Klasikinis Napoleonas smaližiams

Lakštams reikės:
800 g miltų
500 g šalto kepinių margarino
1 kiaušinio
200 g + 1 v. š. grietinės
1 v. š. šalto vandens

Kremui reikės:
500 g sviesto
120 g miltų
350 g cukraus
2 kiaušinių trynių
1 litro pieno
2 šaukštų vanilinio cukraus (arba vieno nedidelio pakelio)
rūgščios uogienės pertepimui (tinka spanguolių ar kita mėgstama)

Gaminimas:

1. Kubeliais supjaustytome šaltą margariną ir pirštais įtrinti į miltus. Kuo greičiau pavyks tai padaryti, tuo tešla bus traškesnė.

2. Į miltų ir margarino masę įmušame kiaušinį, sudedame grietinę, įpilame vandens ir viską gerai išminkome. Gautą tešlą reikia padalinti į 7–10 vienodo dydžio rutuliukų – kuo daugiau rutuliukų, tuo aukštesnis bus tortas. Tuomet tešlos gabalėlius paliekame šaldytuve mažiausiai pusvalandžiui.

3. Kai tešlos gabalėliai bus šalti, stalviršį barstome miltais. Ant jo iškočiojame kiekvieną kamuolėlį suformuodami norimą torto formą. Svarbu, kad lakštai būtų iškočioti plonai.

4. Kepimo formą išklojame popieriumi ir dedame į ją lakštus. Juos kepame apie 15 minučių iki 200oC įkaitintoje orkaitėje. Lakštus galima ištraukti, kai jie išsipučia ir tampa auksinės spalvos. Du, tris iškeptus lakštus pasilikite sutrupinti ir papuošti tortą. Prieš sluoksniais tepdami tortą, lakštus atvėsinkite.

5. Ruošiame torto kremą. Jam skirtą sviestą išlydome, suberiame miltus. Kaitinant maišome, kol miltai pradeda gelsti.

6. Kitame inde užviriname pieną su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Kai pienas verda, į jį lėtai supilame sviesto ir miltų mišinį. Nuolat maišant truputį pakaitinti, nukelti nuo ugnies ir atvėsinti. Tuomet įmušti kiaušinio trynius, suberti vanilinį cukrų ir gerai išplakti, kol kremas pasidarys purus.

7. Atvėsusius torto papločius sluoksniuojame – vienus pertepame kremu, kitus rūgštesne uogiene. Tortą spustelime, kad pertepimai tolygiai pasiskirstytų ir įsigertų į lakštus. Torto viršų ir kraštus aptepame kremu, o anksčiau atidėtus torto lakštus sutrupiname ir jais papuošiame tortą. Skanaus!

Adventinis Napoleonas su tunu

Tunas ir alyvuogės
Tunas ir alyvuogės. Šaltinis: Shutterstock


Lakštams reikės:
800 g miltų
500 g šalto kepinių margarino
1 kiaušinio
200 g + 1 v. š. grietinės
1 v. š. šalto vandens

Įdarui reikės:
6 kiaušinių
5 vidutinio dydžio svogūnų
1 morkos
1 indelio tuno, labiausiai tinka savo sultyse
2 marinuoti agurkėliai
3 šaukštai majonezo
pagal skonį – druskos, pipirų ir prieskoninių žolelių
alyvuogių papuošimui

1. Lakštų gaminimas toks pat, kaip pirmojo recepto 1–4 punktuose.

2. Įdarui kiaušinius išverdame, pasmulkintus svogūnus ir tarkuotą morką pakepiname, marinuotus agurkėlius supjaustome nedideliais kubeliais.

3. Visus įdaro ingredientus, išskyrus alyvuoges, sublenderiuojame dubenyje, kad gautume kreminę konstistenciją.

4. Napoleono lakštus pertepame tuno ir daržovių kremu, viršų papuošiame alyvuogėmis. Prieš patiekiant, reikėtų bent keletą valandų palaikyti šaldytuve. Skanaus!

Napoleono tortas – vienas mėgstamiausių

Nors dažnas per šventes vaišių gamyba mėgsta užsiimti pats, kiti brangų laiką taupo įvairius valgius nusipirkdami prekybos vietose. Ne išimtis įvairūs tortai ir plokštainiai – pasidomėjome, kaip keičiasi susidomėjimas jais artėjant šventėms ir kokie tortai šiuo metu yra „ant bangos“.

Kaip teigia „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė, šventėms pirkėjai dažniausiai renkasi „Kuršėnų“ varškės vyniotinį, jau klasika tapusį „Meistro kokybės“ tortą su maskarponės sūriu ir nostalgiškąjį Napoleono tortą.

Napoleono tortas
Napoleono tortas. Šaltinis: Shutterstock


„Tikra šventinio stalo puošmena arba gardžia dovana lietuviams dažnai tampa ir šakotis. Jis kasmet gruodį tampa vienu populiariausių saldžiųjų kepinių „Maximos“ parduotuvėse, o pernai šakočių paklausa prieš žiemos šventes šoktelėjo net daugiau nei 200 proc.“, – skaičiuoja B. Baratinskaitė.

Nors klasikinių skonių kepiniai kalėdiniu laikotarpiu būna populiariausi, B. Baratinskaitė pastebi, kad pirkėjai noriai savo stalą paįvairina ir naujienomis.

„Matydami jų susidomėjimą, nuolat plečiame savo asortimentą ir šiemet šventėms siūlome daugiau nei 20 naujų pyragų, plokštainių ir tortų. Šiais metais kalėdinį asortimentą papildėme ir veganams tinkančiais tortais: medaus, mangų ir braškių. Gurmanišką patirtį kuria ne tik skonis, bet ir vaizdas, todėl tam mūsų konditeriai visuomet skiria ypatingą dėmesį. Ypač kruopščiai kuriamas konditerijos gaminių patrauklumas akiai – juk desertai tampa ne tik valgiu, bet ir stalo puošmena“, – teigia ji.

B. Baratinskaitės teigimu, deserto gamyba gali būti ir meditacija po sunkios darbo dienos, ir smagus užsiėmimas su artimaisiais, tačiau jau pagaminti desertai didelei daliai žmonių pasirodo geriausias variantas pasaldinti šventes.

Tai patvirtina ir spalio mėnesį „Maximos“ užsakymu „Spinter Research“ atlikta reprezentatyvi apklausa, kuri parodė, kad net 52 proc. lietuvių šventiniam stalui ketina įsigyti jau paruoštų pyragų ir tortų. Kas trečias sako pirksiantis ir jau paruoštą silkę, po penktadalį planuoja pirkti ir užkandžius bei žuvies patiekalus.

„Stebėdami savo pirkėjų įpročius, matome, kad gruodį didelės dalies jų namai pakvimpa ir namų gamybos kepiniais. Gruodžio mėnesiais miltų, kepimo miltelių ir kitų konditerinėms reikmėms skirtų produktų pardavimai išauga 40–50 proc.“, – sako B. Baratinskaitė.