Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Konditeris pristato dešimt naujų konditerijos gaminių, kuriuos jau nuo šios savaitės bus galima išvysti „Iki“ parduotuvėse.

„Kurdamas netikėtus rafinuotus derinius, pavasarį pasitinkame gurmaniškai ir pristatome gaivų bei spalvingą pavasario desertų asortimentą. Galiu užtikrinti, kad savo mėgstamą saldumyną čia ras kiekvienas: ir patys didžiausi smaližiai, ir veganai, ir gaivių, subtiliai saldžių, desertų gerbėjai“, – žada Thierry.

Tarp deserto prigimties ir sveikesnės mitybos pasaulėžiūros

Jau bemaž dešimtmetį Lietuvoje gyvenantis ir dirbantis konditeris sako, kad kruopščiai peržiūri desertų sudėtį, atrenka aukščiausios kokybės ingredientus bei siekia subalansuoto rezultato. Jo sukurti tortai patiks tiek saldesnių – šokoladinių ar karamelinių, tiek gaivesnių – vaisinių ar tortų su uogomis mėgėjams.

„Kuriant šias pavasario naujienas, esminis kriterijus buvo dermė – skonio, išvaizdos ir natūralumo. Rinkomės tik aukščiausios kokybės ingredientus: vaisiai, uogos, pieno produktai – tai, kas geriausia. Galvojome ir apie vaikus, kad jiems tie desertai būtų ne tik „cukraus bomba“, tačiau ir tam tikra vertė. Dėl to, pavyzdžiui, kai kurios tartaletės yra su įspūdingu kiekiu uogų. Kita vertus, visi žinome, kas vaikus traukia – tai spalvos ir jų mėgstami, jiems įprasti, ingredientai. Todėl, pavyzdžiui, kai kurie desertai specialiai su želė gabalėliais. Spalvinga, ryškų ir skanu“, – pasakoja konditeris.

Mažiau cukraus – tai dar vienas kriterijus, kurio griežtai buvo laikomasi, kuriant naujus „Iki“ konditerijos gaminius. Pasak pašnekovo, džiugu, kad didieji prekybos centrai reaguoja į pasaulines mitybos ir sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijas, atsižvelgia į vartotojų poreikį mažinti suvartojamo cukraus kiekį.

„Konditerijos gaminiuose naudojame kuo daugiau vaisių tyrės, kas yra natūralus saldiklis, todėl šie desertai – jau bent keliais žingsniais sveikesni. Ieškojome ir kitų sprendimų. Pavyzdžiui, kai kurių tortų bei pyragėlių pagrindui naudojame ne sausainius, tešlą, o trintas datules“, – žmogaus sveikatai palankesnius sprendimus vardija Thierry.

Veganams dedikuoti desertai

„Iki“ jau ne pirmą sezoną rūpinasi, kad jų asortimente netruktų pasirinkimų veganiškos mitybos propaguotojams. „Šį pavasarį sukūrėme tartaletę „Vegamour“ su mangų ir pistacijų kremu. Deserto pagrindas kruopščiai suderintas iš datulių, migdolų, saulėgrąžų ir kokosų aliejaus. Vasariškas pistacijų ir mangų kremas, pasaldintas natūraliu agavų sirupu ir citrinų sultimis.

Kita naujiena – serbentinis pyragaitis „Vego“. Jo pagrindas toks pat kaip tartaletės, na o purios tekstūros saldžiarūgštis raudonųjų serbentų kremas, suderintas su juodųjų serbentų žele, suteikia pyragaičiui intensyvaus uogų skonio, o pertepimas su anakardžiais ir įvairiomis sėklomis – malonaus traškumo.

Šių desertų sudėtyje nėra kvietinių miltų, pridėtinių cukrų ir laktozės, jie tinka net veganams. Štai net želei radome alternatyvą: ji paruošta iš augalinės želatinos – agar agaro“, – pasirinkimus veganams pristato pašnekovas.

Neabejotina Velykų stalo pažiba

Kaip sako Thierry, nors veganiškos ar sveikatai palankesnės mitybos šalininkų vis daugėja, tačiau tų tikrųjų smaližių taip pat netrūksta. Pasak jo, būtent jiems dedikuotas išties įspūdingas tiek savo skoniu, tiek išvaizda plikytos tešlos tortas su šokoladu.

„Kaip mes sakome – tokį desertą pamačius, retam kam nepradeda seilės kauptis. Tai prašmatnus tortas su lengvais ir švelniais plikytos tešlos su kremu pyragaičiais. Torto kremas iš glotnios tekstūros baltojo šokolado, jis aplietas juodojo šokolado glajumi ir papuoštas šviežiomis braškėmis bei šilauogėmis. Tai tikras Prancūzijos dvelksmas!“ – apie desertą, kuris neliks nepastebėtas ant Velykinio stalo, sako konditeris.

Thierry tvirtina, kad jis, kaip prancūzas, negali atsispirti ir dar keliems naujiems „Iki“ konditerijos desertams. Pirmiausia – tai pyragai-vyniotiniai.

„Skonio ir tekstūros atžvilgiu man vienas skaniausių yra naujas pyragaitis su citrininiu kremu. Šitas mažas vyniotinis, kaip aš jį vadinu, idealiai suderina saldžius ir rūgščius skonius. Puraus šviesaus biskvito ir grietinėlės kremo derinys, lydimas gaivaus citrinų įdaro bei apgaubtas citrininio glaisto. Tai ir labai gražus, ryškus desertas ant Velykinio stalo“, – tikina įgudęs virtuvės šefas.

Thierry, kurdamas šias 10 naujienų, daugiausia įkvėpimo sėmėsi iš geriausių Prancūzijos konditerijos tradicijų: „Lietuviams norime pasiūlyti gaivesnių, švelnesnių skonių ir įvairiausių uogomis ar vaisiais pagardintų kepinių. Būtent dėl šios priežasties nuo antradienio prekybos tinkle pasirodysiančios pavasario naujienos yra gausiai papildytos tiek mūsų mėgstamomis uogomis, tiek egzotiškais vaisiais“.

Rūgštesnių desertų mėgėjams turėtų patikti tartaletė su rabarbarų įdaru ir beze kremu bei citrininio kremo arba serbentų pyragaitis. Uogų gerbėjus taip pat nustebins ir vyniotinis su braškių žele, jogurtinis varškės pyragas su avietėmis bei tartaletės su mėlynėmis.

Daugiau apie visas „Iki“ konditerijos naujienas ir „Delfi“ laidų vedėjos Kornelijos išsirinktus pyragus favoritus galite pamatyti vaizdo įraše.