Kalėdų Kalėdos

Žmonės paiso šventinių tradicijų ir spanguolėms skiria garbingą vietą ant Šv. Kūčių ir Kalėdų stalo – tą rodo paskutinį metų mėnesį stipriai didėjanti šių uogų paklausa.

„Gruodžio mėnuo yra šviežių spanguolių „rinkimo" sezonas parduotuvėse, – pranešime spaudai sako Marius Tilmantas, „Maximos" Pirkimų departamento direktorius. – Per vieną gruodžio mėnesį fiksuojame apie 60 proc. visų metinių šviežių spanguolių pardavimų. Šaldytų spanguolių paklausa kiek nuoseklesnė, tačiau taip pat kelis kartus šokteli paskutinį metų mėnesį. Beje, žmonės gana aktyviai perka šviežias bei šaldytas spanguoles iki pat pavasario pabaigos".
Spanguolės

Spanguolėse labai mažai cukraus, gausu mikroelementų, vitaminų, ląstelienos, jos turi antibakterinį ir priešuždegiminį poveikį bei yra stiprus antioksidantas, tad šias uogas verta įtraukti ne tik į šventinį meniu, bet ir į kasdienę mitybą.

Spanguolės unikalios ne tik skoniu – jokių kitų uogų neįmanoma tiek ilgai išlaikyti šviežių, o spanguoles užpylę vandeniu, galime jas laikyti šaldytuve arba vėsioje patalpoje praktiškai iki kito jų derliaus. Sutrynus spanguoles elektriniu trintuvu su medumi, jas galima valgyti po kelis šaukštus kasdien kaip natūralius vitaminus, be to – tai ir charakteringas padažas tiek prie saldžių, tiek prie mėsos patiekalų", – pranešime spaudai kalba Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima" Maisto gamybos departamento vadovė.

Želė prie Kalėdinio paukščio

B. Baratinskaitė pažymi, kad dėl spanguolėse esančio pektino, šios uogos puikiai tinka gaminti želė, tirštus pagardus, džemus. Maisto gamybos ekspertė rekomenduoja nustebinti svečius prie Kalėdinio kepto paukščio patiekus saldžiarūgštę spanguolių želė, kuri papildys paukštienos skonį ir paįvairins patiekalo tekstūrą.

„Reikia vos trijų ingredientų – spanguolių, vandens ir cukraus, tačiau tik tuo atveju, jeigu paisoma šių ingredientų proporcijų. Svarbu žinoti, jog cukrus kulinarijoje atlieka ne tik saldiklio funkciją. Pavyzdžiui, šiuo atveju jis veikia kartu su spanguolėse esančiu pektinu kaip tirštumą lemiantis ingredientas", – teigia B. Baratinskaitė.

Reikės: 4 puodelių šviežių spanguolių (arba šaldytų ir prieš gaminant atšildytų iki kambario temperatūros), 2 puodelių cukraus, 2 puodelių vandens.

Gaminame: Pasiruoškite formeles, kuriose sustings želė – kiekviena formelė ar indas gali būti kaip porcija vienam asmeniui. Taip pat galite naudoti negilų didesnį indą iš kurio bus lengva išimti želė. Indas turi būti atsparus karščiui.

Į prikaistuvį storu dugnu pilkite vandenį, berkite uogas, užvirkite, sumažinkite kaitrą, ir virkite 20 minučių. Nukelkite nuo ugnies, sutrinkite uogas elektriniu plaktuvu (tai nėra būtina) ir gerai perkoškite per sietelį, pertrindami masę mentele ar šaukštu. Sudėkite atgal į puodą, berkite cukrų, maišydami užvirkite ir toliau maišydami virkite ant didelės kaitros iki 5 minučių. Nukelkite nuo ugnies ir iškart supilstykite į paruoštas sudrėkintas formeles. Vėsdama masė greitai stingsta. Kai ji atvės, uždenkite maistine plėvele ir laikykite šaldytuve iki patieksite.

Jeigu želė norite pasigaminti daugiau, tiesiog vadovaukitės pateiktomis proporcijomis.

„Jeigu cukraus kiekį padidinsite, želė nesigaus, o jeigu mažinsite – priklausomai nuo kiekio, gausite spanguolių drebučius arba tirštą padažą. Taigi, galite eksperimentuoti su proporcijomis – nelygu, kokio rezultato siekiate. Nebijokite eksperimentuoti ir su prieskoniais – prie mėsos bei paukštienos patiekalų saldžiarūgštį skonį paįvairinkite žiupsneliu maltų čili pipirų arba maltu imbieru, cinamonu", – patarimais dalinasi „Maximos" maisto gamybos ekspertė.

Sūrio, riešutų ir spanguolių rutuliukai

Jeigu rūgščiai aitrokas šviežių spanguolių skonis per didelis iššūkis – naudokite džiovintas uogas. Nustebsite, kaip puikiai jos dera su sūriais, žalumynais ir net šonine.

Reikės: puodelio kreminio sūrio, puodelio smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio, kiek daugiau nei pusės puodelio paskrudintos, atvėsintos ir susmulkintos šoninės, trijų ketvirčių puodelio sukapotų džiovintų spanguolių, 2 šaukštelių Vorčesterio padažo, 2 šaukštų smulkiai sukapotų petražolių arba kalendrų, pusės puodelio kapotų graikinių riešutų, druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminame: kreminį sūrį dėkite į indą, kuriame maišysite ingredientus ir išsukite, kol jis sušils, o konsistencija taps vienalytė, be jokių gumuliukų. Atsidėkite šaukštą kapotų žalumynų, ketvirtį puodelio riešutų ir ketvirtį puodelio smulkintų džiovintų spanguolių. Likusius ingredientus berkite į indą su kreminiu sūriu ir gerai išmaišykite. Ragaukite ir pagal skonį dėkite druskos, pipirų.

Iš gautos masės formuokite rutuliukus tokio dydžio, kokio norite, dėkite indą, kad nesukibtų, uždenkite maistine plėvele ir bent porą valandų palaikykite šaldytuve. Prieš patiekdami, lėkštėje sumaišykite likusius riešutus, spanguoles bei žalumynus ir apvoliokite šiame mišinyje sūrio rutuliukus.

„Šio patiekalo spalvų derinys gražiai atrodys ant šventinio stalo. Be to, tai skanus užkandis prieš pagrindinį patiekalą. Sūrio rutuliukus patiekite su krekeriais, šviežia duona. Beje, iš visos masės galite formuoti vieną kamuolį, kurį svečiai raikys ar kabins šaukštais. Jeigu nenorite vargintis formuodami kamuoliukus – gaminkite šį užkandį prieš patiekdami ant stalo ir serviruokite kaip užtepėlę. Minkštesnės konsistencijos ir malonaus rūgštumo suteiksite įdėję šiek tiek šviežių spanguolių tyrės", – kalba B. Baratinskaitė.

Karšta nealkoholinė Sangrija su spanguolėmis

Reikės: 3 puodelių šviežių arba šaldytų ir atitirpintų spanguolių, pusės puodelio rudojo cukraus, pusės puodelio vandens, 2 puodelių spanguolių sulčių, 2 prinokusių apelsinų – gerai nuplautų, nenuluptų, supjaustytų griežinėliais, cinamono pagal skonį, kelių gvazdikėlių, nedidelio gabalėlio nuluptos imbiero šaknies, butelio nealkoholinio raudonojo vyno.

Gaminame: puodelį spanguolių užpilkite puse puodelio vandens, užkaitinkite ir troškinkite ant nedidelės kaitros apie 10-15 minučių, supilkite cukrų ir maišydami toliau kaitinkite, kol cukrus ištirps. Pilkite spanguolių sultis, išmaišykite, supilkite nealkoholinį vyną, sudėkite apelsinus, imbierą, prieskonius ir kaitinkite apie 15 minučių – neleiskite užvirti. Nukėlę nuo kaitros, uždenkite ir leiskite skoniams susimaišyti (apie 10 minučių). Pilstykite į puodelius dar karštą. Skanaus!

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Kalėdų Kalėdos“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją