Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Konservuoti patisonai, cukinijos, brokoliai, netgi burokėliai – šių šviežio derliaus daržovių dabar gausu ne tik soduose, bet ir parduotuvių lentynose. Kaip sako kone 40 metų daržoves konservuojanti Danutė, lietuviškos daržovės – tikras delikatesas, kuriuo, šiek tiek pasistengus, galima mėgautis visą šaltąjį sezoną, o atsargas metas pradėti ruošti jau dabar, mat jaunos daržovės – pačios skaniausios ir tinkamiausios konservavimui.

Tai, kad lietuviai ne tik mėgaujasi šviežiu daržovių derliumi, bet jau skuba ruošti atsargas ir žiemai, pastebi ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė. Anot jos, dažniausiai konservavimui pirkėjai vis dar renkasi agurkus bei pomidorus, tačiau drąsiai eksperimentuoja ir su kitomis daržovėmis.

„Agurkai ir pomidorai vasaros metu visuomet patenka į populiariausių daržovių trejetuką, tačiau šią savaitę parduotuvių lentynas papildė ir kitos konservavimui puikiai tinkančios šviežio derliaus daržovės – patisonai, cukinijos, aguročiai ar burokėliai, – sako V. Budrienė. – Analizuodami pardavimų duomenis matome, kad stiklainių ir dangtelių pardavimo pikas – liepos mėnesį, tačiau didesni šių konservavimui skirtų prekių pardavimai laikosi ir rugpjūtį. Šiais mėnesiais pastebimi ir didėjantys cukraus bei druskos pardavimai.“

Skaniausių konservuotų daržovių paslaptis – naminis actas

Konservuoti daržoves – nesunku, tačiau tam tikras taisykles žinoti būtina. Danutė pasakoja, kad konservavimo principai visoms daržovėms galioja tie patys, tačiau vertėtų atkreipti dėmesį į kai kuriuos niuansus.

Paklausta, ką netradicinio, ne tokio įprasto vertėtų išbandyti šiais metais, pašnekovė siūlo konservuoti aguročius, cukinijas, patinosnus ar net brokolius – šios daržovės ne tik skanios, bet ir itin maistingos, turinčios daugybę organizmui naudingų maistinių medžiagų.

„Konservuojant daržoves labai svarbu ragauti pasiruoštą marinatą su prieskoniais, žolelėmis ir actu. Per šitiek metų įsitikinau, kad skaniausios konservuotos daržovės – paruoštos su namų gamybos actu. Senesniais laikais mūsų seneliai ir proseneliai darydavo savą actą. Šiuo metu tai primiršta, tačiau bent kartą gyvenime labai rekomenduoju išbandyti jį pasigaminti patiems. Pajusite skirtumą vos paragavę“, – teigia Danutė.

Jau nuo senų laikų naminis obuolių actas buvo naudojamas ir liaudies medicinoje, ir kulinarijoje. Jį pasigaminti – paprasta, tereikia šiek tiek kantrybės.

„Pagrindinis šio acto ingredientas – pradėjusios rūgti obuolių sultys. Būtent sultyse susidaro spirito, kuris ir reikalingas kokybiškam actui. Acto skonis labai priklauso nuo obuolių rūšies: jei naudojami saldūs obuoliai – ruošiant actą jame susidarys daugiau spirito. Aš asmeniškai rekomenduoju rinktis obuolius, kuriuos vertino dar mūsų senoliai – nedidelius, prinokusius ir nuskintus nuo obelų, kurios nebuvo purkštos cheminiais preparatais“, – pasakoja pašnekovė.

Danutė pasakoja, kad ruošiant naminį actą, obuolius reikėtų smulkiai pjaustyti su visomis žievelėmis ir sėklomis. Supjaustyti obuoliai beriami į puodą, užpilami karštu vandeniu taip, kad vanduo juos apsemtų. Tuomet beriamas cukrus. Dzūkė rekomenduoja kilogramui obuolių naudoti 100 g cukraus. Viską paruošus puodą su obuoliais reikia pastatyti šiltoje, vėdinamoje patalpoje, laikyti maždaug dvi savaites. Kiekvieną dieną obuolius reikėtų pamaišyti, o po dviejų savaičių – nukošti, tirščius nuspausti, o skystį supilstyti į stiklainius. Dar po dviejų savaičių rūgimo obuolių actas jau bus pagamintas. Actą reikia išpilstyti į butelius, juos užkimšti ir pastatyti į tamsią bei vėsią patalpą.

„Gaminant naminį actą svarbu nuolat jį ragauti. Per šitiek metų įsitikinau, kad kiekvienais metais acto skonis šiek tiek skiriasi. Taip pat svarbu naudoti kokybišką cukrų“, – pataria moteris.

O ką daryti, jei naminio acto pasigaminti nespėjate? Danutė tikina – ne bėda, tačiau jei norisi tikrai skanių konservuotų daržovių, rinkitės kokybišką pirktinį, 9 proc. stiprumo. Norintiems išbandyti kažką naujo, dzūkė pataria konservuoti gardžiuosius patisonus ir dalinasi jos šeimos receptu.

Traškūs ir burnoje tirpstantys konservuoti patisonai

Reikės:

1. Jaunų patisonų;
2. 3 litrų vandens;
3. 1.5 stiklinės acto (9 proc.);
4. 3 šaukštų druskos;
5. 3 šaukštų cukraus;
6. 5 skiltelės česnako;
7. Švieži krapai.

Gaminimas:

Patisonus nuplaukite šaltame vandenyje, juos nusausinkite. Užpilkite verdančiu vandeniu ir palaikykite 2 minutes, tuomet atvėsinkite šaltame vandenyje, nusausinkite.

Iš vandens, cukraus, druskos ir acto išvirkite marinatą. Į švarius stiklainius dėkite patisonus, česnako skilteles, krapus, užpilkite atvėsusiu marinatu. Sudėkite stiklainius į puodą, pridenkite dangteliais ir sterilizuokite pavirdami apie 8 minutes.

Stiklainius sandariai užsukite, apverskite dangteliais į apačią ir palikite atvėsti.