Iš lėto į Kalėdas

Nors silkė prieš šventes – bene dažniausiai į pirkėjų krepšelius keliaujanti žuvis, prekybos tinklo „Iki" komunikacijos vadovė Vaida Budrienė sako, kad save palepinti norintys lietuviai dairosi ir įdomesnių skonių, tad renkasi upėtakį, šamą ar skumbrę, vertina lašišą, karpius bei jų pusgaminius.

„Nors fasuota bei sveriama silkė pirkėjų tarpe populiariausia, kitų žuvų pardavimai šventiniu metu taip pat stipriai auga. Taip pat pastebime, kad lietuviai per šventes pastaruoju metu linkę rinktis ne tik tradicines žuvis, bet skanauti ir krevetes, midijas ar kalmarus",– teigia V.Budrienė.

Žuvis ir jūros gėrybės – vienas vertingiausių neribotas kulinarines galimybes atveriančių produktų, tad ant šiųmečio šventinio stalo tegul puikuojasi ne tik kelių rūšių silkės, bet ir kiti ne mažiau gardūs žuvies bei jūrų gėrybių patiekalai.

Silkė – ne tik pataluose

Savo sudėtimi turtingos silkės pirkėjams patrauklios ne tik skoniu, bet ir kaina – nieko keisto, kad nuo senų laikų būtent ši žuvis ant švenčių stalo tiesiog nenurungiama. Tačiau net jeigu Kūčių be tradicinės silkės pataluose neįsivaizduojate, gardžiajai silkei tikrai verta leisti sužibėti ir naujame amplua.

Silkės ir burokėlių užkandukai

Reikės:

  • 1 prancūziško batono
  • 240 g silkių filė
  • 1 didesnio virto burokėlio
  • 2 v. š. balzaminio acto
  • Žiupsnelio druskos, pipirų


Prancūzišką batoną supjaustykite 2 centimetrų storio riekelėmis ir keletą minučių paskrudinkite orkaitėje. Smulkiai sutarkuotą burokėlį pagardinkite druska ir pipirais, apšlakstykite balzaminiu actu ir išmaišykite. Ant paskrudinto batono riekelės uždėkite šiek tiek tarkuotų burokėlių ir gabalėlį ar kelis silkės. Galite papuošti ir smulkintais žalumynais – svogūnų laiškais, krapais ar petražolėmis.

Lašiša – kai reikia greitai ir visuomet skaniai

Jei norite svečius nustebinti ne tik skoniais, bet ir išties įspūdingai atrodančiais patiekalais – neprašausite pasirinkę lašišą. Svarbiausia, susidorosite, net jei virtuvėje esate retas svečias. Pakaks pašauti į orkaitę ir nepamiršti laiku ištraukti!

Lašiša apelsinų marinate

Reikės:

  • 1 kg lašišos filė
  • 200 ml apelsinų sulčių
  • 4 šaukštų medaus
  • 3 šaukštų sojos padažo
  • 1 šaukšto garstyčių
  • 1 šaukšto brendžio
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  • 3 skiltelių česnako
  • 2 apelsinų
  • Krapų
  • Česnakinių prieskonių


Apelsinų sultis, medų, sojos padažą, garstyčias, brendį ir citrinų sultis sumaišykite. Jei turite česnakinių prieskonių, galite pagardinti ir jais arba tiesiog įspausti porą skiltelių česnako. Lašišos filė sudėkite į gilesnį indą, užpilkite marinatu ir palikite pastovėti šaldytuve maždaug dvi valandas.

Pasimarinavusią lašišą dėkite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių ir kepkite maždaug 30 minučių. Likus 10-15 minučių iki kepimo pabaigos, uždėkite ant lašišos viršaus griežinėliais pjaustytų apelsinų. Kai lašiša iškeps, pabarstykite šviežiais smulkintais krapais. Skanaus!

Skumbrė – tradicinis skonis moderniame pateikime

Manote, su skumbre ant šventinio stalo nieko nenustebinsite? Ši ryškaus skonio žuvis gali sužibėti pačiuose įvairiuose pavidaluose: kaip tradicinė mišrainė, vieno kąsnio užkandukai ar net tartarai, tapsiantys tikra stalo puošmena.

Universalioji skumbrės mišrainė

Reikės:

  • 300 g. rūkytos skumbrė (filė)
  • 300 g. agurkų
  • 300 g. konservuotų žirnelių
  • 3 kietai virtų vištos kiaušinių
  • 200 gramų tarkuotų obuolių
  • Svogūnų laiškų
  • 2 v. š. majonezo
  • Druskos ir maltų juodųjų pipirų


Rūkytos skumbrės filė, kiaušinius ir agurkus supjaustykite vienodo dydžio gabaliukais, sutarkuokite obuolius (geriau rinktis šiek tiek rūgštesnius), susmulkinkite svogūnų laiškus. Viską sudėkite į dubenį, suberkite žirnelius ir išmaišykite su majonezu. Pagardinkite druska ir maltais juodaisiais pipirais.

Paruoštą skumbrės mišrainę pateikite jums labiausiai patinkančiu būdu: kaip įprastą mišrainę, kaip tartarą kiekvienam svečiui atskirai arba kaip užtepėlę prie skrudintos duonelės.

Šaltinis
Temos
Projektas „Iš lėto į Kalėdas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją