Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Parduotuvių lentynas jau netrukus pasieks šviežių morkų derlius, tad valgyti jų reikėtų kuo daugiau. Bene naudingiausi sveikatai yra morkų sudėtyje esantys beta karotinas ir skaidulos. Be to, ši šakninė daržovė – puikus antioksidantų šaltinis. Morkos pasižymi antiseptinėmis ir antibakterinėmis savybėmis, taigi jos padeda stiprinti imunitetą. Taip pat gerina virškinimą, yra naudingos regėjimui bei turi daugybę kitų teigiamų poveikių organizmui.

Tinkamiausios – šviežios morkos

Visi puikiai žinome: pridėtinis cukrus ne tik nenaudingas, bet ir kenksmingas. Tik kaip jo išvengti gaminant desertus? Prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas Thierry Lauvray pataria desertams naudoti natūraliai saldžius ingredientus – bananus, datules, taip pat ir morkas.

Jau bemaž dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis ir dirbantis konditeris sako, kad kruopščiai peržiūri desertų sudėtį, atrenka aukščiausios kokybės ingredientus. „Kurdamas desertus galvoju ir apie vaikus, kad jiems tie desertai būtų ne tik „cukraus bomba“, tačiau ir tam tikra vertė. Tad konditerijos gaminiuose naudoju daugiau natūralių, sveikų ingredientų – uogų, vaisių, taip pat ir daržovių, – pasakoja konditeris. – Šiuo metu prasidedantis morkų derliaus sezonas turėtų paskatinti eksperimentuoti virtuvėje ir atrasti ypatingus skonius. Skaniausios – šviežios, dar jaunos morkos, tad iš jų drąsiai gaminkite įvairius desertus.“

Ne tik sveika, bet ir skanu

Naminių tortų kepyklėlės „Spalvota“ įkūrėja Violeta Kolomijec tikina: morkų desertus lietuviai jau atradę ir pamėgę, mat toks desertas – sveikesnė alternatyva įprastiniams pyragams bei kepiniams.

„Desertai su morkomis dažniausiai ruošiami drauge su kitais sveikatai palankiais ingredientais, pavyzdžiui, riešutais ir uogomis. Ir skanu, ir naudinga organizmui, mat tokie desertai turi mažai pridėtinio cukraus (arba visai jo neturi) ir daugybę organizmui naudingų vitaminų bei mineralinių medžiagų“ – pasakoja konditerė ir tikina: gaminti desertus iš morkų nesudėtinga, tad išsikepti sveikuolišką morkų pyragą pavyks net ir virtuvės naujokams. Svarbiausia – neužgožti naudingųjų morkų savybių nebūtinais priedais – saldžiais glajais.

„Morkomis gardinti biskvitai išsiskiria labai gražia spalva, tad slėpti jos po cukriniu tortų glajumi tikrai nereikėtų. Pakaks biskvitą plonai aptepti mėgstamu kremu, papuošti vaisiais, uogomis, riešutais ar cinamono lazdelėmis“ – pataria pašnekovė.

Jei norite atrasti naujus skonius, desertus su morkomis gardinkite įvairiais prieskoniais. „Iki“ konditeris Thierry pasakoja, kad morkos dera su daugybe prieskonių, pavyzdžiui, kardamonu, muskatu, gvazdikėliais.

„Jei mėgstate eksperimentuoti virtuvėje, turėtumėte išbandyti morkų desertus su šiek tiek kario prieskonių. Jie suteiks ypatingo subtilumo ir šiek tiek aštrumo“, – vardija T. Lauvray. Anot konditerio, morkos
puikiai dera ir su įvairiais šviežiais bei džiovintais vaisiais, tad svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti ir atrasti savus skonius.

Lengvi ir skanūs morkų keksiukai

Reikės:
• 3 stiklinių tarkuotų morkų;
• 400 g miltų;
• 400 ml aliejaus;
• 5 kiaušinių;
• 2 v. š. skysto medaus;
• Žiupsnelio cinamono.

Gaminimas:

Kiaušinius išplakite su medumi. Supilkite aliejų, miltus, gerai išmaišykite masę, sudėkite morkų tarkius. Tešlą pagardinkite cinamonu. Paruoštą tešlą dėkite į riebalais išteptas keksiukų formeles, kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje apie 45 minutes, kol keksiukų viršus gražiai paruduos.


Tikrų sveikuolių morkų pyragas

Reikės:
• 500 g tarkuotų morkų;
• 4 vnt. kiaušinių;
• 100 ml agavų sirupo;
• 120 g avižinių miltų;
• 100 g sviesto;
• 1 a. š. kepimo miltelių;
• Žiupsnelio vanilės;
• Žiupsnelio cinamono.

Gaminimas:

Kiaušinius suplakite su agavų sirupu. Į masę sudėkite morkas bei ištirpintą sviestą, vanilę ir cinamoną. Viską gerai išmaišykite. Masę sumaišykite su avižiniais miltais bei kepimo milteliais. Išmaišykite. Šią masę sudėkite į kepimo indą. Kepkite į iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes.