Įveik erkes!

Įveik erkes

Šimtai erkių aplipo akimirksniu

„Mažiausiai savaitę nebenorėsiu pažiūrėti į miško pusę.
Juokavome su sūnumi, prie kieno drabužių daugiau prisikabins. Laimėjo jis rezultatu 93–25.
Vijolė
Pavaikščiojus aikštelėse, kur didesnė žolė, aplipdavo akimirksniu. Žiauru, šlykštu, baisu. Ačiū Dievui, kad laiku nusirinkome ir namo neparvežėm. Saugokitės mažųjų parazitų“, – pasidalinusi feisbuke erkių spiečiaus nuotraukomis, perspėjo internautus moteris.

Vijolė teigia, kad tai – ne pirmas susidūrimas su pievinėmis erkėmis šį pavasarį. Prieš savaitę nuo rūbų teko nurinkti apie 40 erkių. Nors šis skaičius jau tuomet atrodė baisus, pasirodo, vienu pasivaikščiojimu galima prisirinkti ir žymiai daugiau erkių.

Eidama į miškingas vietoves, moteris saugojasi apsirengdama daug rūbų sluoksnių, kad erkėms nepavyktų prasibrauti gilyn. „Kirtimai ir aikštelės – jų rojus“, – perspėja Vijolė.

Po susidūrimo su erke, svarbu stebėti simptomus
Tam rekomenduojame naudoti ne paprastą pincetą, kuriuo dažnai erkė tiesiog sutraiškoma, o specialių erkių traukiklį, kurį galima įsigyti medicinos įstaigose ir vaistinėse. Erkė suimama pincetu ir sukamuoju judesiu ištraukiama. Po erkės ištraukimo įsisiurbimo vietą reiktų pavalyti odai skirtu dezinfektantu.
Elena Šopytė

Kaip reikėtų tinkamai sureaguoti pastebėjus erkę ant rūbų ar įsisegus į odą? „Endemik“ klinikos šeimos gydytoja Elena Šopytė pabrėžia, kad, visų pirma, nereikia išsigąsti. Jei erkė neįsisiurbusi, ją reiktų servetėle ar audiniu paimti ir sunaikinti, pavyzdžiui, sudeginti. Nerekomenduojama erkės traiškyti.

„Radus jau įsisiurbusią erkę, tikrai nereikia skubėti į gydymo įstaigą, nes ją puikiai galima ištraukti namų sąlygomis. Tam rekomenduojame naudoti ne paprastą pincetą, kuriuo dažnai erkė tiesiog sutraiškoma, o specialių erkių traukiklį, kurį galima įsigyti medicinos įstaigose ir vaistinėse. Erkė suimama pincetu ir sukamuoju judesiu ištraukiama. Po erkės ištraukimo įsisiurbimo vietą reiktų pavalyti odai skirtu dezinfektantu“, – aiškina šeimos gydytoja.
Ką daryti įsisiurbus erkei

Susidūrus su erkėmis, labiausiai baiminamasi jų platinamų ligų – erkinio encefalito ir Laimo ligos. Kaip žinoti, kada būtina apsilankyti pas gydytoją ir atlikti tyrimus?

„Ištraukus erkę iš karto atlikti tyrimus neprasminga. Erkinio encefalito inkubacinis periodas yra 28 dienos, tad per šį laiką neatsiradus simptomų (karščiavimo, galvos ir raumenų skausmo, bendro negalavimo) reikėtų pasiskiepyti nuo erkinio encefalito“, – teigia E. Šopytė.

Visgi, ji prideda, kad erkės platina ne tik erkinį encefalitą, bet ir kitas ligas, pavyzdžiui, Laimo boreliozę. Tokiu atveju, pastebėjus simptomus, pas gydytojus reikėtų atvykti anksčiau.
Nerekomenduojama tirti pačios erkės, nes užkratas iš erkės organizmo ne visada patenka į žmogaus kūną.
Elena Šopytė

„Dažniausiai ji pasireiškia bėrimu bet kurioje kūno vietoje, raumenų ir sąnarių skausmais. Pastebėjus šiuos simptomus, reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją. Simptomų nepastebėjus, bet, siekiant išvengti lėtinės Laimo ligos, po 3–4 savaičių po erkės įkandimo rekomenduojama atlikti Laimo boreliozės IgG ir IgM tyrimus Western-bloto metodu. Nerekomenduojama tirti pačios erkės, nes užkratas iš erkės organizmo ne visada patenka į žmogaus kūną“, – aiškina E. Šopytė.

Skubėti ištirti erkės nereikia
Jeigu nepavyko ištraukti visos erkės ir liko erkės galvutė, nerimauti neverta, kadangi organizmas į erkės liekaną reaguos kaip į svetimkūnį ir jį pašalins, sukeldamas vietinį uždegimą.
Malgožata Puzelevič

Tuo metu „InMedica“ šeimos gydytoja Malgožata Puzelevič priduria, kad erkę ištraukti galima ir staigiu judesiu traukiant į viršų.

„Jeigu nepavyko ištraukti visos erkės ir liko erkės galvutė, nerimauti neverta, kadangi organizmas į erkės liekaną reaguos kaip į svetimkūnį ir jį pašalins, sukeldamas vietinį uždegimą. Prieš ištraukiant erkę nereikia niekuo tepti, tačiau ištraukus, žaizdelę reikia dezinfekuoti“, – pataria šeimos gydytoja.

Anot M. Puzelevič, ištraukus erkę, jos tirti nereikia, tačiau savijautos ir įkandimo vietos stebėjimas turėtų vykti apie 3–4 savaites, kadangi per tokį laikotarpį, jei erkė buvo infekuota, pasireiškia pirmieji ligos požymiai.

„Pas gydytoją apsilankyti reikėtų atsiradus bendriesiems negalavimo požymiams. Tai – karščiavimas, bendras silpnumas, kaulų-raumenų, galvos skausmas, tokie odos pokyčiai, kaip migruojanti eritema – paraudimas su ryškesniu rausvu apvadu ir balkšvu viduriuku, taip pat būdingas vėmimas“, – vardija M. Puzelevič.