Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Skonio interpretacijoms lengvai pasiduoda vištiena ir kalakutiena

Vištiena sojų padaže, česnakų marinate, o gal saldžiarūgštė? Bent keletą vištienos patiekalų variacijų tikrai bandėme kiekvienas. Skanu ir taip, ir taip, mat ši mėsa – visai nepretenzinga, puikiai deranti kone su visais prieskoniais.

„Niekada nesuklysite, jei vištieną nuspręsite pagardinti česnako milteliais, malta saldžiąja paprika, kalendra. Taip pat šiai mėsai tinka ir prieskoninės žolelės – bazilikas, raudonėlis, rozmarinas, petražolės. Jei vištieną kepate lauke, grilyje, išbandykite saldžiosios rūkytos paprikos miltelius“, – vardija V. Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Mėgstantys kalakutieną vietos skonių interpretacijoms taip pat nepristings, mat kalakutienai, kaip ir vištienai, tinka daugelis prieskonių. Tik šios mėsos skonis – kiek intensyvesnis, tad gardinti geriausia aštresniais prieskoniais, suteiksiančiais mėsai dar daugiau pikantiškumo.

Prieskoniai

Klasikinių skonių mėgėjams tiks druska ir juodieji pipirai, o ieškantiems kažko naujo, vertėtų išbandyti kuminą, aitriųjų paprikų dribsnius. Išraiškingą kalakutienos skonį pagyvinti ir praturtinti galima aromatingomis žolelėmis – šalaviju, rozmarinu, čiobreliais.

Kiauliena ir jautienai gardinti – neįprasti prieskoniai

Kai ant keptuvės čirška gardus jautienos kepsnys, ypatingų pastangų įdėti tikrai nereikia – šakelė rozmarino, žiupsnelis druskos ir, jeigu norisi, šiek tiek maltų pipirų. Su tokiu deriniu prašauti neįmanoma. O ką išbandyti, jei norisi kažko neįprasto ir nekasdieniško? „Gardinkite jautieną kepiniams skirta kakava. Paruošta mėsa tikrai nustebins unikaliu savo skoniu“ – pataria V. Juodkazienė.

Įdomių patiekalų variacijų bei skonių galima atrasti ir ruošiant kiaulieną. Cinamonas, kmynai, imbieras – kiek neįprasti, tačiau kiaulienai puikiai tinkantys prieskoniai. „Kiauliena – kiek saldesnė mėsa, tad subtiliam jos skoniui idealiai tiks ir kadagio uogos“ – sako „Iki“ maisto ekspertė ir ragina nebijoti eksperimentuoti, atrandant naujus skonius.

Prieskoniai

Norintiems mėgautis skirtingų šalių virtuvėmis

Ryškūs azijietiški skoniai, o gal prancūziška, itališka Viduržemio jūros dvasia? Tinklaraščio „Raudona virtuvė“ autorė Skirmantė Sirevičienė tikina, kad prieskonių pagalba į tolimiausius kraštus galima nusikelti vos per akimirką, juk kiekvienas iš jų turi savo unikalų skonį.

„Pavyzdžiui, Azijos šalių virtuvės patiekalus įprasta gardinti intensyvaus skonio, itin aromatingais prieskoniais. Bene populiariausi iš jų – įvairių rūšių paprikos, ciberžolė, sezamas. Jei norite pajusti Indiją, išbandykite nuostabų skonių derinį: tarpusavyje sumaišykite kuminą, kalendrą, ciberžolę, juoduosius pipirus, garstyčias, imbierą, aitriąją papriką ir šafraną. Viduržemio jūros dvasia – tai klasikinis persiladas, kurį sudaro druska, česnakas ir petražolės. Šios virtuvės patiekalams įprastai naudojama ir daug žolelių – mums jau įprastas bazilikas, raudonėlis, mairūnas ar rozmarinas“ – vardina maisto tinklaraštininkė.

Užsiauginti prieskonių galima ir namuose

Nors prieskonių gausa prekybos tinkluose atima žadą, kai kuriuos iš jų S. Sirevičienė kviečia užsiauginti tiesiog namuose. Bazilikai, raudonėlis, čiobrelis ar mėta ne tik papuoš namus, tačiau ir džiugins maloniais, norą eksperimentuoti virtuvėje žadinančiais aromatais. Savo kieme turintieji žemės lopinėlį, gali auginti ir kitus daugumai patiekalų tinkančius prieskonius – šalaviją, kalendrą, mairūną, kmynus.

„Norint šviežių prieskonių skoniu bei aromatu džiaugtis ne tik vasaros metu, juos verta susidžiovinti arba užsišaldyti. Tam puikiai tinka dauguma prieskonių, tačiau iš bazilikų siūlyčiau pasigaminti „Pesto“ padažą, kurį taip pat galima laikyti kameroje“ – pataria tinklaraštininkė.

Džiovinti prieskonius tikrai nesudėtinga. Tereikia pasitiesti švarų popieriaus lakštą ir plonu sluoksniu ant jo sudėti prieskonines žoleles. Palikite kelioms dienoms, vengdami tiesioginės saulės šviesos. Tuomet lapelius nuvalykite, jei reikia – susmulkinkite. Sudėkite džiovintus prieskonius į indelius ar drobinius maišelius ir mėgaukitės aromatais ištisus metus. Tik neprisigaminkite keliems metams į priekį, mat džiovintų prieskonių aromatas greitai silpsta – po metų atsargas ir vėl reikės atsinaujinti.

„Džiovinti galima ne tik lapelius, bet ir prieskonines daržoves: česnakus, svogūnus, morkas, salierus“ – pataria S. Sirevičienė. Jei specialios džiovyklės tam neturite, plonai supjaustytas daržoves džiovinkite tiesiog orkaitėje, 90 laipsnių temperatūroje, šiek tiek pravėrus dureles.

Norinčius atrasti naujus skonius, tinklaraštininkė ragina šiek tiek paeksperimentuoti ruošiant įvairius prieskonių mišinius. „Į savo užaugintų prieskoninių žolelių mišinius įmaišykite stipraus ir išraiškingo skonio prieskonių – ciberžolės, lauro lapų, pipirų, aitriosios paprikos, cinamono, kumino“, – pataria pašnekovė.

Dalintis
Nuomonės