Iš lėto į Kalėdas

Ruošiantis gražiausiai metų nakčiai ilgai suktis virtuvėje tikrai nesinori, tad pamirškite gaminimo rūpesčius ir rinkitės skanius bei greitai pagaminamus vieno kąsnio užkandžius – ir šventinis stalas nuostabiai atrodys, ir skonių įvairove susirinkusius nudžiuginsite.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant Naujiesiems, pirkėjai dažniau dairosi į gurmaniškų produktų lentynas.

„Pastebime, kad artėjant šventėms pirkėjų krepšeliuose atsiduria įvairiausi sūriai, paštetai, užtepėlės: nuo žaliųjų ar juodųjų alyvuogių užtepėlių iki užtepėlių su alyvuogėmis ir baklažanais bei saulėje džiovintais pomidorais. Pirkėjai dairosi ir įvairiausių kitų produktų, kurie ne tik puikiai tinka ant šventinių užkandžių lentos, bet ir įmantriausiems patiekalams pagardinti“, – sako V. Budrienė.

Kai norisi greitai – gardžios užtepėlės

Kai reikia paprastai ir greitai – užtepėlės Naujų metų stalui yra geriausias pasirinkimas. Per kelias minutes pagaminsite bent kelias skirtingų skonių, o patieksite su skirtingais pagardais – traškiomis duonos lazdelėmis, skrudintu prancūzišku batonu ar daržovėmis.

usisuksite tikrai labai greitai, jei visoms užtepėlėms rinksitės tą patį pagrindą, o gardinsite skirtingais priedais: viena užtepėlė su lašiša, kita – su agurkais, trečia – česnakinė. Sutrintą varškę su kreminiu sūriu ir grietine skaninti galite ir vairiomis džiovintomis žolelėmis, pesto ar balzaminiais padažais, konservuotomis paprikomis ar marinuotais agurkėliais.

Kai norisi sočiai – įdaryti kiaušiniai

Klasikinis įdarytų kiaušinių užkandis – bene svarbiausia didžiųjų metų švenčių pažiba, puošianti ir Kalėdų, ir Naujų metų stalą. Labai gardu, tikrai sotu, o ir eksperimentams erdvės nepritrūksite, mat įdaryti kiaušinius galima pačiais įvairiausiais ingredientais. Su šonine, kumpiu, šprotais, grybais, lašiša, tunu, silke, agurkėliais ar žirneliais – turimus ingredientus belieka sumaišyti su kiaušinio tryniais bei majonezu, ir štai – klasikų klasika vos per kelias minutes.

Jei norisi šiek tiek šventiškiau, kiaušinius įdarykite trynio, sūrio ir majonezo įdaru, o puoškite sūdyta ar šaltai rūkyta lašiša, raudonais ar juodais ikrais. Taupantys laiką kiaušinius gali įdaryti ir jau paruoštomis užtepėlėmis.

Kai norisi įspūdingai – užkandžių padėklai

Jei laiko suktis virtuvėje ir gaminti nėra, neprašausite Naujųjų metų stalui pasirinkę užkandžių padėklus. Sūriai, dešros, kumpiai, daržovės ar vaisiai – ingredientai, be kurių neįsivaizduojama užkandžių lenta.

tilingą užkandžių lentą paruošite greitai ir nesudėtingai, o vakaro eigoje bet kada galėsite papildyti prieš tai jau ragautais ar naujais ingredientais. Svarbiausia – pasirinkti kokybiškus ir tarpusavyje derančius produktus.

Užkandžių lenta gali būti vegetariška (pagrindas – sūriai), mėsiška (pagrindas – įvairūs kumpiai) arba mišri, sumaniai derinant skirtingus ingredientus – ne tik sūrius ir kumpius, bet ir vaisius, uogas, gurmaniškiems užkandžiams puikiai tinkančias uogienes, džemus ar čatnius. Nepamirškite pridėti mėgstamų priedų – alyvuogių, marinuotų agurkėlių ar grybukų, sūdytų riešutų ar duonos lazdelių.

Šaltinis
Projektas „Iš lėto į Kalėdas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją