Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Iš šviežio derliaus daržovių gali gimti tūkstančiai patiekalų, įsitikinusi Palangoje įsikūrusio restorano „Floros Simfonija“ vyr. virėja Ramutė Ubienė. Juk daržoves galima ruošti pačiais įvairiausiais būdais: kepti jas grilyje ar orkaitėje, garinti, džiovinti, taip pat ir farširuoti, kiekvieną dieną kuriant naujus skonių derinius. Tai, anot ilgametę patirtį sukaupusios šefės, vienas lengviausių būdų skaniai paruošti daržoves.

„Esu įsitikinusi, kad praktiškai visas daržoves galima farširuoti, tereikia žinoti, kaip tą daryti tinkamai. Jau praėjo laikai, kuomet įdaryti ir kepti būdavo madinga tik cukinijas ir baklažanus. Pavyzdžiui, mano mėgstamiausi patiekalai – farširuoti svogūnai ir burokėliai“, – pasakoja specialistė ir atskleidžia svarbiausią skanių patiekalų paslaptį – gaminimui rinktis tik šviežias ir kokybiškas daržoves.

„Džiaugiamės, kad savo klientams kokybiškų daržovių galime pasiūlyti ištisus metus, ypač vasaros metu, kuomet parduotuvių lentynos prisipildo Lietuvos ūkininkų užaugintu gausiu šviežių daržovių derliumi – ne tik daugumos itin pamėgtomis bulvytėmis, bet ir sultingais pomidorais, cukinijomis bei kitomis daržovėmis. Visos jos puikiai tinka eksperimentams virtuvėje“, – sako Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė.

Ir užkandžiams, ir sotiems patiekalams

Nors farširuotas daržoves įprasta pateikti karštas, jos puikiai tinka ir kaip šaltieji patiekalai ar net vieno kąsnio užkandžiai. „Fantazijai vietos tikrai užteks, nes daržovių užkandžiai gali būti ruošiami tiek su mėsa, tiek vegetariški. Kiekvienas ras tai, kas labiausiai patinka“, – įsitikinusi profesionali šefė R. Ubienė.

Pašnekovė tikina, kad tiek šaltus, tiek karštus įdarytus patiekalus paruošti visai nesunku, o tuo pačiu ir praktiška, mat įdarui panaudoti galima ir šaldytuve ar spintelėse užsilikusius maisto produktus, išbandyti tuos pačius patiekalus skirtingomis variacijomis.

Gardžių įdarytų daržovių paslaptys

Tam, kad daržovių patiekalais netektų nusivilti, tereikia žinoti keletą esminių taisyklių: svarbiausia jų neperkepti, neleisti daržovėms ištižti ar išdžiūti.

Optimali temperatūra kepant daržoves orkaitėje – 220 laipsnių Celsijaus. Šaknines daržoves, tokias kaip burokėliai, bulvės, morkos reikėtų kepti 30–45 minučių, priklausomai nuo gabalėlių dydžio. Žieminius moliūgus gali tekti kepti nuo 20 iki 60 minučių. Kryžmažiedes daržoves – brokolius, žiedinius ir briuselinius kopūstus reiktų kepti nuo 15 iki 20 minučių, panašiai tiek ir cukinijas, paprikas bei vasarinius moliūgus. Svogūnams prireiks kiek daugiau laiko – maždaug 30–45 minučių, o pomidorų geriau neperkepti, mat šie gali ištižti, prarasti formą bei skonį. Optimalus kepimo laikas šiai daržovei – 15–20 minučių.

„Vienas mėgstamiausių mano receptų, kurį pavyks pagaminti net ir pradedantiesiems virtuvės mėgėjams – įdaryti burokėliai. Juos reikėtų susmulkinti 3–4 cm gabalėliais, su lupenomis apvirti, išskobti vidų. Įdarui puikiai tinka rikotos sūris, maišytas su kmynais, česnakais, šiek tiek druskos. Tokius įdarytus burokėlius kepame orkaitėje, kol įdaras lengvai išsilydo“, – gardžiu receptu dalinasi R. Urbienė.

Farširuojant daržoves svarbu nepamiršti ir smulkmenų, pakylėjančių patiekalus į naujas aukštumas.

„Dabar gausu ne tik šviežių daržovių, bet ir subtilaus skonio patiekalams priduodančių prieskoninių žolelių – krapų, petražolių, bazilikų, čiobrelių. Jei norite pikantiškumo, galite skaninti patiekalus kmynais“, – pasakoja pašnekovė ir primena – farširuojant daržoves svarbus ir pasirinktas aliejus. Jei ruošiate karštus įdarytus patiekalus, vertėtų rinktis saulėgrąžų ar rapsų aliejų, tačiau jei farširuojate šaltus patiekalus, patiekiamus kaip užkandžiai – rinkitės kokybišką alyvuogių aliejų.

Nauji skoniai iš skirtingų pasaulio šalių

Keliaudami po pasaulį neabejotinai atrastumėte pačių įvairiausių farširuotų daržovių patiekalų, užburiančių savo skoniais. Keletą iš jų rekomenduojame pasigaminti ir jums.

Italų mėgstamos įdarytos cukinijos su sūriu

Reikės:
• 4 cukinijų;
• 1 svogūno;
• Skiltelės česnako
• 1 baklažano;
• 1 paprikos;
• 2 pomidorų;
• 100 g rikotos sūrio;
• 50 g permezano sūrio;
• Žiupsnelio raudonėlio;
• Druskos, pipirų;
• Šaukšto alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

1. Cukinijas perpjaukite pusiau ir jas išskobkite. Cukinijų vidų pabarstykite druska;
2. Paruoškite įdarą: sukapokite svogūną, susmulkinkite likusį cukinijų minkštimą, supjaustykite smulkiais gabalėliais baklažaną ir papriką. Kubeliais supjaustykite pomidorus. Smulkia tarka sutarkuokite parmezano sūrį;
3. Keptuvėje pakepinkite svogūną, išspauskite česnako skiltelę. Daržovėms šiek tiek apkepus į keptuvę sudėkite cukinijų minkštimus, baklažanų, paprikų ir pomidorų gabalėlius. Pagardinkite raudonėliu;
4. Daržovėms iškepus, įdarą sumaišykite su rikotos sūriu bei trečdaliu parmezano;
5. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių, nusausinus cukinijas į jas sudėkite paruoštą įdarą; Pabarstykite likusiu parmezano sūriu;
6. Kepkite apie 10 minučių, kol cukinijos šiek tiek apskrus.

Graikiškai įdaryti kepti pomidorai

Reikės:
• 8 pomidorų;
• 125 g makaronų;
• 100 g sūrio;
• 2 svogūnų;
• 1 skiltelės česnako;
• 30 g sviesto;
• Šaukštelio petražolių;
• Druskos, pipirų.

Gaminimas:

1. Nupjaukite pomidorų viršūnes, šaukštu išskobkite minkštimą ir jį pertrinkite per sietelį. Pomidorų vidų pabarstykite druska ir pipirais;
2. Makaronus suberkite į verdantį pasūdytą vandenį ir išvirkite pagal instrukcijas, nurodytas ant pakuotės. Jiems išvirus perliekite juos šaltu vandeniu;
3. Dubenyje sumaišykite makaronus, petražoles, tarkuotą sūrį, pomidorų tyrę. Viską pagardinkite druska ir pipirai. Šiuo įdaru įdarykite pomidorų puseles;
4. Nuluptus svogūnus ir česnaką smulkiai supjaustykite ir patroškinkite keptuvėje. Įdarytus pomidorus sudėkite į keptuvę, uždenkite juos nupjautomis viršūnėlėmis ir troškinkite 15 min ant silpnos ugnies.