Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

B. Masiliauskienės teigimu, norint geriau suprasti, koks maistas ir gėrimai yra tinkami prieš, pirties metu ar po jos, pirmiausia reikėtų išsiaiškinti, kas pirtinantis vyksta mūsų kūne ir skrandyje.

„Reikia suprasti, kad pirtis yra padidintos rizikos vieta, tačiau ja naudojantis atsakingai, galime gauti didelį malonumą. Žmogui šildantis pirtyje, natūraliai kyla vidinė jo kūno temperatūra, jis prakaituoja, išsiplečia paviršinės kraujagyslės, kapiliarai – parausta oda, kas reiškia, kad daugiau kraujo nukeliauja į kūno paviršių ir mažiau jo lieka vidiniuose organuose: smegenyse, kepenyse, o taip pat ir skrandyje, kuriame gerokai sulėtėja virškinimo procesas“, – aiškina pašnekovė.

Profesionalių pirtininkų asociacijos nuotr.

Pasak jos, tai reiškia, kad jei prieš pat einant į pirtį bus sočiai pavalgyta, maistas taps sunkiai virškinimas, atsiras nemalonūs pojūčiai ir visi pirties malonumai greitai išgaruos. Tačiau eiti į pirtį alkanam, kaip teigia profesionali pirtininkė, taip pat nėra pats geriausias sprendimas – galvoje suksis mintys apie maistą, todėl pasimėgauti ramiu ir atpalaiduojančiu poilsiu tai pat bus labai sunku. Tad ruošiantis pirtintis, anot pirtininkės, geriausia yra gerai ir kokybiškai pavalgyti likus keletai valandų iki procedūros.

„Didelio skirtumo, kokį maistą valgysite, nėra, svarbiausia – išlaikyti laiko intervalą ir pasistengti „neprikimšti“ skrandžio, kitaip sakant – nepersivalgyti. Tačiau kai kalbame apie, pavadinkime, pirties patirtį praturtinantį maistą ir gėrimus, tuomet ir prasideda visas įdomumas bei magija“, – teigia pašnekovė.

Pradžiai – šiltas gėrimas

Paprastai pirties procedūra, anot B. Masiliauskienės, yra pradedama nuo kokios nors žolelių arbatos, pavyzdžiui, čiobrelių, mėtų, gauromečio, liepžiedžių ir pan.

„Asmeniškai, visada stengiuosi savo svečiams pasiūlyti kokio nors šilto gėrimo, kuris juos sudomintų. Tai turėtų būti kažkas įdomesnio, rečiau vartojamo ir turinčio šildantį poveikį. Kiekvieno laisvė rinktis – nuo tradicinių žolelių iki egzotiškų, mažiau pažįstamų. Svarbiausia, kad geriantysis ateitų į „čia ir dabar“ momentą, pamirštų visus rūpesčius, atsipalaiduotų, galbūt, užmegztų pokalbį, maloniai nusiteiktų visam procesui ir, žinoma, gautų pirtinantis taip reikalingų skysčių“, – pasakoja profesionali pirtininkė bei pateikia savo mėgstamos arbatos receptą: truputėlis mėtos lapelių, obuolių žievelių ir šiek tiek cinamono.

Visgi, gerti labai daug vienos rūšies žolelių arbatos pirties metu specialistė nepataria, mat toks gėrimas turi daug veikliųjų medžiagų, kurių perdozavus, gali atsirasti įvairių nepageidautinų pojūčių.

„Reikėtų turėti omenyje, kad įvairios žolelės turi gana intensyvų poveikį. Pavyzdžiui, jei mes eisime į pirtį vakare ir gersime daug mėtos arbatos, viskas gali pasibaigti tuo, kad atsiras refliuksas. Tačiau pirtinantis rekomenduoja išgerti apie 2 litrus skysčių, todėl geriausia yra pasidaryti mini degustaciją, t. y. ragauti skirtingas arbatas ar gėrimus, tačiau jų neperdozuojant“, – pataria B. Masiliauskienė.

Minėtų ingredienų arbatoms arba jau paruoštų žolelių mišinių nesunkiai rasite daugelyje parduotuvių, o dar lengviau – didžiuosiuose prekybos centruose, kurių atstovai pastebi rudenį augančią žolelinių arbatų paklausą.

„Šaltuoju sezonu matome didelį populiarumą ramunėlių, mėtų arbatų bei funkciniai žolelių mišinių kategorijose. Bendradarbiaudami su vietos aromatinių žolelių augintojais, kurie jas augina natūraliai, galime pasiūlyti tikslingai atrinktas, sukomponuotos ir išdžiovintos žolelės, kurios sušvelninti peršalimo, kosulio ar virškinimo sistemos sutrikimus, o taip pat ypatingai tinka pirties metu“, – pasakoja „Iki“ prekybos tinklo komunikacijos vadovė Vaida Budrienė.

Laikas atsivėsinti

Darant pertraukas tarp pirtinimosi, atsivėsinimui pašnekovė pataria išbandyti mineraliniu vandeniu praskiestą ir įvairiomis žolelėmis paskanintą kefyrą ar raugintas pasukas, o taip pat natūraliai raugintą girą, kurią labai nesunkiai galima pasigaminti ir namuose.

„Paprastai žmonės įsivaizduoja, kad norint pasigaminti girą, reikia naudoti duoną. Tačiau pats paprasčiausias būdais pasidaryti giros – tai išsirinkti mėgstamą arbatą, į ją įdėti truputėlį medaus ir kepimo mielių, jei norite, pagardinti kokiais nors džiovintais vaisiais ar uogomis, bei palikti šiltoje vietoje pusdieniui“, – paruošimo būdą paaiškina B. Masiliauskienė.

Birutė Masiliauskienė

Tuo tarpu mėgstantiems pomidorų sultis, specialistė labai rekomenduoja išbandyti „Pirties Mere“ pirtininkų pramintą kokteilį.

„Prakaituodamas žmogus praranda daug mineralų, todėl atstatyti jų pusiausvyrai, gauti gerą natrio chlorido ir kalio balansą organizme bei tiesiog numalšinti troškulį labai tinka pomidorų sultys sumaišytos su sūriu gazuotu mineraliniu vandeniu, 1:1 proporcijomis“, – sako pašnekovė.

Tačiau, kaip teigia pirtininkė, alkoholiniai gėrimai pirtyje visiškai netinka ir gali sukelti pavojų besipirtinančiųjų sveikatai ar net gyvybei.

„Gėrimai su laipsniais pirties slenksčio peržengti neturėtų. Džiaugiuosi, kad jau keletą metų pas mus nepasitaiko atvejų, kad žmonės į pirtį neštųsi alkoholį. O jei taip nutinka, prašau, kad jo degustacijas paliktų po pirties, tačiau įdomiausia tai, kad tokiais atvejais dažnai buteliai taip ir lieka neatkimšti“ – sako B. Masiliauskienė.

Galima ir užkandžiauti

Pirtininkės teigimu, užkandžiai pirties metu taip pat yra dalis proceso, tačiau nukrauti stalo vaišėmis tikrai nereikėtų.

„Dėl anksčiau minėtų priežasčių, ant stalo neturėtų būti sunkiai virškinamo, riebaus ar baltyminio maisto. Užkandžiams geriausiai tinka įvairūs daug vandens savyje turintys vaisiai ar uogos: arbūzai, melionai, vynuogės, obuoliai, kriaušės, ananasai. Kitaip tariant, produktai, kurie leidžia žmogui atsigaivinti ir atstatyti prarastus skysčius“, – teigia B. Masiliauskienė.

Na, o jei norite šiek tiek sotesnių užkandžių, pašnekovė rekomenduoja mikro sumuštinukus – krekerius su užtepėlėmis, pagardintomis kaparėliais, krapais ar kokiais kitais žalumynais.

Baigus pirties procedūrą, gerai pailsėjus ir atgavus jėgas, pasak Profesionalių pirtininkų asociacijos direktorės, jokia ne nuodėmė yra skaniai ir sočiai pavalgyti.

„Po pirties sustiprėja daugelis žmonių pojūčių, ne išimtis ir skonio receptoriai, tad galiu drąsiai pasakyti, kad pasipirtinus, visas maistas tampa dar skanesnis. Na, o kokį patiekalą patiekti savo svečiams ar šeimos nariams – kiekvieno šeimininko sprendimas, tačiau mano siūlymas būtų rinktis kiek sūresnį maistą, kurio organizmas po pirties dažniausiai ir nori“, – sako B. Masiliauskienė.