Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Tarp populiariausių – fermentinis sūris

Fermentinis sūris – neabejotinai vienas populiariausių pieno gaminių Lietuvoje. Matyt dėl to, kad jo panaudojimas – labai universalus. Galima juo mėgautis tiesiog vienu ar su mėgstamais pagardais, dėti ant pusryčių sumuštinių ar lydyti ant karštų patiekalų.

Parduotuvių lentynose fermentinių sūrių apstu, tad kaip išsirinkti kokybiškiausią? Svarbiausias dalykas – skaityti etiketes, mat net ir atrodantys labai panašiai, fermentiniai sūriai skiriasi ne tik skoninėmis savo savybėmis, bet ir sudėtimi.

„Sūris yra grynasis pieno produktas, tad jo gamyboje turėtų būti naudojami tik pieno ir jo produktų riebalai, – paaiškina V. Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė. – Jei produkto sudėtyje matote augalinius riebalus, greičiausiai į pirkinių krepšelį ketinate įsidėti fermentinio sūrio gaminį. Įprastai tokie gaminiai kainuoja pigiau, tačiau kokybe nusileidžia tikriems fermentiniams sūriams, mat augaliniai riebalai pieno produktuose – sveikatai ne itin palankus derinys.“

Neretai manoma, kad lemiamos įtakos sūrio kokybei turi spalva. Esą jei sūris geltonesnis, jo kokybė geresnė. Iš tiesų natūralaus sūrio spalva priklauso nuo pieno – vasarą jo spalva būna intensyvesnė, tad ir sūris – geltonesnis. Be to, norimą spalvos intensyvumą sūriui gali suteikti ir gamintojų naudojamas beta karotenas, tad pasikliauti vien šiuo rodikliu tikrai nereikėtų.

„Natūraliam fermentiniam sūriui pagaminti reikia vos kelių ingredientų, tad jeigu produkto sudėtyje sudedamosios dalys yra aiškios ir jų nėra daug, galite būti tikri, kad renkatės kokybišką sūrį“, – sako V. Juodkazienė.

Lietuviškas varškės sūris – liesesnis ar riebesnis?

Šimtametes tradicijas skaičiuojantis lietuviškas varškės sūris – neatsiejama mūsų kulinarinio paveldo dalis ir tikras pasididžiavimas. Pasirinkimas taip pat platus, tačiau varškės sūrius bene dažniausiai renkamės pagal riebumą.

Teorijų dėl sūrio riebumo yra įvairių: vieni tikina, kad liesesni varškės sūriai sveikatai naudingesni, kiti įsitikinę: kuo sūris natūralesnis, tuo jis riebesnis. Iš tiesų organizmui naudingas tiek liesesnis, tiek riebesnis varškės sūris, mat jame gausu lengvai įsisavinamų baltymų, A ir B grupės vitaminų, o taip pat mikroelementų, ypač kalcio ir fosforo.

Žinoma, jei sukate galvą dėl kūno linijų, varškės sūrius rinkitės liesesnius – juose mažiau kalorijų. Tik valgykite saikingai, geriau pirmoje dienos pusėje.

Gurmaniškiems eksperimentams – ožkos sūris

Sūrio gurmanai, ieškantys pačių netikėčiausių skonių derinių, ypatingai vertina ožkos sūrį. Vienas populiariausių jų tarpe – graikų pasididžiavimu vadinamas Feta sūris. Kelis mėnesius sūryme brandinta Feta išsiskiria sūroku ir rūgštoku skoniu, yra naudojama gaminant graikiškas salotas, taip pat mėgstama valgyti derinant su arbūzu, dažnai valgoma ir su įvairiausiomis graikiškomis pitomis, graikiško stiliaus brusketomis ar pica. Iš Graikijos, beje, atkeliavęs ir lietuvių jau pamėgtas kepimui bei grilinimui puikiai tinkantis Halumi sūris.

Mėgstantys gaminti užtepėles vertina minkštesnės tekstūros tepamus ožkos sūrius. Pastarieji išsiskiria subtiliu skoniu, puikiai dera su įvairiais džemais, vaisiais bei uogomis.

„Ožkos pieno sūriai galbūt ir ne tokie populiarūs, kaip tradiciniai karvės pieno sūriai, tačiau neabejotinai naudingi organizmui. Ožkos pienas lengvai įsisavinamas ir gerai virškinamas, turtingas įvairiais vitaminais bei organizmui naudingais mikroelementais. Be to, jis mažiau alergizuoja, tad įprastai yra tinkamas net ir tiems, kurie netoleruoja karvės pieno baltymo“ , – pastebi maisto ekspertė ir ragina drąsiai eksperimentuoti atrandant naujus skonius.