Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Kodėl moliūgai tapo Helovino simboliu

Nors dažnai manoma, kad Helovino idėja į mūsų kraštus atkeliavo iš Amerikos, tiesa – kiek kitokia. Iš tiesų šventės užuomazgos gimė keltų žemėse, minint kalendorinę vasaros pabaigos šventę Samhainą. Tik gerokai vėliau, kaip spėjama, į keltų žemes atsikėlus katalikų vienuoliams, ši šventė kito ir įgavo visai kitokį pavidalą.

Moliūgų žibintai – kaip pagrindinis Helovino simbolis – atsirado taip pat iš senųjų keltų tradicijų. Tiesa, senaisiais laikais vadinamasis keltų žibintas buvo gaminamas iš ropės, ir tik tradicijoms persikėlus į Ameriką jį pakeitė tuose kraštuose kur kas populiaresni moliūgai.

Pasiruošti šventei išties paprasta

Ilgai sukti galvos, kaip papuošti namus ar kiemą Helovino nakčiai, tikrai nereikės – išsisuksite ir su moliūgų dekoru. Didesni moliūgai puikiai tiks žvakidėms pagaminti, o jei turite mažesnių, panaudokite juos bendrai puošybai.

Tereikia šiek tiek fantazijos ir jūsų moliūgas gali įgauti kokį tik norite pavidalą. O jei idėjų pritrūkote ar norite šiek tiek patinginiauti, rinkitės specialiai Helovino šventei jau paruoštus moliūgus su trafaretiniais lipdukais, kurių dėka galėsite išpjauti nepriekaištingą formą pagal pasirinktą paveikslėlį. Tokių moliūgų tikriems Helovino fanams šiais metais pasiūlė prekybos tinklas „Iki“.

Tik nepamirškite – jei iš moliūgo ketinate daryti žvakidę, pirmiausia nupjaukite moliūgo viršūnę ir vidų gerai išskaptuokite – vėliau į vidų galėsite įdėti žvakę ar šviesą skleidžiantį žibintuvėlį.

Gaminti žibintus iš trafaretiniais lipdukais papuoštų moliūgų bus paprasta ir mažesniems, ir vyresniems vaikams. Pastariesiems specialiai skirti lipdukai, kuriuose nėra smulkių detalių, tad žibintų gaminimas taps tikra Helovino išvakarių atrakcija.

Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, pirkėjus Helovino išvakarėse domina ne tik moliūgai. „Pirkėjai mielai perka ir kitas su švente susijusias nedideles dekoracijas, proginius saldumynus. Vien iš pardavimu duomenų matyti, kad kasmet Lietuvoje ši šventė kasmet populiarėja, ypač tarp mažųjų mūsų pirkėjų“, – sako ji.

Nudžiuginkite vaikus moliūgų desertais

Išskobto moliūgo minkštimo išmesti neskubėkite – jį sumaniai galite panaudoti ne tik troškiniams ar kitiems pietų bei vakarienės patiekalams gaminti.

„Artėjanti Helovino šventė yra puikus metas išbandyti moliūgus gaminant desertus savo atžaloms, juos pačius įtraukiant į šį procesą. Taip visi kartu galėsite mėgautis sveikesne saldumynų alternatyva ir be didelių pastangų padidinsite suvartojamų daržovių kiekį“, – pataria „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė ir dalinasi moliūginių saldainių receptu.

Moliūginiai saldainiai

Reikės:

- 1 kg moliūgo
- 250 g rudojo cukraus
- 1 citrinos
- 1 mažo apelsino

Gabaliukais supjaustytą moliūgą užberkite cukrumi ir palaikykite per naktį. Atsiradus sultims moliūgus išgriebkite, o į cukraus sirupą įtarkuokite citrinų ir apelsinų žieveles, įspauskite vaisių sultis. Užvirintą karštą sirupą užpilkite ant moliūgų. Palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 16 valandų.

Praėjus nurodytam laikui viską su sirupu ir moliūgo gabalėliais virkite kaip uogienę. Atkreipkite dėmesį, kad moliūgai neištižtų. Vėliau moliūgų gabaliukus išimkite ir džiovinkite orkaitėje 70 laipsnių temperatūroje, kol jie bus Jūsų norimos tekstūros.