Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Šį kartą Vadimo kepsninėje vietos jau kiek pabodusiems šonkauliukams ir kitiems tradiciniams mėsos gaminiams neliko – čirškiname žuvį ir jūros gėrybes.

Grilio meistras žada: šį patiekalą pasigaminti itin paprasta, o ir užtuksite vos 20-30 minučių. Ilgai vargti ruošiant produktus nereikės – jokių marinatų, viską supjaustome ir dedame į kepimo indą. Beje, nors patiekalą galima pasigaminti ir orkaitėje, Vadimas ruošia jį kepsninėje ir tikina – grilinti galima praktiškai viską, tereikia turėti šiek tiek fantazijos ir nebijoti eksperimentuoti, atrandant naujus skonius ir naujas patiekalų variacijas.

Žuvies valgyti turėtume daugiau

Paklaustas, ar dažnai gamina žuvies bei jūros gėrybių patiekalus, grilio meistras juokiasi: „Jei tik žuvis yra be kaulų, ji – mano draugas“. Šiam patiekalui Vadimas renkasi lietuvių itin pamėgtą menkę, kuri ir lengvai pagaminama, ir ne itin pretenzinga.

Baltoje žuvyje – menkėje, ešeryje, jūros lydekoje – gausu baltymų. Žuvies baltymai lengvai virškinami ir organizmo įsisavinami geriau nei baltymai, kuriuos gauname iš augalinio maisto, tad žuvis bei jūros gėrybės – itin naudingi produktai ne tik siekiantiems sulieknėti ar kontroliuoti savo svorį, bet ir intensyviai sportuojantiems.

Prekybos tinklas „Iki“, besirūpindamas gyvūnų gerove ir įsiklausydamas į pirkėjų lūkesčius, daugiau nei prieš metus visiškai atsisakė gyvos žuvies pardavimų. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo komunikacijos vadovės, atsisakius gyvos žuvies akvariumų, parduotuvėse buvo išplėstas žuvies ir jūros gėrybių pasirinkimas. Tam buvo įrengta daugiau ledo vitrinų. Tarp perkamiausių žuvų per metus įsitvirtino ne tik lašiša ir menkė, bet ir dorados, upėtakiai, atšaldyti skrosti karpiai.

„Šiuo metu mūsų prekybos tinkle galima rasti įvairios skirtingos žuvies. Analizuodami duomenis matome, kad žuvies pardavimai nuosekliai didėja ir, išmontavus akvariumus, 2020 m. atvėsintos žuvies pardavėme 7,5 proc. daugiau, palyginti su 2019 m. Žuvies kategorijos pardavimai ir toliau kyla“, – teigia V. Budrienė.

Mitybos specialistai per savaitę rekomenduoja suvalgyti bent 300-450 gramų žuvies bei jūros gėrybių. Iš jų bent 200 g turėtų būti riebi žuvis, pvz., lašiša, upėtakis, skumbrė ar silkė, turinčios daugiau Omega-3 riebiųjų rūgščių.

Pasakodamas apie žuvies patiekalus, grilio ekspertas Vadimas pataria: jei norite, kad žuvis neprarastų tekstūros, išliktų sultinga ir skani, svarbiausia – jos neperkepti. Ir, žinoma, dalinasi firminiu savo receptu – kepta menke su midijomis.

Kepta menkė su midijomis

Reikės:

• 1 kg menkės filė
• 1 kg midijų
• 600 g vyšninių pomidorų
• 10 skiltelių česnako
• 4-5 galvučių šalotinių svogūnų
• 50 ml alyvuogių aliejaus
• Druskos ir pipirų
• Kuokšto kalendrų

Žuvies filė supjaustykite vienodo dydžio kubeliais, sumaišykite su midijomis, smulkintais svogūnais bei vyšniniais pomidorais. Viską palaistykite alyvuogių aliejumi, pagardinkite druska bei pipirais. Kepkite 200 laipsnių karštyje maždaug 20 min, o prieš patiekiant papuoškite smulkintomis kalendromis.