Kalėdų Kalėdos

Išskirtiniame tinklaraštyje vien vegetariškus desertų receptus talpinanti specialistė dažniausiai šventėms gamina morkų, šokoladinį arba medaus tortus. Pastarasis, anot jos, klasika ir visada susilaukia itin daug komplimentų.

Teko bandyti ne kartą

Internete gausu įvairių „Medučio" receptų. Galima nesunkiai sužinoti, kaip gaminti klasikinį medaus tortą, kaip jį pagardinti įvairiais priedais. Vis tik, vegetariškų medaus torto receptų surasti ne taip ir paprasta.

„Mano, kaip vegetarės, istorija prasidėjo prieš trylika metų. Nustojau valgyti mėsą, kiaušinius ir produktus, kuriuose yra želatinos. Visada labai mėgau saldumynus, tad surasti desertus, kuriuose nebūtų kiaušinių – tapo nemenku iššūkiu. Išbandžiau įvairius pirktinius skanumynus, tačiau po truputėlį pradėjau eksperimentuoti virtuvėje ir pati. Pamenu, ne kartą teko pagamintus desertus išmesti į šiukšliadėžę, mat jų skonis nuvylė", – pasakoja tinklaraštininkė.

Ji prisimena, kad vis daugiau gaminant, pradėjo perprasti visą procesą ir, svarbiausia, mokytis iš prieš tai padarytų klaidų. Pašnekovė sako norėjusi, kad vegetariški desertai būtų ne tik puikaus skonio, tačiau ir sveikesni.

„Būtent taip mano tortuose atsirado burokėliai, špinatai, moliūgai, morkos, bananai, datulės. Smagu tai, kad daržovių skonis susilieja su kitais ingredientais ir taip neišsiskiria iš bendro konteksto. Tokius, sveikuoliškus desertus valgo ne tik suaugę, bet ir vaikai", – džiaugiasi A. Šakočienė.

Pirmasis bandymas gaminti veganišką „Medutį", taip pat nebuvo sėkmingas, prisimena desertų gaminimo entuziastė. Anot jos, rezultato skonis nuvylė, kremo konsistencija nebuvo tokia, kokios ji tikėjosi. Tinklaraštininkė sako, kad tada suprato, jog receptą reikia pakoreguoti. Taip ji sukūrė veganišką „Medučio" receptą, kuris nesunkiai bus įveikiamas net pradedantiesiems desertų gamintojams.

Vegetarian Cakes archyvas

Svarbiausia nenustoti bandyti

Medaus torto gamyba neretai gali pasirodyti ilgas ir sudėtingas procesas. Jei norite per šias žiemos šventes pavaišinti namiškius veganišku „Medučio" tortu, A. Šakočienė rekomenduoja jau dabar stoti prie viryklės ir išbandyti savo jėgas, kad vėliau netektų nusivilti.

„Pirmą kartą gaminantiems desertus rekomenduočiau iš anksto susiplanuoti ir nusipirkti visus reikiamus produktus. Tuomet praverstų draugiškai visus išprašyti iš virtuvės, pasileisti jums malonią muziką ir pradėti kurti. Pirmąjį kartą rekomenduoju tiksliai laikytis turimo recepto. Vis tik, jei gaminant pagal receptą ne viskas gaunasi taip, kaip tikėjotės, nepanikuokite ir pasitelkite į pagalbą vaizduotę", – pataria pašnekovė.

Tinklaraščio „Vegetarian Cakes" kūrėja sako, kad desertų gaminimas jai – lyg brangus hobis, kuris suteikia laimės ir džiaugsmo. Būtent todėl nusprendus save išbandyti ruošiant skanumynus, ji pataria tai daryti su meile ir polėkiu. Vienas svarbiausių dalykų gaminant, anot jos, niekada to nedaryti pykstant, liūdint.

„Per šias šventes siūlau tortus puošti eglės, kėnio ar rozmarino šakelėmis, gvazdikėliais, cinamono lazdelėmis, imbieriniais sausainiais, kokoso drožlėmis, spanguolėmis. Jei turite laiko ir noro, galima prisidžiovinti apelsinų riekelių, kurios išdžiūvusios atrodo šventiškai", – rekomenduoja ji.

Lietuviai – tikri smaguriai, mėgstantys kokybiškus desertus

Maxima LT" Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė sako, kad gruodį į pardavimų aukštumas „šauna" kūčiukai. Pastaraisiais metais prieš žiemos šventes šiame prekybos tinkle jų buvo parduota daugiau nei 215 tūkst. kilogramų.

Dažnam Kūčių ir Kalėdų vaišės yra neatsiejamos nuo tradicijų, o tai įrodo ir pirkėjų pasirinkimas. Antroje gruodžio pusėje jie būna ištikimi tradiciniams skoniams ir dažniausiai renkasi varškės „Kuršėnų" vyniotinį, jau klasika tapusį „Meistro kokybės" tortą su maskarponės sūriu ir nostalgiškąjį Napaleono tortą. Tikra šventinio stalo puošmena arba gardžia dovana lietuviams dažnai tampa ir šakotis. Jis, kiekvienų metų gruodžio mėnesį tampa vienu populiariausių saldžiųjų kepinių „Maximos" parduotuvėse, o pernai šakočių paklausa prieš žiemos šventes šoktelėjo net daugiau nei 200 proc.", – pasakoja specialistė.

Agnė Šakočienė (Sigita And Photography)

Jos teigimu, nors klasikinių skonių kepiniai Kalėdiniu laikotarpiu būna populiariausi, tačiau pirkėjai noriai savo stalą paįvairina ir naujienomis. Matant jų susidomėjimą, „Maxima" parduotuvėse nuolat plečiamas asortimentas ir šiemet šventėms siūloma daugiau nei 20 naujų pyragų, plokštainių ir tortų.

Naujienos patiks vegetarams bei veganams

„Maxima LT" atstovė džiaugiasi, kad šiemet pirkėjams galės pasiūlyti ir neįprastų naujienų, sveikesnių desertų.

„Šiais metais Kalėdinį asortimentą papildėme ir veganams tinkančiais tortais: medaus, mangų ir braškių. Gurmanišką patirtį kuria ne tik skonis, bet ir vaizdas, todėl jai mūsų kulinarai visuomet skiria ypatingą dėmesį. Ypač kruopščiai kuriamas konditerijos gaminių patrauklumas akiai – juk desertai tampa ne tik valgiu, bet ir stalo puošmena. Dažnai vien tik atpažįstama patiekalo išvaizda jau sužadina skonio receptorius, tad jau pamėgtų skonių gardumynams stengiamės išlaikyti tą patį klasikinį vaizdą, suteikdami tik kelis papildomus akcentus", – pabrėžia B. Baratinskaitė.

Jos teigimu, deserto gamyba gali būti ir meditacija po sunkios darbo dienos, ir smagus užsiėmimas su artimaisiais, tačiau jau pagaminti desertai didelei daliai žmonių pasirodo geriausias variantas pasaldinti šventes.

Vegetarian Cakes archyvas

„Tą atskleidžia ir tyrimas: spalio mėnesį „Maximos" užsakymu „Spinter Research" atlikta reprezentatyvi apklausa parodė, kad net 52 proc. lietuvių šventiniam stalui ketina įsigyti jau paruoštų pyragų ir tortų. Kas trečias sako pirksiantis ir jau paruoštą silkę, po penktadalį planuoja pirkti ir užkandžius bei žuvies patiekalus. Visgi, stebėdami savo pirkėjų įpročius matome, kad gruodį didelės dalies jų namai pakvimpa ir namų gamybos kepiniais. Gruodžio mėnesiais miltų, kepimo miltelių ir kitų konditerinėms reikmėms skirtų produktų pardavimai išauga 40–50 proc.", – sako pašnekovė.

Ji patikina, kad toks išaugęs poreikis skatina ruoštis. Jau dabar yra rūpinamasi, kad „Maima" parduotuvių lentynose nepritrūktų desertų gamybai reikalingų produktų ir juos pirkėjai galėtų įsigyti geriausiomis kainomis.

Tinklaraščio „Vegetarian Cakes" kūrėja Agnė Šakočienė dalinasi veganiško „Medučio" receptu.

Veganiškas Medutis (išeiga apie 2kg)

Papločiams reikės:

  • 495 g spelta miltų (gali būti ir aukščiausios rūšies kvietiniai miltai);
  • 120 g veganiško sviesto;
  • 8 v. š. dirbtinio medaus arba auksaspalvio cukraus sirupo;
  • 97 g nerafinuoto cukranendrių cukraus;
  • 90 g augalinio pieno;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 1 a. š. sodos;
  • 1/3 a. š. smulkios druskos;
  • 1/2 a. š. meduolių prieskonių.


Kremui reikės:

  • 1000–1200 g kokosų grietinėlės;
  • cukraus pudros pagal skonį;
  • 0,5–1 vnt. išspaustų citrinos sulčių;
  • 2 vnt. citrinų tarkuota žievelė.
Vegetarian Cakes archyvas

Papločių gamyba:

Nedideliame puode ištirpinkite sviestą, cukrų, augalinį pieną ir dirbtinį medų. Kai viskas ištirps, atidėkite puodą į šalį, kol skysta masė atvės. Tuo metu galite paruošti miltų mišinį. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, sodą, druską, meduolių prieskonius.

Kai skysta masė atvėsta, į ją persijokite pagamintą miltų mišinį. Rankomis minkykite tol, kol viskas tarpusavyje susimaišys. Stenkitės neperminkyti. Tešla turi būti minkšta, bet nelipti prie rankų. Jei limpa, įberkite dar miltų. Jei per skysta, įpilkite šiek tiek augalinio pieno. Tešlą įsukite į maistinę plėvelę ir padėkite valandai į šaldytuvą. Kai tešla labiau sustings, iškočiokite ją ant kepimo popieriaus. Jei tešla limpa prie kočėlo, apibarstykite jį miltais. Iš vieno tešlos gabalo padarykite apie 10 lakštų. Lakštus kočiokite kuo plonesnius, apie 0,5 cm storio. Ant viršaus uždėkite lėkštę ar atsegamos torto formos dugną, gražiai apipjaustykite. Likusius likučius taip pat galite iškepti ir juos trintuvo pagalba sutrupinti iki trupinių, kuriuos vėliau galėsite panaudoti torto puošybai. Medučio lakštus kepkite įkaitintoje orkaitėje 180 C temperatūroje apie 8–10min, kol jie gražiai pagels. Kai visi papločiai atvėsta, galima formuoti tortą ir lakštus tepti kremu.

Kremo gamyba:

Kokoso grietinėlę mikserio pagalba išplakite iki standžios kremo masės, įberkite cukraus pudros ar kitokio mėgstamo saldiklio, išspauskite ir supilkite citrinos sultis. Gerai nuplovus citrinas, įtarkuokite žievelių geltonąją dalį. Viską išmaišykite. Paimkite lėkštę, ant jos užtepkite kelis potėpius kremo, tuomet uždėkite pirmąjį lakštą, po to vėl tepkite kremą. Ant kiekvieno lakšto užtepkite apie 2–3 v. š. kremo. Kai baigiate viską sluoksniuoti, galite su likusiu kremu aptepti šonus bei viršų. Tuomet tortukas turi nakčiai keliauti į šaldytuvą. Kai tortas pakankamai susiguli ir sustingsta, galite pradėti jį puošti.