Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Kas suteikia raugintiems produktams tiek galios

„Šiltuoju metu laiku daugiau dėmesio skiriame subalansuotai mitybai, tad į pirkėjų krepšelius dažniau keliauja ir sveikatai palankesni produktai – vaisiai, daržovės. Karštomis vasaros dienomis itin populiarios įvairios šviežiai paruoštos sultys, – pastebi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. – Pastebime padidėjusį susidomėjimą ir daugumai dar pakankamai nauju, tačiau savo pirkėjų ratą jau atradusiu produktu – lietuvių gamintomis raugintomis sultimis.“

Raugti įvairius produktus žmonės pradėjo prieš tūkstančius metų. Jau tuomet buvo pastebėta, kad rūgšti terpė stabdo gedimo procesus, ir tai yra puiki galimybė pasiruošti maisto atsargų. Laikui bėgant išaiškėjo, kad vartojant raugintą maistą susitvarko žarnynas, rečiau puola peršalimo ligos, mažiau genda dantys, gražėja tiek veido, tiek kūno oda.

Tie, kurie raugintų sulčių nė karto neragavo, į šį produktą vis dar žvelgia atsargiai: kas tai – tiesiog rauginimo vanduo su druska? Lietuvoje raugintas sultis gaminančios įmonės „AM Viltėja“ direktorius Kazimieras Norkus paaiškina: raugintos sultys – tai paties rauginto produkto sunka, kurioje koncentruota visa, kas jame yra geriausia.

„Mūsų sulčių gamybos proceso pagrindas – natūrali daržovių fermentacija ir šaltas spaudimas. Kaip žaliavą naudojame tik natūralioje dirvoje užaugintas daržoves. Jokių sintetinių priedų, kvapiųjų medžiagų, konservantų. Pasterizacija naudojama tik kaip būtina priemonė fermentacijos procesui sustabdyti. Gamyba vyksta mažomis partijomis, tai leidžia išlaikyti maksimaliai natūralią daržovių sulčių sudėtį, nors jų spalva ar skonis gali šiek tiek skirtis“, – pasakoja pašnekovas ir atkreipia dėmesį, kad vis daugiau klientų ir pirkėjų atranda šių sulčių teikiamą naudą.

Natūralios raugintos sultys – pagalba organizmui

K. Norkus tikina, kad pagaminti raugintas sultis galima kone iš visų daržovių ir vaisių – net ir iš salierų, svogūnų ar česnakų, tiesiog ne prie visų skonių esame pratę. Pirkėjų labiausiai mėgstamos – natūralių raugintų burokėlių, kopūstų ir įvairių daržovių sultys, tačiau asortimente galima atrasti įvairių skonių.

Paklaustas, ar jos tikrai tokios pat naudingos organizmui kaip ir namuose raugti produktai, pašnekovas atsako: „Rūgimo metu pasigamina itin daug gerųjų bakterijų – probiotikų, kurie padeda išvengti žarnyno negalavimų, sustiprina žmogaus imunitetą. Profesionalūs sportininkai, ir ne tik, labai noriai geria natūralias raugintų burokėlių sultis, jos padeda greičiau atgauti jėgas organizmui ir net pasiekti geresnių rezultatų. Raugintų kopūstų sultys ne tik mažina cholesterolį, padeda lieknėti, bet ir puikiai išvalo organizmą.“

Patekusi į organizmą, pieno rūgštis „suriša“ ir kartu su toksinais šalina laisvuosius radikalus, padeda atkurti žarnyno mikrofloros pusiausvyrą.

Be to, raugintuose produktuose yra visų antioksidantų, daugiau kaip dešimt vitaminų ir maždaug dvigubai tiek mikroelementų bei mineralų, taip pat natūraliai susidariusių mielių ir enzimų. Kitaip tariant, raugintuose produktuose yra visko, ko reikia ne tik virškinamojo trakto, bet ir viso organizmo sklandžiam darbui užtikrinti. Jie – puiki daugybės ligų prevencinė ir gydomojo poveikio stiprinimo priemonė.

Raugintų kopūstų sultys, be kita ko, naudojamos kaip sveikatinamoji priemonė garinėse pirtyse, kosmetologijoje – veido, rankų ir plaukų priežiūrai. Kadangi jose daug ne tik vitaminų ir mineralų, bet ir aminorūgščių, jos itin rekomenduojamos veganams, nes gali jų organizmus papildyti medžiagomis, kurių trūksta nevartojant gyvūninių produktų – mėsos, pieno, žuvies. Raugintų kopūstų sultys net vadinamos švelniai vyro organizmą veikiančiu afrodiziaku.

Raugintų burokėlių sultys labai naudingos nėščiosioms, taip pat mažina pūlinių tikimybę ir kraujospūdį, nuovargį, gerina protinę veiklą. Rekomenduojamos po operacijų, prieš chemoterapiją ir po jos.

Raugintų morkų sultys ypač patartinos sergant mažakraujyste, širdies ligomis, bronchitu, susižeidus ir po operacijų.

Kam nepatartina vartoti tokių sulčių? Jos netinka tiems, kuriems negalima vartoti ir tų raugintų produktų, iš kurių jos išspaustos. Visiems kitiems, ypač tiems, kurie nori vasarą leisti sveiki ir žvalūs, daug keliauti, pramogauti gamtoje, raugintos sultys – puikus pasirinkimas.