Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

V. Amosovas juokauja, kad egzistuoja tik vienas būdas įtikinti žmogų paragauti šio patiekalo – paruošti jį itin skaniai. „Prekybos centrai vis labiau panašėja į specializuotas parduotuves, tad geros žuvies galima įsigyti beveik bet kur“, – pasakoja vyras. Be lašišos, griliaus meistras receptui naudos apelsiną, kedro lenteles, rudąjį cukrų, cinamoną bei šiek tiek druskos.

Su grilio žinovu sutinka ir dietologė Dalia Vaitkevičiūtė. Pasak jos, žuvies daugelis „neprisijaukina“, nes tiesiog nemoka, nežino, kaip skaniai ją pasigaminti, Visgi, žuvis – tai daug baltymų ir mažai kalorijų turintis maistas, kuriame gausu mūsų organizmui ypač reikalingų vitaminų bei omega-3 riebalų rūgščių.

„Žuvyje yra gausu vitaminų A ir D bei omega-3 grupės riebalų rūgščių, kurios stiprina imunitetą, nervų, kvėpavimo takų sistemą, lėtina senėjimą bei yra viena iš vėžinių susirgimų prevencijos priemonių. Negano to, žuvis yra lengvai virškinama, skaido ir leidžia greičiau iš organizmo pašalinti riebalų molekules, o iš žuvies gaunamas medžiagas žmogaus organizmas pasisavina kur kas efektyviau ir greičiau nei iš kitų maisto produktų“, – žuvies naudą aiškina D. Vaitkevičiūtė.

Vadimas Asomovas

Pasak jos, pagal sveikos mitybos principus, rekomenduojama rinktis jūrines žuvis, kuriose būtent ir yra daug omega-3 – tai skumbrė, lašiša, otas, dorada, ne per daug sūdyta silkė.
V. Amosovas pabrėžia, kad kokybiška, skaniam patiekalui svarbūs tiek maisto produktai, jų kokybė, tiek priemonės, jam pagaminti.

„Lašiša bus itin sultinga ir skani, jei ją kepsime ant kedro lentelių. Kanados kedras turi daugybę eterinių aliejų. Jie suteikia papildomo skonio ir kvapo, o esant tinkamam karščiui šios savybės dar sustiprėja“, – apie kedro lentelių privalumus pasakoja V. Amosovas. Receptą meistras pradeda tvarkingai nupjaustydamas lašišos kraštus bei aliejumi ištepdamas lentelę, ant kurios bus guldoma žuvis.

Prieš kepimą žuvis apibarstoma druska, pipirais ir ruduoju cukrumi – pastarasis žuviai padės karamelizuotis. Procesas užbaigiamas ant žuvies išspaudžiant apelsino sulčių, kurios suteikia gaivaus vaisiškumo – tada patiekalas keliauja į kepsninę. V. Amosovas teigia, kad kepti galima ir orkaitėje, tačiau tokiu atveju lentelę derėtų išmirkyti vandenyje – taip ši išleis daugiau eterinių aliejų.

Kepimo metu meistras ant žuvies vis papildomai pabarsto cukraus bei išspaudžia apelsinų sulčių – tai padeda nuplauti cukrų ir prideda skonio. Pilnai paruošta lašiša turėtų būti vientisos struktūros be papildomo kvapo. Kai po maždaug 15 minučių vidinė žuvies temperatūra pasiekia apie 55 laipsnius – patiekalas paruoštas.

Dalia Vaitkevičiūtė

Dietologė D. Vaitkevičiūtė taip pat primena, kad žuvis turi 3–5 kartus mažiau kalorijų nei mėsa, todėl ji netukina ir yra idealus maistas subalansuotai, sveikai mitybai.

„Išlieka nemaža dalis žmonių, kurie vartoja daug raudonos mėsos produktų, o į savo racioną žuvį įtraukia geriausiu atveju vieną kartą per savaitę. Visgi, naujausios tendencijos rodo, kad lietuviai pradeda vartoti daugiau žuvies, ir tai džiugina. Tai susiję su švietimu, šio maisto gerosiomis savybėmis ir noru puoselėti sveiką gyvenseną. Taip pat – įvairesnėmis galimybėmis ją pagaminti, pavyzdžiui, kepant „kamado“ tipo kepsninėse“, – teigia dietologė.

Vaida Budrienė

Apie didėjančią grilio bendruomenę kalba ir „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė. Pasak jos, grilio gerbėjų gretos Lietuvoje sparčiai auga, tad prekybos centras ne tik tiekia aukštos kokybės šviežią produkciją, tarp kurios ir įvairi žuvis, tačiau šį pavasarį pradėjo prekyba „Kamado Bono“ kepsninėmis bei jų priedais: „Vis daugiau lietuvių nori būti profesionalūs kepėjai, o tam reikalingos kokybiškos priemonės. Nuo šiol „Iki“ prekybos centruose galima rasti „Kamado Bono Picnic“ keramikines kepsnines, idealiai tinkančias iškyloms, sodyboje ar nedidelėje terasoje. Taip pat – ketaus puodus ar kazanus“.