Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Iš Dzūkijos kilusi profesionali virtuvės šefė Dalia pasakoja, kad norint žiemą džiaugtis puikiomis daržovėmis, jas verta pasiruošti jau dabar – įsigyti tinkamos veislės agurkų ir pomidorų, pasirūpinti kokybiškais prieskoniais ir apsišarvuoti kantrybe – procesas nebus trumpas, tačiau rezultatai džiugins visą šaltąjį sezoną.

Dzūkiškos burnoje tirpstančių agurkų paslaptys

Pasak virtuvės šefės Dalios, rauginant agurkus labai svarbi visa darbų eiga. Pradėti reiktų nuo kruopštaus stiklainių ir dangtelių išplovimo. Kitokių dezinfekcinių priemonių dzūkė nerekomenduoja naudoti.

„Prieš pradedant rauginimo procesą agurkus būtina bent keletą kartų perplauti šaltu vandeniu. Nepamirškite pasiruošti rauginimui tinkamiausių prieskonių ir daržovių – šviežių krapų, česnakų, krienų“, – vardija Dalia.

Moteris dalinasi iš kartos į kartą perduodamu agurkų receptu, kurį naudoja tiek metų, kiek tik gali save atsiminti.

„Į vieną litrą šalto vandens įberkite du šaukštus druskos, po žiupsnelį maltų juodųjų ir kvapniųjų pipirų. Vandenį užvirkite ir išjunkite viryklę. Į stiklainius sudėkite agurkus ir prieskonines žoleles bei daržoves. Verdantį vandenį užpilkite ant agurkų. Plastikiniais, verdančiu vandeniu nuplikytais dangteliais sandariai užsukite stiklainius“, – pasakoja virtuvės šefė. Pasak jos, šį – senovinį receptą galima pagardinti aitriosios paprikos milteliais. Taip agurkai taps aštrūs.

Konservuojant pomidorus – itin svarbu prieskoniai

Virtuvės šefė žiemai gamina ir įvairiausius patiekalus iš pomidorų. Taip pat šeimoje mėgstamas ir konservavimo receptas, pagal kurį gamindavo dar Dalios senoliai.

„Svarbu pasiruošti darbui – išsiplauti stiklainius ir dangtelius, susitvarkyti konservavimui skirtą vietą virtuvėje. Pomidorus galima supjaustyti skiltelėmis arba palikti neperpjautus. Jei pasirinkote tinkamą šios daržovės veislę – jie bus tvirti ir neištižę“, – teigia pašnekovė.

Pasak jos, būtina nepamiršti pomidorams konservuoti skirtų prieskoninių žolelių – krapų, petražolių, česnakų. Į stiklainius pirmiausia keliauja prieskoniai, o tik tada – pomidorai.

„Kuomet stiklainiai yra paruošti – verdame marinatą. Į 1,5 litro šalto vandens dedame 1,5 šaukšto druskos ir tiek pat – cukraus. Prieš pat užverdant vandeniui į jį įmetame kelis žirnelius juodųjų ir kvapniųjų pipirų. Vandeniui užvirus, išjungiame viryklę ir pilame 100 ml 9 proc. acto. Paruoštą marinatą pilame į stiklainius ir juos sandariai uždarome“, – pasakoja virtuvės šefė.

Kad žiemai gėrybių nepritrūktumėte

Perlenkti lazdos su atsargomis nereikėtų. Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, iš senų laikų atkeliavusi praktika pasiruošti daugiau atsargų, nei suvalgome, jau pasimiršta. Dažnas gėrybių žiemai ruošia tiek, kiek ketina suvalgyti, stengiasi išbandyti daugiau skirtingų receptūrų, o ne prikaupti kuo didesnius kiekius.

Tai, pasak V. Budrienės, atsispindi ir pakitusiuose konservavimui skirtų stiklainių ir indelių pardavimuose. „Analizuodami pardavimų duomenis matome, kad pastaruoju metu gyventojai linkę pirkti mažesnės talpos – nuo 0,25 l iki 1,5 l – stiklainius. Juose patogiausia paruošti tinkamą kiekį atsargų žiemai. Taip pat vasarą matome, kad pirkėjai renkasi daug pomidorų ir agurkų: šios daržovės patenka į populiariausių trejetuką“, – pastebi V. Budrienė.

Patarimai, kurie pravers net patyrusiems kulinarams:

• Konservuojant daržoves būtina jas tinkamai paruošti. Kiekviena daržovė turi būti nepriekaištingai švari, o stiklainiai ir indeliai privalo būti išplauti;

• Žiemai norisi paruošti kokybiškų daržovių, kurios būtų skanios ir jomis nebūtų gėda pavaišinti draugus. Rauginamos ar konservuojamos daržovės neturi būti pernokusios, papuvusios ar net supelijusios. Geriausia gaminti iš tą pačią dieną nuskintų daržovių, o ne palaikytų šaldytuve. taip pat galite keletą valandų pamirkykite daržoves šaltame vandenyje ir tik tada pradėkite konservavimo procesą;

• Kokybiški prieskoniai – labai svarbu. Viena iš esminių taisyklių, kurių pagalba konservuotos ir raugintos daržovės išlaikys nepaprastą skonį – būtina naudoti tik laiko patikrintus prieskonius ir actą;

• Dar viena taisyklė, kuria verta pasinaudoti – nepasikliaukite vien atmintimi. Visada geriau pasitikslinkite reikiamus produktų kiekius ir įsitikinkite, kad nepadauginote vienų ar kitų ingredientų. Taip užsitikrinsite, kad praėjusių metų sėkmė gaminant puikius patiekalus žiemai pasikartos ir šiemet;

• Prieš pradėdami ruošti daržovių atsargas žiemai pasiruoškite vietą, kurioje bus laikomi stiklainiai. Taip išvengsite chaoso, kurio metu virtuvėje daugybė stiklainių bus sudėti ant stalviršio, o jūs nežinosite, kur juos dėti. Vieta, kurioje bus sandėliuojami stiklainiai, neturi būti labai šviesi ir šilta. Tam puikiai tinka rūsys arba garažas;

• Prieš ruošdami atsargas žiemai peržiūrėkite praėjusių metų likučius. Jei matote, kad liko nesuvalgytų agurkų ir pomidorų, šiemet tokio didelio kiekio neruoškite. Kam vargti stovint prie viryklės, o vėliau dar ir švaistyti nesuvalgytą maistą?