Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Apie tai, kaip papuošti Velykų stalą, kokios šiuo metu vyrauja šios šventės dekoro tendencijos ir kaip, neišleidžiant daug pinigų puošybai, džiaugtis gražia aplinka, pasakoja dekoro specialistė, švenčių organizatorė, prekės ženklo „Vagilė“ įkūrėja Eglė Širvytė.

Jau dešimtmetį įvairias šventes puošianti E. Širvytė įsitikinusi, kad žmonėms aplinka, kurioje rengiama šventė, tampa vis reikšmingesnė. Ir visai nesvarbu, kad susibūrime dalyvaus vos keli žmonės, o švenčiama – namie.

Šiuolaikiniai žmonės nori susikurti gražią aplinką, tad pasiruošimas Velykoms dažnuose namuose jau sparčiai įsibėgėjęs. Su dekoro specialiste sutinka ir Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Ji sako, kad šiais metais iš anksto pastebimas padidėjęs įvairių šventinių dekoracijų pardavimas.

Dekoro specialistė Eglė Širvytė

„Pirkėjai pradeda puošti namus ir šventinę atmosferą nori pajusti dar gerokai prieš Velykas. Palyginti su panašiu laikotarpiu pernai, šventinių dekoracijų paklausa šįmet išaugo net 2,5 karto“, – tvirtina V. Budrienė.

Kas madinga šiemet?

Stalo puošyboje irgi vyrauja mados ir tam tikros tendencijos. „Pantone“ spalvų institutas 2021-siems išskiria net dvi spalvas – pilką ir geltoną. Jų duetą, simbolizuojantį viltį bei optimizmą, siūlo rinktis ir dekoro specialistė.

„Šis derinys galėtų tapti puošniu Velykinio stalo akcentu. Siūlau rinktis geltoną staltiesę ir pilkas servetėles, derinti pilkas ar gelsvas žvakes, pamerkti geltonų gyvų gėlių puokštę ant stalo. Taip jūsų šventinis stalas atrodys ne tik pavasariškai, ryškiai, bet ir stilingai“, – pataria dekoro specialistė.

Siūlau rinktis geltoną staltiesę ir pilkas servetėles, derinti pilkas ar gelsvas žvakes, pamerkti geltonų gyvų gėlių puokštę ant stalo. Taip jūsų šventinis stalas atrodys ne tik pavasariškai, ryškiai, bet ir stilingai.
Eglė Širvytė

Tvarios idėjos

Naujos tendencijos švenčių dekoravime diktuoja ne tik spalvas, bet pabrėžia, kad turėtume naudoti kuo daugiau ekologiškesnių, natūralesnių dekoracijų.

„Siūlau natūralias samanas pakeisti Velykine žolyte, kurią kiekvienas spėsime užsiauginti dar iki švenčių. Servetėles galime rinktis ne tik popierines, kas gan įprasta, bet ir naudoti medžiagines, pavyzdžiui, linines. Jeigu renkatės naudoti ryškesnę staltiesę, tuomet reiktų pasirinkti šiek tiek šviesesnių spalvų dekoro akcentus: stiklo vazas, medines žvakides, neutralių spalvų servetėlių žiedus. Jei staltiesė yra šviesių atspalvių, tuomet akcentui galite naudoti ryškesnes spalvas: geltoną, žalią, mėtinę spalvas. Šių spalvų gali būti stalo takeliai, lėkštės, taurės, žaismingi stalo papuošimai, pavyzdžiui: Velykiniai zuikučiai ar pintinė su ryškiomis spalvomis išmargintais margučiais“, – patirtimi ir dekoro idėjomis dalinasi pašnekovė.

Gėlės – gražiausias puošybos akcentas

Šią pavasario šventę norisi sutikti papuošus namus ne tik dekoracijomis, tačiau ir gėlėmis. Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė V. Budrienė pastebi, kad tarp dekoro prekių didelio susidomėjimo sulaukia ne tik šventinės dekoracijos, bet ir įvairios žydinčios pavasarinės gėlės vazonėliuose.

„Žydinčios gėlės namuose suteikia šviežumo ir gaivumo jausmą, todėl pirkėjai savo namus dekoruoja ne tik žaisliukais, bet ir gyvų gėlių: rožių, tulpių, hiacintų žiedais. Daug dėmesio sulaukia gėlės vazonėliuose, nes jos žydi kur kas ilgiau nei skintos gėlės“, – sako V. Budrienė.

Vaida Budrienė
Velykoms įprasta pasirinkti gyvas gėles: tulpes, narcizus, krokus. Tradiciškai mėgstama geltona gėlių spalva, kuri simbolizuoja šilumą, jaukumą, naują gyvybę.
Eglė Širvytė

Dekoro specialistė E. Širvytė teigia, kad toks pirkėjų pasirinkimas – teisingas ir gėlės šventei suteiks jaukumo.

„Velykoms įprasta pasirinkti gyvas gėles: tulpes, narcizus, krokus. Tradiciškai mėgstama geltona gėlių spalva, kuri simbolizuoja šilumą, jaukumą, naują gyvybę. Jei norisi daugiau spalvų, galite rinktis pastelines spalvas: rausvos ar alyvinės spalvos tulpes, hiacintus vazonėliuose. Jos puikiai dera prie Velykinio stalo“, – pasakoja specialistė.

Pasak jos, jei ant stalo nuspręsite dėti ryškias dekoracijas, gėles galite rinktis neutralias, pavyzdžiui – baltas tulpes. Taip pat, pagyvinimui ir natūralumo suteikimui, vazoje pamerkite kelias eukalipto šakeles.

Į stalo puošybą įtraukite vaikus

Dekoruojant šventinį stalą, verta pasitelkti fantaziją ir į šią veiklą įtraukti vaikus. Dekoro specialistė E. Širvytė rekomenduoja keletą linksmų veiklų, kurios prisidės prie mažųjų lavinimo bei papuoš namus: „Lengva ir paprasta idėja – galite pasigaminti iš servetėlės ir margučio Velykinį zuikutį, kuris suteiks laimės ne tik vaikams, bet ir suaugusiems“.

Taip pat specialistė primena, kad geras žodis – nieko nekainuoja. Puošiant stalą, artimiesiems galima palikti po užrašytą sveikinimą ar linkėjimą Velykų proga. Kiekvienas nudžiugs radęs būtent jam skirtus žodžius, kurie, pavyzdžiui, galėtų būti parašyti vaikų. Linkėjimai atrodys stilingai ir bus prasminga stalo dekoracija.

„Taip pat mažuosius šeimos narius galima įtraukti į šventės laukimą ir pasiruošimą jau dabar – iš kiaušinio lukšto pasidarykite vazonėlį, į kurį su vaikais pasėkite Velykinę žolytę. Iki švenčių ji išdygs, ir tai taps puikiu stalo puošybos akcentu“, – teigia E. Širvytė.

Mažuosius šeimos narius galima įtraukti į šventės laukimą ir pasiruošimą jau dabar – iš kiaušinio lukšto pasidarykite vazonėlį, į kurį su vaikais pasėkite Velykinę žolytę. Iki švenčių ji išdygs, ir tai taps puikiu stalo puošybos akcentu.
Eglė Širvytė

Svarbiausia – dėmesys artimiesiems

Karantino laikotarpiu nebus galimybių susitikti su visais, su kuriais, galbūt, esame įpratę švęsti Velykas. Dekoro specialistė ragina nenusiminti, tačiau nepamiršti savo artimųjų, draugų, kaimynų. Pasak jos, kiekvienas nudžiugtų radęs prie namų durų pintinę su margučiais ir nuoširdžiu palinkėjimu.

„Svarbu sukurti šventinę aplinką ne tik sau, tačiau ir aplinkiniams. Jei planuojate ant Velykų stalo, kaip praktišką puošmeną, palikti margučius su išdrožtais svečių vardais, juos galite pagaminti ir kaimynams bei draugams. Jie tikrai nudžiugs, radę šią personalizuotą staigmeną prie savo namų durų“, – pasakoja pašnekovė.

Dekoro specialistė priduria, kad kiekvienas iš mūsų gali pasipuošti Velykinį stalą, tam nereikia ypatingų sugebėjimų ar didelių finansų. Maloni aplinka džiugins tiek jus, tiek šeimos narius.