Kaip pasakoja dabar šeimos ūkį valdanti D. Urbonavičiūtė, Lietuvai atgavus nepriklausomybę, daugybė prekių bei produktų, įskaitant ir putpelių kiaušinius, tapo ypač paklausūs.

„Auginti putpeles tuo metu buvo „ant bangos“. Visi žinojo apie šių paukščių dedamų kiaušinių gerąsias, sveikatingumo savybes, todėl tėvai, gyvendami kaimelyje ir turėdami neblogas sąlygas, tiesiog sugalvojo pabandyti tokią avantiūrą. Viskas prasidėjo nuo dvidešimties putpelių, kurias mums padovanojo mano tėvelio bendradarbis, biomedicinos mokslų daktaras ir tuo metu buvęs aktyvus putpelinkystės puoselėtojas Jonas Skonsmanas. Padovanotus paukštelius auginome namų sąlygomis, o kiaušinius naudojome tik savo reikmėms ir apie jokį verslą tuo metu visai negalvojome“, – prisimena moteris.

Pasak jos, auginti putpeles labai patiko tiek jos tėvams, tiek ir jai pačiai, tačiau greitai besidauginant putpelėms, kilo natūralus klausimas – kur dėti visus tuos kiaušinius?

Nuo 20 iki 20 tūkst. putpelių: šiandien šie kiaušiniai keičia Velykų madas ir yra išsigelbėjimas alergiškiems žmonėms
Šaltinis: Organizatorių nuotr.

„Paukštelius įsimylėjome iškart, o dar labiau pamėgome jų kiaušinius. Džiaugsmą teikė nedidelės, judrios putpelės, kurios kasdien padėdavo po kiaušinuką. Jos augo labai greitai, nuolat dėjo kiaušinukus.

Kai kiaušinių nebepajėgėme suvalgyti, pradėjome vežti į turgų, belstis į tuometinių parduotuvių duris. Tuo metu paklausa buvo tikrai nemaža, mūsų lokacija buvo patogi, gyvename Vievyje, o prekybininkai gana greit susidomėjo, todėl nusprendėme padidinti putpelių kiekį. Taip mažytis ūkis po truputį pradėjo vystysis į rimta verslą“, – pasakoja D. Urbonavičiūtė.

Nuo to laiko Urbonavičiai išmoko tinkamai rūpintis putpelėmis, sukūrė specialius lesalus, pagamino ir sumontavo laikymo sąlygas, peryklas, išmoko išauginti ką tik išsiritusius paukštukus, o į darbą pamažu įtraukė ir vis daugiau šeimos narių.

„Ir toliau nemažėjant putpelių kiaušinių populiarumui, žmonės juos taip pamėgo, kad nebespėjome tenkinti jų poreikių, nes mūsų sukonstruotų įrenginių pajėgumų tiesiog nebeužteko. Todėl, pasinaudoję Europos Sąjungos parama ūkiams modernizuoti, 2005 metais pastatėme naują modernų ūkį bei įsigijome šiuolaikiškus putpelių auginimo įrenginius“, – pasakoja D. Urbonavičiūtė.

Nuo 20 iki 20 tūkst. putpelių: šiandien šie kiaušiniai keičia Velykų madas ir yra išsigelbėjimas alergiškiems žmonėms
Šaltinis: Organizatorių nuotr.

Dabar šeimos ūkis yra laikomas vienų moderniausių visoje Lietuvoje. Čia putpelės turi puikias gyvenimo sąlygas – lesinimas, girdymas, valymas bei kiaušinių surinkimas yra automatizuoti, o priklausomai nuo sezono, ūkyje putpelių skaičius pasiekia net 20 tūkst.

Laukinis, tačiau įnoringas paukštis

D. Urbonavičiūtės teigimu, naminė putpelė yra mažiausiai žmogaus veiklos paveiktas paukštis, kuris yra labai artimas laukinei putpelei.

„Dėl šios priežasties, auginant putpeles, būtina sudaryti kuo panašesnes į laukines sąlygas. Putpelės yra brūzgynų ir krūmynų paukštis, todėl joms reikia neryškios šviesos, prieblandos. Labai aukštos temperatūros jos taip pat nemėgsta, tačiau šaltis joms irgi nėra artimas. Todėl galima sakyti, kad putpelės yra gana įnoringas paukštis, kai kalbame apie jų auginimą“, – teigia moteris.

Negano to, pasak jos, putpelėms labai svarbu užtikrinti ir tinkamas laikymo erdves.

„Kitaip nei vištos, putpelės yra skraidantis gyvūnas, todėl esant per didelėms erdvėms, jos pradeda skraidyti, trankytis ir gali susižeisti. Jei narvas per mažas, vėlgi, problema, negali laisviau judėti. Tačiau laikyti jų atviroje erdvėje taip pat negalima, nes jos paprasčiausiai gali išskristi ir nebegrįžti“, – juokiasi moteris.

Nuo 20 iki 20 tūkst. putpelių: šiandien šie kiaušiniai keičia Velykų madas ir yra išsigelbėjimas alergiškiems žmonėms
Šaltinis: Organizatorių nuotr.

Ir maistas, ir vaistas

Kaip pasakoja D. Urbonavičiūtė, putpelių kiaušinių valgymas yra kilęs iš japonų kultūros, kurioje šis produktas dėl savo gausios vitaminais ir mikroelementais sudėties yra nepakeičiama maisto raciono dalis.

„Japonijoje yra įprasta kiekvieną rytą suvalgyti 2–3 putpelių kiaušinius vaikams, moksleiviams, studentams, besimokantiems ar aktyvų protinį darbą dirbantiems žmonėms. Kiaušinio lukštas yra gausus kalcio šaltinis, kuriame yra vitamino D3. Pačiame kiaušinyje netrūksta vitamino A. Jame yra apie 20 organizmui reikalingų mikroelementų, tarp kurių fluoras, varis, manganas, cinkas, geležis, fosforas. Dėl savo sudėties, putpelių kiaušiniai stiprina imunitetą, dažnai gydytojų yra rekomenduojami po traumų, kaulų lūžių, sergant osteoporoze, stiprinant imunitetą.

Negano to, putpelių kiaušiniai pasižymi alergijos nesukeliančiais baltymais, todėl jei žmogus yra alergiškas vištos kiaušinių baltymui, kaip alternatyvą gali vartoti putpelių kiaušinius. Taip pat putpelių kūno temperatūra yra 42 laipsniai, todėl kiaušiniai nepatiria salmoneliozės“, – aiškina pašnekovė.

D. Urbonavičiūtės pasiteiravus, kuo putpelių kiaušiniai, skonio prasme, galbūt, skiriasi nuo vištų kiaušinių, moteris sako, kad ypač didelio skirtumo nėra, tačiau šių kiaušinių populiarumą įtakos turi būtent jų dydis.

„Didelio skirtumo, kalbant apie skonį, nepasakyčiau, kad yra, tačiau iš žmonių dažnai tenka išgirsti, jog putpelių kiaušiniai turi švelnesnį, lengvesnį skonį. Visgi, šie kiaušiniai yra vertinami dėl savo dekoratyvinio ir elegantiško dydžio. Neretai iš mamyčių tenka išgirsti, kad jų mažieji ypatingai mėgsta putpelių kiaušinius, ne jie yra mažesni, todėl juos patogu valgyti. Taip pat tokius kiaušinius dažnai naudoja įvairiuose banketuose, kai yra patiekiami vieno kąsnio užkandžiai“, – pasakoja pašnekovė.

Nuo 20 iki 20 tūkst. putpelių: šiandien šie kiaušiniai keičia Velykų madas ir yra išsigelbėjimas alergiškiems žmonėms
Šaltinis: Organizatorių nuotr.

Velykos su putpelių kiaušiniais?

Susidomėjimas putpelių kiaušiniais Lietuvoje vis didėja, o tai, pasak D. Urbonavičiūtės, keičia ir nusistovėjusias Šv. Velykų tradicijas.

„Jei anksčiau putpelių kiaušiniai per Velykas buvo daugiau išimtis nei taisyklė, tai šiais laikais vis daugiau žmonių savo šventinį stalą puošia būtent šiais kiaušiniais. Tai matome ir iš partnerių užsakymų ir šiaip girdėdami atsiliepimus iš draugų, pažįstamų. Vieni žmonės šiuos kiaušinius perka tik per Velykas, kiti – visus metus, bet kad jų populiarumas tik auga, abejonių beveik nekyla“, – teigia moteris ir priduria, jog kadangi putpelių kiaušiniai savo išvaizda primena nudažytus kiaušinius, žmonės dažnai net nesirenka jų papildomai dažyti, nes jie puikiai atrodo ir natūralūs.

Nuo 20 iki 20 tūkst. putpelių: šiandien šie kiaušiniai keičia Velykų madas ir yra išsigelbėjimas alergiškiems žmonėms
Šaltinis: Organizatorių nuotr.

Jei virti putpelių kiaušiniai yra pats paprasčiausiai jų pagaminimo būdas, tai D. Urbonavičiūtės teigimu, apsistoti tik ties juo tikrai nereikėtų.

„Putpelių kiaušinius galima naudoti visur, kur šiaip naudojame vištų kiaušinius. Tai ir konditerija, ir salotų, mėsos patiekalai. Labai populiaru yra marinuoti putpelių kiaušiniai, kaip vieno kąsnio užkandis, taip pat iš jų galima pasigaminti puikų natūralų majonezą, plakti sveikus kokteilius, kepti, įdaryti mėsą, daržoves, pavyzdžiui, avokadus bei daugybė kitų gardžių patiekalų“, – sako moteris ir pasidalina keliais receptais.

Kadangi vienas dažniausių klausimų „kaip nulupti lengvai ir greitai putpelių kiaušinius?“, receptų skiltyje siūlau „pradžiamokslį“. Beje, nereta priežastis jų nepirkti ir yra ši, jog nemoka.

KAIP SKANIAI IŠVIRTI IR LENGVIAUSIA NULUPTI PUTPELIŲ KIAUŠINIUS

Nuo 20 iki 20 tūkst. putpelių: šiandien šie kiaušiniai keičia Velykų madas ir yra išsigelbėjimas alergiškiems žmonėms
Šaltinis: Organizatorių nuotr.
Nuo 20 iki 20 tūkst. putpelių: šiandien šie kiaušiniai keičia Velykų madas ir yra išsigelbėjimas alergiškiems žmonėms
Šaltinis: Organizatorių nuotr.

Iš šaldytuvo išimtus putpelių kiaušinius nuplauname ir dedame į nedidelį puodą. Užpilame šaltu vandeniu. Viryklėje nustatę didžiausią kaitrą, užverdame ir iškart išjungiame. Kiaušinius tame vandenyje paliekame:

• 5 sekundes, jei norime, kad tryniai liktų skysti;
• 1 minutę, jei norime, kad tryniai būtų minkšti;
• 2 minutes, jei norime, kad tryniai būtų kieti.

Palaukus norimą laiką, nedelsdami užliejame šaltu vandeniu. Palaikę minutę, jį nupilame.

Dėl gana storos kiaušinių plėvelės po lukštu kartais juos sunku nulupti.

Putpelės kiaušinį sėkmingai nulupsime, jei spausdami pavoliosime jį lėkštėje ir sutraiškysime visą lukštą. Tuomet lengvai jį „nuvyniosime“.

Jei reikia nulupti daugiau kiaušinukų vienu metu, atvėsinkime juos šaltu vandeniu, nupilkime jį. Uždengę puodą, kuriame jie virė, gerai papurtykime, kad visi kiaušiniai sudužtų, ir vėl užpilkime šaltu vandeniu. Taip kiaušinius lengvai nulupsime.

VITAMININGOS SALOTOS IŠ PUTPELIŲ KIAUŠINIŲ SU RIDIKĖLIAIS IR MĖLYNOJO PELĖSIO SŪRIO PADAŽU

Nuo 20 iki 20 tūkst. putpelių: šiandien šie kiaušiniai keičia Velykų madas ir yra išsigelbėjimas alergiškiems žmonėms
Šaltinis: Organizatorių nuotr.

REIKĖS:

  • 12 putpelių kiaušinių
  • jaunų salotų lapelių mišinio
  • ryšelio ridikėlių
  • agurko
  • svogūnų laiškų, krapų
  • PADAŽUI:
  • 100 g sūrio su mėlynuoju pelėsiu
  • 100 g lydyto sūrelio
  • stiklinės neriebios grietinėlės

GAMINIMAS:

Padažą galima pasidaryti iš anksto ir laikyti šaldytuve. Jis puikiai tinka ir su šiomis salotomis, ir su kitomis daržovėmis. Šaldytuve jis puikiai stovės kelias dienas. Mums šis padažas patinka ir šiltas.

Nusiplaukime salotų lapelis, ridikėlius, agurką, krapus, svogūnų laiškus. Išsivirkime putpelių kiaušinius ir nusilupkime. Viską susidėkime į lėkštę ir valgykime su padažu.

Visus produktus skirtus padažui sudėkime į nedidelį puodą ir ant lėtos ugnies pakaitinkime, kol visi sūriai išsilydys. Prieš apipilant salotas, atvėsinti.

NAMINIS MAJONEZAS SU PUTPELIŲ KIAUŠINIAIS

Nuo 20 iki 20 tūkst. putpelių: šiandien šie kiaušiniai keičia Velykų madas ir yra išsigelbėjimas alergiškiems žmonėms
Šaltinis: Organizatorių nuotr.

REIKĖS:

  • 6 putpelių kiaušinių
  • 150 ml neutralaus skonio aliejaus
  • 1 šaukštelio garstyčių
  • 1–2 šaukštų citrinos sulčių
  • žiupsnelis druskos
  • pusė šaukštelio cukraus

GAMINIMAS:

Iš nurodyto kiekio produktų gausime 250 ml majonezo.

Kiaušinius nuplauname po šiltu vandeniu ir sumušame į siaurą, aukštą indą. Sudedame visus likusius produktus.

Pamerkiame elektrinį trintuvą iki pat indo dugno ir plakame traukdami į viršų. Nuleidžiame ir vėl plakame keldami į viršų. Majonezas susiplaks vos per 1–2 minutes.

Garstyčių ir druskos kiekį koreguokite pagal savo skonį. Daugiau garstyčių suteiks daugiau aštrumo. Atsargiai su citrinos sultimis – jos skystina majonezą. Majonezas šaldomas sutirštės ir taps puresnis.

Paruoštą majonezą laikykime šaldytuve ir suvartokime per 2–5 dienas.

BUROKĖLIŲ SULTYSE MARINUOTI PUTPELIŲ KIAUŠINIAI

Nuo 20 iki 20 tūkst. putpelių: šiandien šie kiaušiniai keičia Velykų madas ir yra išsigelbėjimas alergiškiems žmonėms
Šaltinis: Organizatorių nuotr.

REIKĖS:

  • 24 putpelių kiaušinių
  • 150 ml vandens
  • 150 ml obuolių acto
  • nedidelis burokėlis
  • 10 g druskos
  • 60 g cukraus
  • 2 gvazdikėliai
  • juodųjų pipirų žirnelių
  • lauro lapų

GAMINIMAS:

Įspūdingas kiaušinių užkandis! Papuošia ir pagyvina kiekvieną užkandžių lėkštę ir nepalieka abejingų.

Burokėlį nuplauname, nulupame ir sutarkuojame burokine tarka. Sudedame į puodą kartu su kitais produktais ir užverdame. Marinatą kaitiname 5 minutes ir paliekame atvėsti. Atvėsusį nukošiame.

Putpelių kiaušinius išverdame, nulupame, sudedame į sterilų stiklinį indą ir užpilame šiltu marinatu. Kiaušinius galima valgyti jau po dviejų valandų. Kiaušiniai bus švelniai marinuoti ir itin aromatingi. Laikant ilgiau, skonis stiprės.

Po dviejų valandų indą sandariai uždarome ir dedame į šaldytuvą. Šitaip marinuotus kiaušinius šaldytuve galime laikyti kelias savaites.