Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

„Maisto likučius iš karto dėkite į šaldytuvą ir nepalikite jų ant stalo. Be to, reikėtų pasirūpinti, kad jie būtų sandariai uždengti arba suvynioti į maistinę plėvelę. Ypač svarbu laiku ir tinkamai pasinaudoti likusiais mėsos produktais, nes jie genda greičiausiai“, – patarimus duoda prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.

Picų vakarėlis – visada gera idėja

Viena iš smagiausių veiklų, kurią galime sugalvoti po švenčių, – picų vakarėlis. Žodis „vakarėlis“ skamba linksmai ir nuotaikingai, nesvarbu, kad jame dalyvaus kiekvieną dieną besimatantys, kartu gyvenantys šeimos nariai.

Pica iš žiedinio kopūsto

Picos unikalios tuo, kad ant jų pagrindo galime dėti praktiškai viską: mėsą, įvairias šviežias ir konservuotas daržoves, padažus, net kiaušinius. Į picų gaminimą verta įtraukti vaikus, tai taps labai smagia veikla, kuri patiks visai šeimai.

Picos unikalios tuo, kad ant jų pagrindo galime dėti praktiškai viską: mėsą, įvairias šviežias ir konservuotas daržoves, padažus, net kiaušinius.

Ant stalo išdėliokite visus, po Velykų likusius, maisto produktus. Kiekvienas šeimos narys ant savo picos pagrindo (jį galite pasigaminti patys arba nusipirkti jau paruoštą) dėlioja tokius produktus, kokius nori. Taip kiekvienas susikurs savo unikalią picą, kuri bus vien iš daržovių, su daug ir įvairios mėsos, o gal saldi – su uogiene ir bananais.

Geriausio šefo rinkimai jūsų namuose

Dar viena unikali idėja maisto likučių panaudojimui – geriausio šefo rinkimai. Išdėliokite visus po šventės likusius produktus ir paskelbkite užduotį, kad kiekvienas šeimos narys iš likusių produktų turi sukurti savo patiekalą. Tai gali būti sumuštiniai, salotos, įvairūs suktinukai ar net blynai iš daržovių.

Šios veiklos metu atsiskleis šeimos narių fantazija ir bus sukurti patiekalai, kurie, galbūt, įprastai neatsirastų ant jūsų stalo. Kai visi šeimos nariai paruoš savo patiekalus, galite šią veiklą paversti smagiu užsiėmimu: patiekalą kiekvienas gali pristatyti, papasakoti, ko jam reikėjo, kaip gamino. Po kulinarinių šedevrų pristatymo surenkite degustaciją, o po jos – visi šeimos nariai tegul balsuoja už skaniausią. Jo autorius paskelbiamas geriausiu namų šefu.

Žaidimų vakarėlis su tortilijų skanėstais

Jei pritrūktų idėjų, ką galima veikti po švenčių su šeimos nariais, visada smagu surengti žaidimų vakarą. Kadangi jam būtinai reikia skanių užkandžių, galite panaudoti maistą, likusį po Velykų.

Visi šeimos nariai bus patenkinti, jei paruošite daugiau skirtingų rūšių įdarytų tortilijų. Taip sunaudosite net po mažai turimų likučių.

Viena iš idėjų – tortilijų skanėstai. Šio patiekalo įdarai gali būti patys įvairiausi: virti kiaušiniai sumaišyti su daržovėmis, mėsos ar žuvies gabaliukai su salotų ar mišrainių likučiais. Visi šeimos nariai bus patenkinti, jei paruošite daugiau skirtingų rūšių įdarytų tortilijų. Taip sunaudosite net po mažai turimų likučių. Paruošę šį patiekalą, kurį paprasta valgyti rankomis, galėsite vakarą leisti, žaidžiant įvairius stalo žaidimus, kurie praskaidrins nuotaika bei stiprins šeimos tarpusavio ryšį.

Kiekvienas kiaušinis – lyg meno kūrinys

Kartais maisto likučius užtenka pašildyti ir sumaišyti su kitais produktais – gaunasi skanus patiekalas. Likučius galima panaudoti, juos pašildant grilyje – taip galėsite džiaugtis dūmo kvapo patiekalais, grynu oro ir lauko pramogomis. Su šeimos nariais kepkite sumuštinius grilyje, ruoškite paprastesnę plovo versiją, kuriai sunaudosite likusią mėsą ir daržoves, improvizuotai paruoškite sotų daržovių bei virtų kiaušinių apkepą pietums.

Likučius galima panaudoti, juos pašildant grilyje – taip galėsite džiaugtis dūmo kvapo patiekalais, grynu oro ir lauko pramogomis.

Į kiekvieno patiekalo gamybą įtraukite vaikus, taip, galbūt, sukursite nuostabias tradicijas ir lauksite jų kasmet.

Svarbu – galiojimo laikas

Vis tik, visi maisto produktai, kurie liks po Velykų, turi galiojimo datą, į kurią labai svarbu atkreipti dėmesį.

„Virtų kiaušinių nepatariama laikyti ilgiau kaip dvi paras, laikant kambario temperatūroje, o šaldytuve – iki 3-jų parų. Tad jei kiaušinius marginote dar iki Velykų, net ir laikant juos tinkamomis sąlygomis, verčiau nerizikuoti. Kiaušiniams senstant, susidaro sveikatai pavojingų medžiagų – gendančių baltymų skilimo produktų“, – perspėja V. Juodkazienė.

Vilma Juodkazienė

Tad jei po Velykų liko kiaušinių – nesnauskite ir suskubkite juos panaudoti. Antram gyvenimui juos galite prikelti labai paprastai – panaudoję įvairių patiekalų sudėtyje.

Atsakingu maisto produktų vartojimu rūpinasi ir verslas

„Maisto banko“ duomenimis, net 58 proc. viso maisto, kurį „Maisto bankas“ surenka ir išdalina nepasiturintiems maitinti, yra gaunamas iš parduotuvių bei prekybos tinklų logistikos sandėlių. Kasdien „Maisto banko“ darbuotojai ir savanoriai važiuoja į parduotuves įvairiuose Lietuvos miestuose, kad surinktų besibaigiančio galiojimo ar dėl kosmetinės išvaizdos neparduodamą maistą.

„Maisto banko“ duomenimis, net 58 proc. viso maisto, kurį „Maisto bankas“ surenka ir išdalina nepasiturintiems maitinti, yra gaunamas iš parduotuvių bei prekybos tinklų logistikos sandėlių.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, teigia, kad prekybos tinklas yra didžiausias bei ilgametis „Maisto banko“ partneris, kuris karantininiu laikotarpiu taiko dar vieną paramos būdą, susijusį su jų kulinarijos cechu ir ten gaminamais patiekalais.

Vaida Budrienė

„Organizavome paramą kulinarijos produktais. Džiaugiamės, kad mūsų paaukoti, jau paruošti, kulinarijos gaminiai ne tik palengvino organizacijos darbuotojų darbą, bet ir atsidūrė ant tų, kuriems šiuo metu labiausiai reikia pagalbos, stalo“, – teigia V. Budrienė.