Iš lėto į Kalėdas

Ant šventinio stalo – gurmaniški patiekalai

Iki didžiųjų metų švenčių sparčiai tirpstančios dienos ne vieną paskatino suskubti – kas ieško paskutinės minutės dovanų, kas naršo ieškodami gardžiausių receptų ar į prekių krepšelius jau deda šventinius delikatesus, kuriais nustebins susirinkusius svečius. Tradicinį Kalėdų stalą puošia įmantrūs sūriai, Viduržemio jūros regionuose pamėgti Parmos bei Serano kumpiai, įvairios užtepėlės bei įmantresniais skoniais šventinius valgius papildančios uogienės, džemai ar čatniai.

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki" komunikacijos vadovė, sako, kad šventėms pirkėjai kaip ir kasmet ruošiasi aktyviai ir ieško ne tik gurmaniškų ingredientų, bet ir šventinį valgiaraštį papuošiančių pagrindinių patiekalų.

„Antis Lietuvoje jau yra tapusi vienu iš šventinio stalo simboliu, tad prieš Kalėdas šis paukštis dažnai sutinkamas pirkėjų krepšeliuose ir drąsiai rungiasi su lietuvių pamėgta kiauliena ar kitų rūšių mėsomis. Tą rodo ir prieš šventes išaugantys šviežios antienos pardavimai", – sako V. Budrienė.

Antiena, kuri nustebins savo skoniu

Ryškaus skonio antieną paruošti tikrai nėra itin sudėtinga – svarbiausia nepersistengti marinuojant ir jos neperkepti. Dažniausiai iš vakaro antis įtrinama česnako, mėgstamų žolelių, sviesto, druskos, pipirų mišiniu ir tuomet kepama orkaitėje. Kepdama antiena išskiria daug riebalų, kuriuose iškepsite itin gardžias bulves arba kitas mėgstamas, dažniausiai šaknines daržoves, kurias šalia pagrindinio patiekalo patiekite kaip garnyrą.

Jei dar nesate atradę savojo antienos recepto, siūlome jums net du – vienas tikrai patiks norintiems pavaišinti gausiai susirinkusius svečius ir nusprendusiems kepti visą paukštį, kitas – Kalėdas pasitinkantiems mažoje, tačiau jaukioje kompanijoje.

Obuoliais ir kriaušėmis įdaryta antis su keptomis daržovėmis

Antį iš vakaro įtrinkite pipirais ir druska. Prieš pat kepimą prieskonius nuvalykite popieriniu rankšluosčiu ir įpjaukite anties odelę. Kubeliais susipjaustykite kriaušes ir obuolius, susmulkinkite svogūnus ir įdarykite jais antį.

Paruoštą paukštį pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 160 laipsnių ir kepkite maždaug 3 valandas. Likus dvidešimčiai minučių iki kepimo pabaigos, padidinkite temperatūrą iki 200 laipsnių ir į nuvarvėjusius anties riebalus sudėkite bulves, morkas, svogūnus, moliūgus, pastarnokus ar kitas mėgstamas daržoves. Pabarstykite prieskoniais ir leiskite kepti, kol daržovės suminkštės, o antis lengvai apskrus.

Sultinga anties krūtinėlė su bruknių padažu

Anties krūtinėlių odelėje padarykite vertikalius ir horizontalius įpjovimus (taip riebalai greičiau ištirps ir susiformuos traški plutelė). Ant šaltos keptuvės sudėkite anties krūtinėlę odelėmis į apačią ir tik tuomet įjunkite kaitrą. Kepkite šia puse maždaug 5 minutes, kol odelė gražiai apskrus. Tuomet krūtinėles apverskite ir pakepkite dar porą minučių.

Kiekvieną anties krūtinėlę suvyniokite į foliją ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Kepkite maždaug 11 minučių, o ištraukę leiskite ančiai 5 minutes pailsėti – taip ji nepraras sultingumo. Tuomet išvyniokite antį iš folijos ir kiekvieną krūtinėlę supjaustykite tolygiais gabalėliais. Patiekite su bruknių padažu, apkepintomis bulvytėmis bei smidrais ar kitu jūsų mėgstamu garnyru.

Šaltinis
Projektas „Iš lėto į Kalėdas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją