Iš lėto į Kalėdas

Jei galvoje jau sukasi mintys apie orkaitėje keptą antį ir bent kelias stalą puošiančias skirtingas mišraines – esate tikrai ne vieni. Prekybos tinklo „Iki" komunikacijos vadovė Vaida Budrienė pastebi, kad artėjančių švenčių nuotaikos jau atsispindi ir pirkėjų krepšeliuose – kai kurių maisto produktų pardavimai prieš didžiąsias metų šventes ženkliai šokteli į viršų.

„Žiemos šventėms iš lėto artėjant, pirkėjai jau pradeda galvoti, kaip atrodys jų šventinis stalas. Prieš Kalėdas matome tradiciniams švenčių patiekalams skirtų produktų paklausos augimą. Pavyzdžiui, per didžiąsias metų šventes majonezo pardavimai pasiekia piką. Populiariausi yra didesniuose, 400 g. talpos, stikliniuose induose parduodami majonezai. Visgi pažvelgę į pirkėjų krepšelius matome, kad jie ne tik gamina mišrainę patys, bet ir perka iš anksto paruoštą. Pardavimų duomenys rodo, kad baltoji mišrainė yra populiariausių salotų ir mišrainių penketuko antrojoje vietoje ir nusileidžia tik Cezario salotoms", – teigia V. Budrienė.

Lengva pasigaminti ir improvizuoti

Augantys majonezo pardavimai tikriausiai nieko nestebina – vargu ar rastume šeimininkę, kuri ruošdama Kalėdų patiekalus išsiverstų be šio bene universaliausio padažo švenčių stalui. Tinka ne tik mišrainėms gardinti, bet ir prie daržovių, mėsos, žuvies patiekalų, o ir improvizuoti itin paprasta – pridėjus prieskoninių žolelių išgaunamas vis kitas skonis.

Naminiam majonezui paruošti prireiks vos kelių svarbiausių ingredientų – kiaušinių ir aliejaus, šlakelio acto bei citrinos sulčių, prieskonių pagal pageidavimą. Majonezui gaminti rinkitės tik kokybišką rapsų ar saulėgrąžų aliejų. Alyvuogių aliejus, nors ir itin vertingas, padažui suteiks kartumo.

Teisingai paruoštas, naminis majonezas bus aksominės tekstūros, tiesiog tirpstantis burnoje. Tiesa, reikėtų nepamiršti svarbios taisyklės: visi majonezui gaminti skirti ingredientai turi būti kambario temperatūros.

Ingredientai naminiam majonezui

  • 1 kiaušinio
  • 300 ml. saulėgrąžų aliejaus
  • 3 a. š. citrinos sulčių
  • 1 a. š. garstyčių
  • Cukraus, druskos, garstyčių miltelių ar kitų prieskonių pagal poreikį


Kiaušinį (galima ir du) įmuškite į gilesnį indą ir gerai išplakite kartu su žiupsneliu druskos, cukraus ir garstyčiomis, po truputėlį įspauskite citrinos sulčių. Nepagailėkite jėgų – labai svarbu, kad tekstūra būtų vientisa.

Plona srovele pradėkite pilti aliejų ir nuolat maišykite. Neskubėkite – majonezo gaminimas reikalauja kantrybės ir laiko. Paragaukite, ar netrūksta druskos, pagardinkite šviežiomis žolelėmis ar kitais prieskoniniais augalais – svogūnų laiškais, krapais, česnakais.

Paruoštą majonezą galite padalinti į skirtingus indelius ir pagardinti skirtingais prieskoniais – turėsite ne tik universalų, bet ir pikantiškesnių padažų Kalėdų patiekalams.

Šaltinis
Projektas „Iš lėto į Kalėdas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją