Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Kol vieni sako, kad bulvės – tukinantis ir „sunkus“ maistas, dietologai rekomenduoja vertinti visumą to, ką valgome, o ne atskirus produktus. Jei pažvelgtume į maistinių medžiagų lentelę, tai prie bulvių matysime įspūdingą kiekį ir vitamino C, ir kalio, ir B grupės vitaminų bei kitas vertingas medžiagas. Todėl ši daržovė vis dažniau „reabilituojama“ ir rekomenduojama, kaip visavertės, subalansuotos mitybos dalis, pabrėžiant, kad labai svarbu, kaip ji apdorojama.

Taigi, kada šiais metais sulauksime šviežio lietuviškų bulvių derliaus?

„Gaudė“ dienas, kada sodinti

Kelis dešimtmečius bulves auginantis ūkininkas Kęstutis Macijauskas iš Šilutės rajono, Pašyšių kaimo, juokauja, kad bulvė – kaip žmogus, mėgsta komfortą, todėl, kad ji augtų, reikalingos ir tam tikros oro sąlygos. Štai šiais metais netgi jas pasodinti buvo nemenkas iššūkis – teko „gaudyti“ dienas, kada nelyja ir nėra šlapia.

K. Macijauskui bulvių auginimas – tai iš kartos į kartą perduodama šeimos veikla: „Tėvai gyveno kaime, augino bulves, tad nuo mažens žinojau, kaip jas auginti, prižiūrėti“. Pasak pašnekovo, norint sodinti bulves – reikia, kad žemė įšiltų ne mažiau kaip iki 5–6, o geriausia 7 laipsnių. Į kuo šiltesnę žemę bulvė sodinama, tuo geriau. Bulviasodžio laikas priklauso tik nuo oro.

„Bulvės mėgsta patogias, optimalias augimo sąlygas, todėl visada geriau jas sodinti yra į kuo šiltesnę žemę. Tada jos greičiau dygsta, vystosi, auga“, – pasakoja ūkininkas.

Per metus K. Macijauskas užaugina nuo 800 iki 1000 tonų bulvių. Paklaustas, kokio bulvių derliaus galima tikėtis šiais metais, pašnekovas atskleidžia, kad tiek derliaus, tiek bulvių kokybė priklauso nuo gamtos: ne tik nuo bulvių sodinimo laiko, bet ir nuo to, koks oras bus vasarą. Jeigu vasara pasitaiko itin karšta ir oro temperatūra pakyla virš 25 laipsnių – dirvoje bulvės sustoja augti, o tai nulemia ir kuklesnį derlių. Optimalus oras bulvėms – ne per karšta, su saikingu lietumi. Tuomet derliaus galima tikėtis gausesnio.

Bulvės

Visgi, ūkininkas mato ir šaltos žiemos privalumų, mat dėl minusinės temperatūros turėjo sušalti žemėje gyvenantys kenkėjai vabalai ir kiti parazitai. „Didelis sniego kiekis dirvai taip pat pasitarnauja į naudą, nes suteikia daug drėgmės. Pastaraisiais metais drėgmės lygis dirvoje buvo labai nukritę – o tai irgi tam tikras iššūkis“, – sako K.Macijauskas.

Lietuviškiausia daržovė

Ūkininkas juokauja, kad bulvė – geriausiai atspindi Lietuvos klimatinę zoną ir yra tikra, lietuviška daržovė: „Sniegas ar šaltis visai nebaisus bulvėms. Ir po šaltesnių žiemų nei ši turėdavome puikų derlių. Tikrasis klimato iššūkis – kiek žvarbesnis, šaltesnis ir drėgnesnis nei įprastai pavasaris. Dėl jo šiek tiek nusikėlė bulvių pasodinimas“.

Kęstučio Macijausko ūkis

Šiais metais bulvių sodinimas išties prasidėjo kiek vėliau: „Iki pat šių dienų labai daug lijo, tad jei pernai tokiu laiku jau viską būdavome pasodinę, šiais metais – vėlyvąsias bulves vis dar sodiname. Paradoksas toks, kad su gamta nepagudrausi – jei bulvę pasodinsi į šaltą žemę – ji tiesiog neaugs“, – tvirtina pašnekovas.

Norite užauginti sveikas, skanias bulves? K. Macijauskas dalinasi keliomis gudrybėmis, kurios pravers ir įgudusiam ūkininkui, ir prie savo namų kelias vagas bulvių auginantiems mėgėjams. „Svarbu suderinti daug faktorių: tinkamą žemę, gerą orą, drėgmės ir šilumos balansą. Taip pat – svarbi bulvių veislė. Vienos derlingesnės, kitos – skanesnės, trečios – vizualiai gražesnės. Visgi, tai lietuviškiausia daržovė, kuri lengvai ir palankiai pas mus auga“, – sako Vakarų Lietuvos ūkininkas.

Lietuviai laukia šviežio derliaus

Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, vietoje auginamos sezoninės daržovės pirkėjų yra ypač laukiamos. Štai K. Macijauskas savo ūkio šviežių bulvių derlių prekybos tinklo parduotuvėms tiekia jau bemaž 20 metų.

„Lietuviai visuomet laukia pirmojo metų derliaus agurkų ir pomidorų, tačiau be jų, vienos iš daugiausia dėmesio sulaukiančių daržovių – tai šviežios lietuviškos bulvės. Siekdami užtikrinti savalaikį geriausios kokybės derliaus tiekimą, su vietos ūkininkais bendradarbiaujame dar prieš sėją. Tačiau kada tiksliai bulvės šiemet pasieks parduotuvių lentynas, priklauso nuo daugelio veiksnių, o vienas jų – gamtos sąlygos“, – teigia V.Budrienė.

Vaida Budrienė

Pasak K. Macijausko, šiais metais spėti, kada bus šviežias bulvių derlius – tarsi burti iš kavos tirščių. Visgi, ūkininkas tikisi optimistinio varianto – bulves prekybos centrams pristatyti dar liepos mėnesio pradžioje.