Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, laisvėjant karantino apribojimams, atsidariusiose kavinėse jau pastebimas padidėjęs lankytojų srautas, o centrinėse miestų dalyse esančios parduotuvės palengva susigrąžina pirkėjus.

„Prekybos tinklo „Iki“ duomenys rodo, kad lyginant su balandžio mėnesiu, gegužę centruose įsikūrusios mažo formato parduotuvės srautus augino apie 10 proc. Apie žmonių sugrįžimą į reguliarų gyvenimą, kuomet einame į darbus, švietimo įstaigas, galima spręsti ir iš augančių kulinarijos gaminių pardavimo didėjimo – jų parduota minėtu laikotarpiu apie 13,97 proc. daugiau, – sako Vaida Budrienė.

Vaida Budrienė
Vaida Budrienė. Šaltinis: Organizatorių nuotr.

Karantinas paskatino atrasti naujus skonius

Tikriausiai net ir nemėgstantieji gaminti karantino metu turėjo ne kartą pasiraitoti rankoves ir skirti laiko pietų gamybai namuose. Skonių įvairovės išsiilgę lietuviai drąsiau eksperimentavo, dažniau ieškojo naujų idėjų pietums.

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė, karantino laikotarpis pirkėjus paskatino atrasti ir naujus, egzotiškesnius skonius, o prekybininkams tapo postūmiu praplėsti jau paruoštų patiekalų asortimentą ir skonių įvairovės išsiilgusiems pirkėjams pasiūlyti skirtingų šalių patiekalų.

„Pastaruoju metu itin daug keliavę lietuviai staiga neteko tokios galimybės, tad nusprendėme kelionių ir naujų skonių ilgesį bent iš dalies kompensuoti įvairių kultūrų tradiciniais patiekalais – juk skonis ir atmintis yra labai susiję. Taip gimė nauja „Pasaulio skonių“ gaminių serija, kuria siūlome prisiminti ar prisijaukinti šiek tiek kitokius, netradicinius skonius“ – apie prekybos tinklo „Iki“ kulinarijos gaminių asortimento atnaujinimą pasakoja V. Juodkazienė.

Anot maisto ekspertės, visą prekybos tinklo kulinarijos asortimentą sudaro net 230 skirtingų pavadinimų patiekalų, pritaikytų įvairiems skoniams: nuo pirkėjų jau pamėgtų ir tradiciniais tapusių pasirinkimų iki egzotiškų, tačiau lietuvių skoniui pritaikytų svečių šalių patiekalų variacijų.

Maisto ekspertė: skaniai ir sveikai papietauti galima ir už kelis eurus
Šaltinis: Shutterstock

„Pirkėjams siūlome atrasti įvairiausių šalių virtuvių patiekalus – meksikietiškus, indiškus ar kiniškus troškinius, azijietiškas bei graikiškas salotas, įvairių skonių sumuštinius. Džiaugiamės, kad klientai ne tik drąsiai eksperimentuoja atrasdami naujus skonius, bet ir teigiamai vertina visą pietų rinkinių liniją. Tarp populiariausių mūsų siūlomų pietų patiekalų – avinžirnių karis, aštrus jautienos troškinys „Chilli con carne“, jautienos troškinys „Stir-fry“, vištienos troškinys su ryžiais „Tikka masala“. Vaikai pietums renkasi garuose virtos kalakutienos kukuliukus su daržovių koše. Tai – ir gražiai atrodantis, ir sveikas patiekalas“, – tikina maisto ekspertė.

Ne tik skaniai, bet ir sveikai

Norintiems valgyti ne tik skaniai, bet ir sveikai, mitybos specialistai rekomenduoja nepamiršti svarbiausių taisyklių – rūpintis subalansuota mityba, nepamiršti į kasdienės mitybos racioną įtraukti kuo daugiau šviežių, ką tik užaugintų ir didžiausią kiekį vitaminų sukaupusių daržovių, užkandžiams rinktis sveikesnes alternatyvas, pavyzdžiui, šviežias uogas ar vaisius.

Pasakodama apie pirkėjų pasirinkimus pietums, maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pastebi džiuginančią tendenciją: rinkdamiesi gaminius, pirkėjai vis daugiau dėmesio atkreipia į jų sudėtį, vertina patiekalų sveikumą.

„Lietuvių mitybos įpročiai iš tiesų keičiasi į gerąją pusę – rinkdamiesi gaminius pirkėjai ne tik skaito ženklinimo etiketes, bet ir daugiau dėmesio skiria produktų derinimui, mitybos subalansavimui, į kasdienės mitybos racioną įtraukia daugiau daržovių, – sako maisto ekspertė. – Prasidėjęs šviežių daržovių sezonas yra puiki proga papildyti organizmą naudingais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Džiaugiamės, kad mūsų klientai pamėgę ir įvertinę ne tik platų daržovių salotų asortimentą, bet ir kitus daržovių turinčius patiekalus, pavyzdžiui, lazaniją arba bulvių paplotėlius su špinatais.“

Vilma Juodkazienė
Vilma Juodkazienė. Šaltinis: Organizatorių nuotr.

Mėgstantieji maistą gaminti namuose puikiai žino – tam reikia skirti laiko, kurio darbo dienomis atrasti ne visuomet pavyksta. Šiuo atveju padėti gali racionalus planavimas, padėsiantis sutaupyti ne tik laiko, bet ir pinigų.

„Pavyzdžiui, sezoninių daržovių troškinys gali tapti pagrindu skirtingiems patiekalams – pasigaminus jo daugiau, tereikės priderinti norimus ingredientus – gabalėlį keptos žuvies ar mėsos. Taip pietus kiekvienai dienai pasigaminsite greičiau ir nepavargsite nuo pabodusio, vienodo maisto raciono, – pataria prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.