Ant Kūčių stalo – ne tik silkė
Ilgai svarstyti, kodėl silkė nuo seniausių laikų neužleidžia savo pozicijų ant tradicinio lietuvių Kūčių stalo, tikrai nereikia: kainuoja nebrangiai, paruošti – paprasta, o derinių sugalvoti galima pačių įvairiausių, mat prie silkės puikiai dera ne tik įvairios sezoninės daržovės, bet ir švieži bei džiovinti vaisiai ar riešutai. Valgyti daugiau silkės ne tik per didžiąsias metų šventes verta ir dėl antioksidantų, vitamino D, taip pat amino rūgščių gausos šioje riebioje žuvyje.
Tai, kad silkė yra tikra žiemos švenčių stalo karalienė, patvirtina ir prekybos tinklo „Iki" komunikacijos vadovė Vaida Budrienė. Anot jos, silkės pardavimai prieš Kūčias kasmet šokteli į viršų, tačiau pirkėjai dairosi ir kitų žuvų bei jūros gėrybių.
„Visą gruodį, žuvies, silkės ir jūros gėrybių suvalgoma kur kas daugiau nei kitais metų mėnesiais. Fasuotos silkės pardavimai vidutiniškai padidėja 35 proc., o sveriamos – vidutiniškai daugiau nei 45 proc. Taip pat išauga ir tradicinės neišdorotos silkės paklausa. Visgi matome, kad pirkėjai ieško ne tik tradicinės žuvies, bet ir jūros gėrybių – krevečių, midijų, skraidkalmarių čiuptuvų – jų pardavimai šiuo laikotarpiu išauga net trečdaliu", – teigia V. Budrienė.
Ieškokite naujų skonių derinių
Šiais metais šventinį stalą paįvairinkite naujais skoniais, poruodami silkę ne tik su naujais ingredientais, bet ir gardindami ją mėgstamais padažais. Drąsiai leiskitės į eksperimentus, nes silkės žvaigždė gali sužibėti ir dažnam gana netikėtose variacijoje – sviestinės tešlos pyraguose, blyneliuose ar vieno kąsnio užkandžiuose.
Silkė pataluose su obuoliais, burokėliais ir svogūnais
REIKĖS:
- 2 silkių filė
- 2 morkų
- 1 burokėlio
- 1 svogūno
- 2 obuolių
- 2 v. š. majonezo
Jei norite susisukti greičiau, burokėlius įsigykite jau virtus – tuomet teliks juos sutarkuoti. Ta pačia tarka susmulkinkite morkas, mažais kubeliais supjaustykite svogūnus ir pakepkite juos kartu aliejuje, kol suminkštės. Sutarkuokite ir obuolius be žievelės. Geriausia rinkitės šiek tiek rūgštesnius – tai bus puiki atsvara natūraliam silkės ir burokėlių saldumui.
Silkių filė smulkiai supjaustykite ir sluoksniuokite – silkė, burokėliai, obuoliai, morkos (ar kita jums patinkančia tvarka). Viską aptepkite majonezu ir papuoškite žalumynais.
Silkė su baltųjų pupelių salotomis
REIKĖS:
- 2 silkių filė
- 1,5 mėlynojo svogūno
- ½ poro
- 10 šaukštų konservuotų baltųjų pupelių
- 1,5 šaukšto grūdėtų garstyčių
- 3 šaukštų majonezo
- Druskos ir maltų juodųjų pipirų
Svogūnus bei porus supjaustykite pusžiedžiais kuo ploniau ir tolygiau. Į dubenėlį suberkite pupeles, svogūnus, porus ir viską sumaišykite su garstyčiomis bei majonezu. Pagardinkite žiupsneliu druskos ir maltais juodaisiais pipirais.
Paruoštas salotas sudėkite į serviravimui skirtą lėkštę, ant viršaus išdėliokite gabalėliais pjaustytą silkės filė. Jei norite, papuoškite smulkintais svogūnų laiškais.
Silkė su granatais ir avokadu
REIKĖS:
- 4 silkių filė
- 1 granato
- 2 prinokusių avokadų
- 1 mėlynojo svogūno
- 2 šaukštų majonezo
- 1 šaukšto citrinų sulčių;
- Druskos ir maltų juodųjų pipirų
Smulkiais gabaliukais supjaustykite silkių filė. Sukapokite svogūną ir plonai supjaustykite avokadą. Granatą perpjaukite ir išskobkite sėklytes. Viską sudėkite į indą. Įdėkite majonezo ir įpilkite citrinos sulčių. Pagardinkite druska, pipirais ir viską gerai išmaišykite. Valgykite su juoda duona.
Projektas „Iš lėto į Kalėdas“