Prieš kelis metų į savo asortimentą įtraukęs „užauginta be antibiotikų“ vištienos liniją, o šiais metais atsisakęs savo kulinarijos patiekaluose naudoti narvuose laikomų vištų kiaušinius, prekybos tinklas „Iki“ ėmėsi dar vieno svarbaus žingsnio – pirmieji priėmė sprendimą kulinarijos patiekaluose nebenaudoti vištienos, užaugintos su antibiotikais. Kaip tokį sprendimą vertiną pirkėjai, kodėl tokia vištiena yra sveikesnė bei ką tai reiškia pačiam prekybos tinklui?
„Vienareikšmiškai vertinu teigiamai“; „Aš manau, kad nuo to mūsų visuomenė bus tik sveikesnė; „Tikrai puikus sprendimas“. Tokios ir panašios nuomonės laikėsi viename sostinės prekybos centrų sutikti ir apie vištieną, užaugintą be antibiotikų, paklausti pirkėjai.
Šaltinis: ShutterstockIr iš tiesų, šiais laikais antibiotikų vartojimas paukštininkystėje yra kritikuojamas. Ir ne be priežasties. Jei paukštis buvo šeriamas antibiotikais, visuomet yra tikimybė, kad su jo mėsa, kurią valgome, gausime tam tikrų nepageidaujamų medžiagų.
Kaip aiškina Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas, kai kuriais atvejais antibiotikai, kurių su pašau gauna vištos, yra panašūs į tuos, kuriuos vartoja žmonės, todėl jei (sąmoningai arba ne) augintojas tokią mėsą parduoda dar nepasišalinus antibiotikams – atsiranda rizika. „Tokią produkciją vartojantis žmogus gali tapti atsparus antibiotikams ir vėliau, gydantis žmogiškas ligas, vaistai gali neturėti jokio poveikio“, – sako prof. R. Stukas.
Pasak Vaidos Budrienės, „Iki“ komunikacijos vadovės, sprendimas, kulinarijos patiekaluose atsisakyti vištienos su antibiotikais naudojimo – dar vienas nuoseklus ir atsakingas žingsnis link tvaresnio verslo. Tuo pačiu tai yra ir pažadas pirkėjams, jog nuo šiol kulinarijos patiekalai bus gaminami dar sveikesni, kokybiškesni ir tvaresni.
Šaltinis: Organizatorių nuotr.„Pagaminta IKI kulinarijos gaminiuose* naudojame be antibiotikų užaugintų vištų mėsą. Daugiausiai vištienos tarp mūsų gaminamų kulinarijos patiekalų yra naudojama blyneliuose, įvairiose salotose, karštuose patiekaluose: „Jūratės“ kotletas ar „Kijevo“ kotletas, kuris, beje, yra pats populiariausias mūsų klientų pasirinkimas. Tai kulinarijos patiekalų karalius. Todėl džiaugiamės, kad nuo šiol visus šiuos patiekalus mūsų pirkėjams galėsime pasiūlyti dar sveikesnius“, – sako V. Budrienė.
*išskyrus keptus viščiukų broilerių gaminius