Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Įvairios užtepėlės – skanu ir paprasta

Ką būtų galima pagaminti itin paprastai ir greitai? Žinoma, užtepėles, kurios puikiai tinka prie įvairiausių pagardų – traškaus, paskrudinto prancūziško batono, duoniukų ar net daržovių, jei užkandžiauti norisi sveikiau.

Gamindami užtepėles drąsiai improvizuokite. Pasirinkę pagrindinį ingredientą, pavyzdžiui, varškę, gardinkite skirtingais priedais – viena užtepėlė su lašiša, kita – su agurkais, trečia – česnakinė. Ruošiant užtepėles pagardinimui labai pravers įvairios džiovintos žolelės, pesto ar balzaminis padažai, sėklos, kurias galima šiek tiek paskrudinti sausoje keptuvėje ir sumalti. Paprasta, greita, o ir įvairiems svečių skoniams įtiksite.

Prie užtepėlių galite patiekti ir įvairių priedų, kurių ant jau užteptų užkandžių galės užsibarstyti patys svečiai. Čia puikiai tinka brandintas tarkuotas sūris, smulkiai pjaustytos alyvuogės, smulkinti riešutai ir sėklos, kaparėliai. Galbūt yra svečių, kurie mėgsta aštrų maistą, jie apsidžiaugs prie užtepėlių radę pjaustytų aitriųjų paprikų.

Stalo puošmena – lavašo suktinukai

Dar viena idėja Naujųjų metų stalui – lavašo suktinukai. Juos gamindami sumaniai panaudosite po švenčių užsilikusius ilgesnio galiojimo produktus, o susisuksite itin greitai – vienas, du ir jau pagaminta!

Lavašo lakštą pertepkite varškės ar sūrio užtepėle ir ant viršaus sudėkite pasirinktus ingredientus. Vienas lakštas gali būti su sūdyta lašiša ir salotų lapais, kitas – su kumpio griežinėliais ir raugintais agurkėliais. Labai skanus derinys – smulkintas feta sūris ir trinti špinatų lapai, šiek tiek pagardinti pesto padažu ir vyšniniais pomidoriukais.

Tvirtai susukite lavašo lakštus į suktinukus ir supjaustykite kąsnio dydžio gabaliukais. Atrodys gražiai ir labai šventiškai. Šalia šio sotaus užkandžio galite patiekti graikiško jogurto ir česnakinį padažą, kuris dar labiau paskanins suktinukus.

Mini pyragaičiai – sotus pasirinkimas

Sakoma, kad per Naujus metus reikia pamaloninti ir ateinančių metų šeimininką. 2022 metais karaliaus sočiai papuotauti mėgstantis Tigras, tad ant stalo turėtų būti ir mėsos patiekalų. Spėjusiems prisiragauti kalėdinių kepsnių ir nenorintiems gaišti laiko virtuvėje, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė siūlo paprastesnį variantą: greitai paruošiamus, tačiau sočius mini pyragaičius.

„Tereikia atšildyti sluoksniuotą tešlą ir iš namuose turimų ingredientų pasiruošti norimą įdarą – prieskoniais gardintos maltos mėsos, kumpio ir šviežių daržovių, skirtingų sūrio rūšių. Tinka beveik viskas“, – sako V. Juodkazienė.

Atšildytą tešlą supjaustykite norimo dydžio kvadratėliais, į vidurį dėkite šaukštelį įdaro, visus keturis tešlos kampus sulenkite ir susukite ties pyragėlio viduriu. Pyragėlių paviršių aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite orkaitėje maždaug 20 minučių. Užkandis bus gardus ir karštas, ir šaltas.

Maisto ekspertė dalinasi ir kitais lengvai paruošiamais, bet labai gardžiais receptais Naujametiniam stalui, kuriuos lengvai galite keisti, atrasdami naujus skonius.

Gaivi užtepėlė, pagardinta cukinijomis


REIKĖS:

  • 1 prancūziško batono;
  • 0.5 cukinijos;
  • 100 g lydyto sūrelio;
  • 1 a. š. maltų krapų;
  • 1 skiltelės česnako.

Cukiniją sutarkuokite stambia tarka. Sutrinkite česnaką, jį sumaišykite su krapais ir lydytu sūreliu. Jei sutarkavus cukiniją susidarė skysčio – jį nusunkite. Cukiniją sumaišykite su lydytu sūreliu. Batoną supjaustykite riekelėmis ir trumpai apkepkite keptuvėje be aliejaus. Batoną galite patiekti šalia užtepėlės, kad svečiai patys jos užsiteptų arba tiekti ant stalo jau suteptus sumuštinius.

Lavašo suktinukai su kumpiu ir sūriu


REIKĖS:

  • 2 lavašo lakštų;
  • 200 g kumpio;
  • 1 agurko;
  • 200 lydyto sūrelio;
  • 4 v. š. majonezo;
  • 150 g sūrio;

Sumaišykite lydytą sūrelį su majonezu ir šia užtepėle ištepkite lavašo lakštus. Sūrį sutarkuokite, juo apibarstykite išteptus lavašus. Kumpį smulkiai supjaustykite arba sutarkuokite, jį pabarstykite ant lavašų. Agurką nulupkite, sutarkuokite stambia tarka, tolygiai paskirstykite ant lavašų. Susukite suktinukus, šiek tiek paspausdami, kad jie būtų tvirtesni. Vieno kąsnio gabaliukais supjaustykite prieš patiekiant ant stalo.

Sluoksniuotos tešlos pyragaičiai su maltos jautienos ir pievagrybių įdaru


REIKĖS:

  • 300 g pievagrybių;
  • 300 gramų maltos jautienos
  • 5 šaldytos sluoksniuotos tešlos lakštų;
  • 1 svogūno;
  • 1 morkos;
  • 2 česnako skiltelių;
  • 1 kiaušinio;
  • žiupsnelio druskos;
  • žiupsnelio pipirų.

Atšildykite sluoksniuotos tešlos lakštus. Įkaitintame aliejuje keptuvėje apkepkite maltą jautieną, smulkiai supjaustytus svogūnus, gabalėliais pjaustytus pievagrybius, tarkuotas morkas, smulkiai pjaustytą česnaką. Pagardinkite druska ir maltais pipirais. Įdarui leiskite atvėsti. Atitirpusios tešlos lapelius šiek tiek pakočiokite, perpjaukite pusiau, kraštelius patepkite vandeniu. Ant kiekvieno lapelio dėkite po didelį šaukštą įdaro. Lapelių kampelius lenkite vidurio link ir suspauskite, kad įdaras neiškristų. Pyragėlius aptepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite apie 20 min. iki 180–200 °C laipsnių įkaitintoje orkaitėje.