Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Žuvis ir jūros gėrybės – vienas iš vertingiausių produktų, kuriame gausu organizmui reikalingų baltymų, vertingųjų riebalų, mineralinių medžiagų ir vitaminų. Nors žuvį mitybos specialistai rekomenduoja valgyti reguliariai, bent du kartus per savaitę, kur kas dažniau lietuviai renkasi mėsą. Žinoma, tik ne per Kūčias. Šią ypatingą dieną žuvies patiekalų tikrai netrūksta – ant šventinio stalo puikuojasi bent kelių rūšių silkės, keptos ir įmantriai įdarytos menkės, lašišos ar karpiai.

Žuvies kokybę reikėtų vertinti pagal išvaizdą, spalvą ir kvapą

Nesvarbu, kokios rūšies šviežią žuvį pasirinksite šiųmečiam šventiniam stalui, vertinant jos kokybę reikėtų atkreipti dėmesį į tris dalykus – išvaizdą, kvapą ir spalvą. Žuvies akys turėtų būti iškilios ir skaidrios, o jos oda blizgi ir šiek tiek gleivėta. Lede laikytos kokybiškos žuvies žiaunos bus pilkšvai rausvos, ką tik pagautos – švelniai raudonos spalvos. Jei žiaunos pilkos ar baltos – tai sugedusio produkto požymis. Žuvis neturi turėti pašalinių kvapų, tik jai įprastą kvapą. Dar vienas būdas, kaip galima patikrinti, ar žuvis gera, pirštu paspausti jos kūną. Jei nuo paspaudimo pirštu atsiradusi įduba neišnyksta per kelias sekundes – tokios žuvies kokybė abejotina.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį ir į laikymo sąlygas: žuvis turi būti patalpinta tinkamos temperatūros šaldytuve arba laikoma ant ledo, o parsinešus į namus suvartojama kaip galima greičiau. Laikyti žuvies kambario temperatūroje nevalia, o šaldytuve rekomenduojama ne ilgiau kaip 48 valandas.

Švenčių metu populiari ne tik silkė

Tikriausiai niekam nekyla klausimų, kas yra tikroji Kūčių stalo pažiba. Be abejonės – burnoje tiesiog tirpstanti silkė, kurios paruošimo būdų galima būtų sugalvoti tūkstantį ir dar daugiau.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad šventiniu laikotarpiu fasuotos silkės pardavimai padidėja vidutiniškai 35 proc., o sveriamos – daugiau nei 45 proc. Tačiau pirkėjai kur kas aktyviau į krepšelius deda ir kitas žuvis, tarp jų – jūros gėrybes.

„Tarp populiariausių žuvų visus metus išlieka lašiša, karpis bei jų pusgaminiai. Šventiniu laikotarpiu, ypač kai norisi save palepinti, gyventojai dairosi ir įdomesnių skonių, tad renkasi upėtakį, šamą, skumbrę – jų pardavimai prieš šventes išauga vidutiniškai 30 proc. Taip pat pastebime, kad lietuviai per šventes pastaruoju metu linkę rinktis ne tik tradicines žuvis, bet skanauti ir krevetes, midijas ar kalmarus. Jūros gėrybių pardavimai išauga maždaug daugiau nei trečdaliu“, – teigia V.Budrienė.

Kaip tinkamai paruošti šviežią žuvį

Tie, kuriems tenka pareiga pasirūpinti švenčių meniu, puikiai žino, kiek laiko tenka praleisti sukiojantis virtuvėje – pjaustant, marinuojant, kepant ir darant daugybę, regis, nesibaigiančių pasiruošimo darbų. Šiuo atveju žuvies patiekalai tikrąją ta žodžio prasme taupo laiką, mat geriausios žuvies skonio savybės atsiskleidžia tuomet, kai nepersistengiame. Pagrindiniai pagardai – druska ir džiovinti ar švieži prieskoniai, sviestas bei citrina. Norint suteikti daugiau skonio, prie paruoštos žuvies atskirai galima patiekti įvairius garnyrus ar lengvus padažus.

Tad jei neturite idėjų, kokiu patiekalu per šias Kūčias nustebinti svečius, siūlome lengvai ir greitai pagaminamą receptą.

Lašiša apelsinų marinate

Reikės:

• 1 kg lašišos filė
• 200 ml apelsinų sulčių
• 4 šaukštų medaus
• 3 šaukštų sojos padažo
• 1 šaukšto garstyčių
• 1 šaukšto brendžio
• 1 šaukšto citrinos sulčių
• 3 skiltelių česnako
• 2 apelsinų
• Krapų
• Česnakinių prieskonių

Apelsinų sultis, medų, sojos padažą, garstyčias, brendį ir citrinų sultis sumaišykite. Jei turite česnakinių prieskonių, galite pagardinti ir jais arba tiesiog įspausti porą skiltelių česnako. Lašišos filė sudėkite į gilesnį indą, užpilkite marinatu ir palikite pastovėti šaldytuve maždaug dvi valandas.

Pasimarinavusią lašišą dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių ir kepkite maždaug 30 minučių. Likus 10-15 minučių iki kepimo pabaigos, uždėkite ant lašišos viršaus griežinėliais pjaustytų apelsinų. Kai lašiša iškeps, pabarstykite šviežiais smulkintais krapais. Skanaus!