Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Gydytojas dietologas Edvardas Grišinas įsitikinęs, kad skaidulas reikia vartoti kasdien.

„Maistinės skaidulos teigiamai veikia virškinamąjį traktą ir imuninę sistemą. Jos suriša cholesterolį mūsų plonajame žarnyne ir mažina jo pasisavinimą. Taip pat yra pastebėta, kad gausesnis maistinių skaidulų suvartojimas yra siejamas su svorio kontrole. Tai aktualu žmonėms, turintiems antsvorio, sergantiems antrojo tipo cukriniu diabetu“, – teigia pašnekovas.

Specialistas priduria, kad visai nebūtina praleisti pusdienio prie viryklės, norint pasigaminti sveiką ir subalansuotą maistą. Maistinių skaidulų daugiausia randama daržovėse, grūduose ir riešutuose, kuriuos paprasta įtraukti į kasdienį meniu.

Skirtingi skaidulų tipai – skirtingiems skoniams

Gydytojas dietologas išskiria du maistinių skaidulų tipus – tirpiąsias ir netirpiąsias.

„Pirmųjų pagrindinė funkciją – padaryti terpę maisto judėjimui per mūsų žarnyną. Šios skaidulos pagerina žarnyno motorinę veiklą, kai kuriais atvejais sulėtina judėjimą virškinamuoju trauktu, kas gali būti siejama su ilgesniu sotumo pojūčiu, bei veikia kitus biologinius procesus. Tirpiųjų skaidulų gausu visuose vaisiuose, grūduose, daržovėse, tokiose kaip bulvė, morka, burokas“, – teigia pašnekovas.

Reaguojant į pirkėjų poreikį, tokiomis medžiagomis turtingo, tačiau jau paruošto, maisto galima rasti ir prekybos centruose. Pavyzdžiui, „Iki“ šį pavasarį kulinarijos asortimentą papildė įvairiais patiekalais, kuriuose gausu maistinių skaidulų. Tirpiųjų skaidulų galima rasti graikiškose salotose, salotose su virta vištiena ir mocarelos sūriu, jautienos troškinyje „Stir-fry“.

Kitas skaidulų tipas – netirpiosios. Kadangi jos nėra fermentuotos, todėl tinkamesnės terpės maisto judėjimui nepadarys, tačiau turi kitų naudų. „Šios skaidulos taip pat gali pagerinti virškinimo ir peristaltikos procesus. Netirpiųjų skaidulų yra luobelėse ir vaisių odelėse, riešutuose, pupelėse, tad norint jų suvartoti, reiktų rinktis obuolius, agurkus. Taip pat šio tipo skaidulų gausu sėklose ir riešutuose“, – pasakoja E. Grišinas.

Netirpiųjų skaidulų yra luobelėse ir vaisių odelėse, riešutuose, pupelėse, tad norint jų suvartoti, reiktų rinktis obuolius, agurkus. Taip pat šio tipo skaidulų gausu sėklose ir riešutuose.
Edvinas Grišinas

Jei tokių skaidulų turinčio maisto ieškotume prekybos centrų lentynose, „Iki“ patiekalų asortimente reiktų žvalgytis „Gurmaniško“ sumuštinio su pelėsiniu sūriu, salotų „Azijos spalvos“ su virta vištiena, „Sočiųjų“ salotų su graikinių riešutų padažu, avinžirnių kario.

Stebuklingo produkto neverta ieškoti

Turbūt, visi norėtumėme sužinoti vieną patiekalą, kuris turėtų stebuklingai daug maistinių skaidulų, tačiau, pasak gydytojo dietologo E. Grišino, toks neegzistuoja ir jei egzistuotų, nebūtų tikslinga jį vartoti ypač dažnai.

Edvino Grišino nuotr.

„Nėra vieno, paties tinkamiausio, skaidulų šaltinio. Jeigu žmogus turi problemų su virškinamuoju traktu, vargina neaiškus pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, turime įvertinti, kiek skaidulų turinčio maisto jis suvartoja. Jei vartoja labai daug, skrandžio motorikos tai gali nepagerinti“, – įsitikinęs pašnekovas.

Nėra vieno, paties tinkamiausio, skaidulų šaltinio. Jeigu žmogus turi problemų su virškinamuoju traktu, vargina neaiškus pilvo pūtimas, vidurių užkietėjimas, turime įvertinti, kiek skaidulų turinčio maisto jis suvartoja. Jei vartoja labai daug, skrandžio motorikos tai gali nepagerinti
Edvinas Grišinas

Pasak dietologo, svarbu žinoti, kiek ir kokių maistinių skaidulų suvartoti, kad nepablogintumėme savo sveikatos.

O jei žmogų kankina neaiškios kilmės pilvo pūtimas ar vidurių užkietėjimas, pašnekovas rekomenduoja kreiptis į specialistus, kurie išsiaiškins problemą bei patars, kiek ir kokių maisto medžiagų reikėtų suvartoti būtent jam individualiai.

Maistinės skaidulos – įvairių ligų prevencijai

Gydytojo teigimu, didesnis skaidulų suvartojimas yra siejamas ir su didesniu sotumo jausmu.

„Skaidulų turintis maistas nėra kaloringas, tačiau nuo jų žmogus jaučiasi sotus. Ilgesnis sotumo jausmas yra siejamas su mažesniu kiekiu suvartotino maisto“, – teigia E. Grišinas. Pasak jo, būtent dėl šių priežasčių manoma, kad skaidulų turintis maistas gali padėti kovoti su antsvoriu.

Norintiems sočiai pavalgyti, tačiau neužkišti skrandžio „sunkiu“ maistu, verta rinktis salotas, kuriose gausu šviežių daržovių bei riešutų, nes būtent šiuose produktuose yra maistinių skaidulų. Gydytojas dietologas pabrėžia, kad skaidulos taip pat gali būti naudojamos vėžio prevencijai.

„Tyrimai rodo, kad šių maistinių skaidulų turinčiuose produktuose yra medžiagų, sumažinančių onkologinių ligų rizikos galimybę“, – patirtimi dalinasi specialistas ir priduria, kad kombinacijoje su kitomis maistinėmis medžiagomis, kurių reikia mūsų organizmui, skaidulų turintys produktai – nepakeičiami.

Sezoniškumas ir subalansuota mityba

Tinkamiausio dienos meto, kuomet organizmas labiausiai pasisavina maistines skaidulas, pasak gydytojo, – nėra. Tačiau verta atkreipti dėmesį į produktus, kuriuos renkantis gausime daugiau naudos.

„Visada rekomenduoju vartoti kuo daugiau sezoniškų daržovių ir vaisių. Vertėtų į savo dienos meniu įtraukti derlių, kuris šiuo sezono metu dera, būtent šie vaisiai ir daržovės turės daugiausiai naudos sveikatai“, – pataria E. Grišinas.

Visada rekomenduoju vartoti kuo daugiau sezoniškų daržovių ir vaisių. Vertėtų į savo dienos meniu įtraukti derlių, kuris šiuo sezono metu dera, būtent šie vaisiai ir daržovės turės daugiausiai naudos sveikatai
Edvinas Grišinas

Kartais greitas gyvenimo tempas mus priverčia valgyti nesubalansuotą maistą. Gydytojo dietologo nuomone, tam tikro režimo laikymasis gali duoti akivaizdžius rezultatus. Na, o maistas turi būti ne tik „kuras“ kūnui, tačiau ir teikti naudą, kuri atsispindės sveikatoje. „Nors mes norime, kad mūsų gyvenimai būtų dinamiški, visgi organizmui palankiausia, kai mityba nors šiek tiek yra monotoniška. Svarbu turėti tam tikrą režimą, o tai padės jaustis gerai“, – teigia pašnekovas.

Maistinės skaidulos – savame darže

Vis dažniau, net ir didmiesčiuose gyvenantys žmonės nori savo mažame žemės lopinėlyje užsiauginti nors keletą daržovių ar uogų. Tai, pasak E. Grišino, naudinga ir vertinga kiekvienam mūsų.

„Yra daržovių, kurių auginimas, net ir labai laiko neturintiems žmonėms, nėra sudėtingas. Pavyzdžiui, jei turite nors ir nedidelį žemės sklypą, galite auginti moliūgus, burokėlius. Šios daržovės turi daug maistinių skaidulų, tačiau nereikalauja intensyvios priežiūros“, – rekomenduoja gydytojas.

Specialistas įsitikinęs, kad užauginęs daržoves pats, žmogus labiau jas vertina, kreipia daugiau dėmesio į jų integravimą patiekaluose bei su didesniu malonumu jas valgo. Pasak jo, dabar pats metas apie tai pagalvoti ir, įsigijus sėklų, pabandyti pasisėti daržovių. Na, o jei noro ir laiko tam nėra – prekybos centruose rinktis kuo daugiau vaisių, daržovių, uogų ar jau pagamintų, tačiau subalansuotų, vertingų kulinarijos gaminių.