananus ar arbūzus. O kai kuriuos vaisius galima kepti ir grilyje.

„Nors arbūzą esame įpratę valgyti šviežią, jis puikiai tinka ir kepimui – jo nereikia kaip nors gardinti, pakanka tik supjaustyti kubeliais ir suverti ant iešmelių. Kepti galima ir melioną, apsuktą šoninės gabalėliu – meliono gaivumas ir šoninės sūrumas idealiai dera tarpusavyje. Skanus ir estetiškai labai patrauklus desertas – ant iešmelio keptos braškės su zefyrais“ – pataria prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė V. Juodkazienė.
Mėlynas horizontas
Vasariškai nuteikianti jūros tema. Aplinką dekoruokite galvodami apie šiltą smėlį, jūros išplaunamas kriaukles, akmenukus. Vyraujančios spalvos – mėlyna ir balta. Patiekalai, žinoma, iš žuvies bei jūros gėrybių.
„Ant žarijų galima kepti bet kokią žuvį ir jūros gėrybes. Tikrai neprašausite, jei pasirinksite krevetes – jas galima kepti ne tik išlukštentas, bet ir su kiautais, tuomet iškepusios jos traškės. O ir pasiruošimui laiko nesugaišite, nes marinuoti krevečių nebūtina: pakaks apšlakstyti alyvuogių aliejumi ir pagardinti citrinų sultimis, jei norisi – ir prieskoniais, – pataria maisto ekspertė V. Juodkazienė.

Verti ant iešmelių galima ir kalmarus ar lukštentas midijas. Abejingų nepaliks ir ant grotelių keptas aštuonkojis, prie kurio puikiai dera mažos šviežio derliaus bulvytės, traškūs smidrai, kitos grilyje keptos daržovės.
Stilinga lietuviška išvyka
Kaimišką idilę padės sukurti languota lininė staltiesė, medinė pjaustymo lenta, mediniai ar moliniai indai, mediniai padėklai, pinti daiktai. Maistas – viskas, kas paprasta ir neįpareigoja, tinkama kepti grilyje ar ant laužo.
„Instagram“ paskyros pusryčiams“ kūrėja Gabrielė Žutautaitė tikina, kad kepimui ant grotelių tinka viskas ir dalinasi savo šio sezono atradimu – keptu varškės sūriu.

„Dubenėlyje sumaišau alyvuogių aliejų, medų, kmynus, druską, pipirus, mase aptepu sūrį, dedu jį ant grotelių ir apkepu iš abiejų pusių, kol išorė karamelizuojasi. Rezultatas – traški plutelė ir tirpstantis sūris viduje. Grilinimui taip pat tinka kamambero ir halumio sūriai, – pataria prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė. – Šalia tinka ir grilintos daržovės. Visas ruošiu taip pat: apšlakstau alyvuogių aliejumi, žolelėmis ir dedu ant laužo. Po to, kai iškepa, pasūdau ir dalį jų šlakstau citrinos sultimis.“
O kaip gi lietuviškos vaišės be duonos? G. Žutautaitė pataria: nors duonos kepti nereikia, ji tikrai skanesnė, kai šilta ir apskrudusi. Dėkite duonos riekes ant grotelių, paskrudinkite virš laužo ir pagardinkite kastiniu, kuris puikiai dera ir prie keptų daržovių.
Provanso dvelksmas
Ryškiai mėlyni levandų laukai, žaliuojantys vynuogynai ir, žinoma, romantiškai idilei derantys gėrimai bei užkandžiai. Provanso stilius – tai paprastumas ir patogumas, tad piknikui labiausiai tiks vieno kąsnio užkandžiai – įvairių rūšių sūris ir kuo daugiau vaisių.
Dekoruodami aplinką pirmenybę teikite natūralumui – neutralios spalvos, medžio ar šiaudo motyvai, levandų ar kitų lauko augalų šakelės padės sukurti precizišką, bet neįpareigojantį stilių. Sūrį ir vaisius patiekite ant medinių lentelių – ne tik praktiška, bet ir puikiai dera prie subtilios prancūziškos estetikos.

Sūrį pjaustykite nedideliais, vieno kąsnio gabaliukais, tarpusavyje derindami skirtingų tekstūrų ir skonių sūrius – pavyzdžiui, kietąjį, pelėsinį ir ožkos. Šalia patiekite vaisių ar kitų produktų – jie padės atgaivinti skonių paletę.
„Prie įvairių sūrių tinka ne tik vaisiai, bet ir alyvuogės, riešutai, įvairūs džemai ar užtepėlės. Priklausomai nuo pasirinktų sūrių gausos, rinkitės ir prie jų derančius pagardus – vieni iš jų gali būti saldesni, kiti sūresni ar priešingai – labiau gaivinantys, – pataria prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė. – Prie aštresniu skoniu pasižyminčių pelėsinių sūrių labiausiai dera vaisiai ir uogos: vynuogės, kriaušės ar subtilaus skonio gervuogės. Kietojo sūrio skonį atskleisti padės figų ar svogūnų džemas, o minkštesnius ožkų pieno sūrius ragauti galima su medumi, įvairiomis uogienėmis.“

Provanso stiliaus įkvėptam piknikui puikiai tinka ir auksiniai, sviestinės tešlos kruasanai. Prancūzai juos mėgsta valgyti ir su saldžiais, ir su pikantiškais įdarais. Su jais tepami ir piknikui gamtoje tiksiantys sumuštiniai: juos galima valgyti ir su kumpiu, ir su lašiša, mocarela ar daugeliu kitų įdarų.