Įveik erkes!

Įveik erkes

Pašlijus sveikatai, ėmėsi vitaminų: tikrosios ligos nepastebėjo pusę metų

Kasmet Lietuvoje Laimo liga suserga virš 2 tūkst. gyventojų. Nors dažnam Laimo ligą padeda įtarti jai būdingas žiedo formos raudonas bėrimas, vadinamas migruojančia eritema, savo patirtimi pasidalinusi Švenčionių rajono gyventoja Laima Zolumskienė teigia, kad erkės įkandimo vietoje jokio panašaus darinio nebuvo pastebėjusi. Dar 2014 metais suprastėjus savijautai, moteris net neįtarė, ką tai galėtų reikšti, ir kad klastingos ligos pasekmės ją persekios iki pat šios dienos.

„Praėjus pusmečiui po to, kai ištraukiau įsisiurbusią erkę ir dezinfekavau odą toje vietoje, pajutau kojų ir rankų skausmus. Atrodo, kad nebuvo nei jėgų, nei noro jas pakelti. Jaučiausi labai keistai, nebegalėjau dirbti, todėl kreipiausi į gydytojus. Iš pradžių jie išrašė įvairių vitaminų, manydami, kad jaučiuosi blogai dėl jų trūkumo“, – sako L. Zolumskienė.

Atstatyti sveikatą vitaminais moteris bandė dar apie pusmetį. Gydytojo paskyrimu, per šį laiką suvartojo kalcio, magnio ir vitamino C kursus, tačiau savijauta negerėjo. Vieną dieną, bekalbėdama su pažįstamu, moteris sulaukė patarimo išsitirti dėl erkių sukeliamų ligų, nes šis, persirgęs Laimo liga, pasisakė jautęs panašius simptomus.
Laima Zolumskienė, asmeninio albumo ir Shutterstock koliažas

„Paprašiau gydytojų atlikti Laimo ligos tyrimus. Paėmė kraują, ir jau po savaitės patvirtino diagnozę, paskyrė antibiotikų kursą, kas vakarą reikėjo suvartoti po tabletę. Pradėjus vartoti antibiotikus, jau antrą dieną bėgioti pradėjau, judesys atsirado, noras pasivaikščioti miške. Iki tol tai tik sėdėti ir gulėti norėjau, jėgų nebuvo“, – sako ji.

Gydymas padėjo atgauti jėgas, tačiau sunkios pasekmės kankina iki šiol

Nors L. Zolumskienė džiaugėsi pagaliau atgavusi jėgas, persirgus Laimo liga jai tenka toliau gyventi su liekamaisiais ligos reiškiniais.

„Iki šiol gyvenu su sąnarių skausmais, liko problemos su nugara. Rankų skausmus padeda spręsti reabilitacija, tačiau dėl karantino jau metus laiko šių užsiėmimų neturėjau, dešinės rankos stengiuosi nejudinti. Dėl nugaros skausmų negaliu pasilenkti ir kelti sunkių dalykų. Tai, kas liko po ligos, labai mane suvaržė. Gydytoja pasakė, kad su tuo teks susigyventi, nes likusių simptomų išgydyti nepavyks, tik palengvinti juos taikant reabilitaciją“, – prisipažįsta moteris.

Laimo liga persirgusi moteris nori visus perspėti imtis atsargumo priemonių, nes erkių sukeliamos ligos gali palikti sunkių pasekmių visam gyvenimui.
Asociatyvi nuotr.

„Nuo erkinio encefalito galime apsisaugoti skiepais, tačiau nuo Laimo ligos taip efektyviai nepadeda niekas. Svarbiausia laiku aptikti ligą ir pradėti gydymą, kad pasekmės nebūtų tokios skaudžios. Jei dažnai būnate gamtoje ar pastebėjote įsisiurbusią erkę, metų pabaigoje reikėtų pasitikrinti, išsitirti, nes ne pas visus ta raudona dėmė atsiranda, o kitiems ji išryškėja tik po pusmečio“, – perspėja L. Zolumskienė.

Nuo erkinio encefalito apsaugo skiepai, tačiau skiepo nuo Laimo ligos nėra

Dėl šalyje paplitusių erkių sukeliamų ligų Lietuva priskiriama endeminei zonai. Erkiniu encefalitu Lietuvoje kasmet suserga 300-600 žmonių. Efektyviausia priemone apsisaugoti nuo erkinio encefalito laikomi skiepai.

Vis dėlto, erkių platinamai Laimo ligai efektyvi vakcina nėra sukurta, o Laimo liga Lietuvoje kasmet suserga daugiau nei 2 tūkst. gyventojų.

Nors ankstyva ligos diagnostika padeda efektyviau ją išgydyti ir išvengti lėtinių išliekamųjų skausmų, anksti diagnozuoti ligą pavyksta ne visada. Taip yra todėl, nes erkės įkandimo vietoje pasirodantis paraudęs bėrimo žiedas yra vienintelis klinikinis požymis, leidžiantis laiku diagnozuoti ligą, tačiau skaičiuojama, kad maždaug kas penktam susirgusiajam paraudusi dėmė nepasirodo.
Erkė

Susirgus Laimo liga, dažnai jaučiamas bendras silpnumas, pakyla temperatūra. Liga apima tris stadijas – ankstyvąją pirmąją, kuomet stebimas paraudęs žiedo formos paraudimas erkės įsisiurbimo vietoje, tuomet antrąją, kuomet pasireiškia sąnarių ir raumenų skausmai, o trečiosios stadijos metu pasireiškia lėtiniai sąnarių skausmai, nervų sistemos ir odos pažeidimai.

Norint apsisaugoti nuo erkių platinamų ligų, Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) pataria poilsiaujant gamtoje tinkamai apsirengti – rinktis šviesius, prigludusius rūbus ilgomis rankovėmis, užsidėti kepurę. Patariama nuolat apsižiūrėti, ar per drabužius neropoja erkės, prieš vykstant į gamtą ir būnant joje naudoti repelentus (erkes atbaidančias medžiagas).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)