Įveik erkes!

Įveik erkes

Kad vakcina veiktų, svarbu laikytis laiko intervalų tarp skiepų

Epidemiologė pažymi, kad iki šiol dar nėra atlikta jokių klinikinių tyrimų, leidžiančių manyti, kad Europoje naudojamas Covid-19 vakcinas būtų galima skiepyti tuo pačiu metu, kaip ir nuo erkinio encefalito ar gripo. Todėl ji pabrėžia, kad asmeniui planuojant skiepytis ir nuo Covid-19, ir nuo erkinio encefalito, tarp skirtingų vakcinų būtina laikytis nurodytų laiko intervalų.

„Tam, kad galėtume skiepytis vakcinomis nuo kitų ligų, po antrosios Covid-19 vakcinos turi praeiti 14 dienų. Tarp Covid-19 vakcinų taip pat yra tam tikras intervalas – arba 21 diena, arba 28 dienos, ar net 3 mėnesiai, kalbant apie „Astra Zeneca“. Tai reiškia, kad tarp pirmos ir antros Covid-19 vakcinos įterpti kito gamintojo vakcinos nuo erkinio encefalito, stabligės ar kitos ligos, tiesiog negalima, nes jų sąveika nėra aiški, nėra ją patikrinusių klinikinių tyrimų“, – aiškina D. Razmuvienė.

Anot jos, jei skiepai būtų atliekami nepaisant rekomenduojamo intervalo tarp jų, gali būti, kad vienos rūšies vakcina užslopintų kitos rūšies vakcinos poveikį. Vis dėlto, jei iškiltų būtinybė pasiskiepyti nuo stabligės ar pasiutligės atsitikus kokiam nors įvykiui, būtų atsižvelgiama į didesnę šių atvejų riziką ir skiepijama nelaukiant.

Skirtingų skiepų laikai gali sutapti: ką daryti?

Dažnam, besiskiepijančiam nuo erkinio encefalito, gali kilti klausimų ir dėl to, kad pakartotinio skiepo nuo erkinio encefalito ir skiepo nuo Covid-19 laikai gali sutapti. Kadangi pagrindinis skiepijimo nuo erkinio encefalito kursas susideda iš trijų injekcijų, kurių laikas paskiriamas pagal vakcinavimo schemas, tikrai gali nutikti taip, kad laikai sutaps – ką tuomet daryti?

Epidemiologė pabrėžia, kad tokioms situacijoms išvengti yra svarbus planavimas. Apie laukiančius skirtingus skiepus svarbu informuoti gydytoją, kuris suderins skiepijimo laikus pagal būtiną dienų skaičių, turinčių praeiti po vieno skiepo, kad galėtų būti atliktas kitas.
Poliklinika

„Antrąjį skiepą nuo erkinio encefalito rekomenduojama atlikti 1–3 mėnesių laikotarpyje po pirmojo, tad tikrai per tą laikotarpį galima rasti laiką Covid-19 skiepui. Žinoma, čia ne skiepo laukiantis žmogus, o medikas turi suplanuoti laiką. Pavyzdžiui, gavus skiepą nuo erkinio encefalito, ir po mėnesio atvykus pas gydytoją skiepui nuo Covid-19, jau bus praėję 14 dienų, o tuomet dar lieka visi 2 mėnesiai antram skiepui nuo erkinio encefalito suplanuoti“, – teigia D. Razmuvienė.

Užmiršus pasiskiepyti antrą ir trečią kartą, teks skiepytis iš naujo

Taip pat ji atkreipia dėmesį į tai, kad, užmiršus atlikti antrąjį ir trečiąjį skiepą nuo erkinio encefalito, imuniteto susiformavimui skiepijimosi schemą reikėtų kartoti.

Pagal įprastinę schemą, šaltuoju metų laikotarpiu pirmosios dvi dozės suleidžiamos išlaikant 1–3 mėn. tarpą, trečia – praėjus 5–12 mėn. po antrosios injekcijos.

„Kalbant apie erkinį encefalitą, jeigu žmogus po pirmojo skiepo užmiršo atlikti antrą skiepą ir trečią, reikia skiepytis iš naujo. Bet jei žmogus nuo erkinio encefalito gavo du skiepus, tvarkingai pasiskiepijo, tačiau pamiršo atlikti trečią ir ketvirtą, tai tie du pirmieji skiepai užskaitomi. Žmogus tuomet gali ateiti pasiskiepyti trečiuoju ar ketvirtuoju skiepu vėliau, pavyzdžiui, kad ir ne numatytu laiku po metų, o po dviejų, ir skiepas bus užskaitytas, o nuo jo atlikimo laiko bus skaičiuojamas kitų skiepų laikas“, – aiškina epidemiologė.
Erkė

Svarbu įsidėmėti ir tai, kad, pradėjus skiepytis vieno gamintojo vakcina nuo erkinio encefalito, to paties gamintojo vakcina minėtą skiepijimosi schemą reikia ir užbaigti.

Imunitetui palaikyti, būtina revakcinacija

Tam, kad imunitetas būtų išlaikomas, po įprastinės skiepų schemos svarbu sugrįžti pakartotiniems skiepams. Jie, priklausomai nuo asmens amžiaus, atliekami kas 3 ar 5 metus.

„Žmonių imuniteto sistema skirtinga, todėl jiems pakartotinas skiepijimas atliekamas skirtingai. Vyresniems nei 65 metų žmonėms revakcinacija vykdoma kas 3 metus, nes jų imunitetas išsilaiko trumpiau. O jaunesniems revakcinacija atliekama kas 5 metus. Tačiau, pamiršus ateiti pakartotiniam skiepui, galima drąsiai ateiti ir po 6 ar 7 metų – organizmas yra protingas, jame išlieka vadinamos atminties ląstelės, tad net ir vėlesniu laiku gavus pakartotinę dozę organizmas sugebės vėl gaminti reikiamą antikūnų kiekį“, – teigia D. Razmuvienė.

Nors šiuo metu visiems aktualiausia Covid-19 vakcina, epidemiologė pastebi, kad nuo to kitų vakcinų svarba nesumažėjo, o skiepijimasis kai kuriomis vakcinomis kaip tik išaugo, ir tai ji vertina kaip pozityvius postūmius. Pavyzdžiui, tėvai aktyviau skiepijo vaikus nuo meningokokinės B infekcijos – lyginant 2019 ir 2020 metais paskiepytų vaikų dalį, profilaktinio skiepijimo kalendoriuje jų padaugėjo 19 proc. Taip pat padaugėjo vaikų, skiepijamų nuo pneumokokinės bei Roto viruso infekcijų, o bendroje populiacijoje intensyviai vyko ir skiepijimas nuo gripo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)