Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Nors įprastai švenčių progomis iš gėlių nenurungiamos rožės ir tulpės, rugsėjo 1-ąją daugumos akys krypsta į kardelius. Pasipuošę gražiausiais žiedais ir įvairiausiomis spalvomis, kardeliai tampa praktišku pasirinkimu – pakanka vieno ar kelių žiedų įspūdžiui sukurti, tad ir kainos atžvilgiu daugumai atrodo patrauklu.

Už save didesniais kardeliais nešini mokyklinukai jau tapę tikra rugsėjo 1-osios klasika, o štai perkančiųjų puokštes – nedaug, kur kas dažniau renkamasi pavienius žiedus. Tarp pirkėjų taip pat populiarios gerberos ir gvazdikai, kiek rečiau – frezijos.

Užkalbinta gėles nuo ankstyvo ryto besirenkanti vilnietė Kristina pasakoja šiais metais į mokyklą ketinanti išleisti du vaikus – sūnus keliaus į pirmąją klasę, o dukra – jau ketvirtokė. Nors pastaruoju metu tikrai ne visi rugsėjo 1-osios proga mokytojams dovanoja gėles, pašnekovė tikina, kad tai – labai graži simbolinė dovana.

„Manau, kad bent vieną žiedą padovanoti savo mokytojai tikrai gražu. Nuo pat vaikystės rugsėjo 1-oji man asocijuojasi su kardeliais, tad ir savo vaikams pirksiu būtent juos“, – sakė Kristina.

Tai, kad dauguma pirkėjų gėlėmis mokslo metų pradžios proga stengiasi pasirūpinti iš anksto, pastebi ir prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė. Palyginus su įprastomis dienomis, gėlių pardavimai šiuo laikotarpiu išauga net 30 kartų.

O kaip su kainomis? Ar parduotuvėse, kaip ir turgeliuose, rugsėjo 1-osios išvakarėse jos šokteli bent kelis kartus? „Skintų gėlių kainos išlieka tokios pačios, kaip ir įprastai, svyruoja nuo 0,29 iki 2,99 Eur“, – sako. V. Budrienė.

Kaip išlaikyti kardelių žiedus kuo ilgiau

Įvairiausių dydžių ir spalvų kardelių žiedai, tinkamai prižiūrimi, džiuginti gali net iki 2 savaičių. Tačiau kaip žinoti, kad gėlės nenuvys vos po dienos ar dviejų? Juk būna – net ir gražiausias žiedas pamerktas ima ir nugeibsta.

Nors manoma, kad ką tik nuskinti žiedai – patys ištvermingiausi, daug kas priklauso ir nuo to, kaip gėlės buvo skintos. Tad nereikėtų stebėtis, jei atvežtiniai žiedai akis džiugins kur kas ilgiau, nei nuskinti čia pat, močiutės sode.

„Skintų gėlių ūkių šeimininkai įprastai žino, kada ir kaip reikia skinti žiedus. Geriausia – ankstyvą rytą, kuomet oro temperatūra yra vėsesnė, mat nuskynus šviežius žiedus kaitresniu oru, jie gali trumpiau žydėti“, – pasakoja Lina Liubertaitė, tinklaraščio „Geltonas karutis“ autorė.

Kardeliai pradeda žydėti nuo apačios, tad rinkitės tuos, kurių apatiniai pumpurai jau pradėję skleistis – tokie į vazą pamerkti augalai žydės ilgiausiai. Tam, kad gėles pažadintume ir paskatintume jų prasiskleidimą, parsinešus į namus jas reikėtų pamerkti į šiltą vandenį. Svarbiausia prieš tai pašalinti visus gėlių lapus, mat pastarieji vandenyje pradeda irti ir taip sutrumpina gėlių žydėjimo laiką.

„Patį vandenį kardeliams reikėtų keisti kiekvieną dieną, nepamirštant kruopščiai išplauti vazos. Taip sustabdysite bakterijų dauginimąsi ir pašalinsite jau susikaupusias bakterijas. Kiekvieną ar kas antrą kartą keisdami vandenį, patrumpinkite ir gėlės stiebą, nukirpdami jį įstrižai – taip žiedai galės geriau pasisavinti vandenį, sustabdysite prasidėjusį yrimą pjūvio vietoje“, – pataria L. Liubertaitė ir atkreipia dėmesį – pjauti gėlių kotelius būtina aštriu peiliu arba kirpti sodininko žirklėmis, antraip stiebą galite pažeisti.

Skintos gėlės ilgiau išlieka šviežios žemesnėje temperatūroje ir didesnėje drėgmėje, tad norint, kad kardelių žiedai išsilaikytų kuo ilgiau, vazą su gėlėmis statykite šviesioje vietoje, tačiau ne ant tiesioginių saulės spindulių, atokiau nuo šilumą skleidžiančių daiktų.

Tinklaraščio „Geltonas karutis“ autorė dalinasi ir dar vienu naudingu patarimu: „Jei kardelius norite pasimerkti virtuvėje, siūlyčiau apsidairyti, ar šalia nėra bananų. Nokdami šie vaisiai išskiria nemažai etileno dujų, kurios paskatina gėlių žydėjimą, tad žiedai greičiau prasiskleis, tačiau tuo pačiu greičiau ir nužydės“.

TOP 5 patarimai

• Prieš merkdami kardelius į vandenį, pašalinkite visus lapus;
• Vandenį gėlėms keiskite kiekvieną dieną, nepamiršdami išplauti vazos;
• Kas dieną ar kas antrą dieną įstrižai patrumpinkite gėlių kotelius;
• Kardelius laikykite šviesioje vietoje, tačiau venkite tiesioginių saulės spindulių;
• Nelaikykite žiedų šalia bananų, mat jie paskatina greitesnį gėlių nužydėjimą.