Kalėdų Kalėdos

Vertėtų vengti kai kurių ingredientų

Pasak mitybos ekspertų, mišrainės dažnai yra nuvertinamos dėl didelio majonezo kiekio, kuris gaminamas iš rafinuoto aliejaus. Pasak dietistės Vaidos Kurpienės, dėl to ir yra kilęs mitas, kad mišrainė nėra sveika.

„Tačiau mano supratimu, mišrainė yra šaltas patiekalas, kuris jeigu būtų karštas būtų vadinamas troškiniu apie kurio vertę klausimų nekeliame. Tai gali būti įvairiausios daržovės, bulvės, grybai, pupelės ir kiti produktai, kurie puikiai tinka, Tai tinkamas ir vertingas patiekalas bei praverčia, kai darbe nėra kur pasišildyti maisto, šventėms ar kasdieniai mitybai paįvairinti “, – kalba ji.

Dietistė pataria, kad daržoves vertėtų virti kuo mažesniame kiekyje vandens, geriausia yra virti su lupenomis, garinti ir virti trumpesnį, nei mes esame pripratę, laiką. Tokiu būdu išlaikysime jose daugiau vertingų medžiagų. Taip pat įvairias mišraines galima pasidaryti ir iš šaldytų daržovių, jas trumpai apdorojus ant garų.

„Galima nusipirkti šaldytą daržovių mišinį ir jas pagardinti papildomai pupelėmis, virtais avinžirniais, lęšiais arba tais pačiais grybais – nuo pievagrybių iki namie užsimarinuotų grybų. Galima į pjaustyti rauginto agurko ar įdėti rauginto kopūsto, variantų gali būti įvairių“, – sako ji.

V. Kurpienė priduria, kad vertėtų vengti rafinuotų aliejų, pramoniniu būdu pagamintų riebių padažų, rūkytų mėsos ir žuvies gaminių, dešrų, dešrelių, pramoniniu būdu virtų mėsos gaminių.

Tų dalykų išvengus, mišrainės tikrai gali būti vertingas patiekalas. Į mišraines dažnai dedame skirtingų spalvų daržoves, o tai privalumas, nes kasdien verta suvalgyti bent 5 skirtingų spalvų augalinius produktus“, – kalba ji.


Majonezą galima pakeisti graikišku jogurtu

Pasak Vaidos Kurpienės, naminis majonezas yra vertingas, kai gaminamas iš vertingų produktų: „Jeigu paimsime vertingą, šalto spaudimo aliejų, citriną, kiaušinį, druską, garstyčias, ten nieko grėsmingo nerasime“, – sako dietistė.

Ji priduria, kad šis namie pagamintas padažas gali būti naudojamas ir sveikoje mityboje.

„Tik gali kenkti tik tai, kad jei naudosime jo daug, pavyzdžiui, 100 g vienam asmeniui. Natūralus majonezas galioja kelias dienas net ir šaldytuve, taip kad jo prisigaminti nereikėtų“, – sako V. Kurpienė.

Dietistė priduria, kad namuose šį produktą galima pakeisti graikišku jogurtu su priedais.

„Kas yra daug mažiau kaloringa ir taip pat vertinga. Galima paimti jogurtą be rūgštaus prieskonio arba grietinę, įdėti į juos garstyčių ir juodosios druskos, kuri turi kiaušinio prieskonio. Sumaišius skonis tampa labai panašus į majonezą, bet kaloringumas yra kelis kartus mažesnis“, – sako ji.