Investuotojo pradžiamokslis

„Swedbank“ Finansų rinkų tarnybos maklerė Greta Šiaučiulytė atkreipia dėmesį, kad investavimas į akcijas, priešingai nei į NT, nereikalauja didelio pradinio kapitalo. „Pradėti galima nuo minimalių sumų, tik svarbu įsivertinti savo finansines galimybes ir nusistatyti, kokią pinigų sumą galite skirti investicijoms“, – sako G. Šiaučiulytė. Be to, kaip pastebi ekspertė, akcijos yra likvidus turtas – jos gali būti lengvai nupirktos bei parduotos, o naudojantis pagrindiniais investavimo principais nėra sudėtinga paįvairinti savo akcijų portfelį ir taip gerokai sumažinti rizikas.

„Pasirenkant ilgalaikį periodinį investavimą galima džiaugtis kaupiamosios grąžos rezultatais bei gerokai lengviau „išgyventi“ rinkos svyravimus. Tuo tarpu komisiniai mokesčiai, lyginant su investavimu į NT, yra nedideli, o kai kurios platformos siūlo prekybą be komisinių“, – pasakoja finansų rinkų ekspertė.

Pasirenkant ilgalaikį periodinį investavimą galima džiaugtis kaupiamosios grąžos rezultatais bei gerokai lengviau „išgyventi“ rinkos svyravimus.
Greta Šiaučiulytė

Į akcijų svyravimus reikėtų žiūrėti ramiau

Žvelgiant į akcijų rinką, ji gali pasižymėti dideliu kintamumu, kuris gali būti sukeltas ne tik krizių, tačiau ir geopolitinių veiksmų, vyriausybių ar centrinių bankų vykdomos pinigų politikos, reguliavimų, mokestinių revizijų ir pan. Pasak jos, nereikia baimintis, jog trumpuoju laikotarpiu finansų rinkos svyruoja aukštyn ir žemyn, ir tokie judėjimai gali neraminti ir kelti stresą.

„Dar neseniai tik prasidėjus koronaviruso krizei, matėme akcijų rinkos griūtį, indeksams fiksavus iki 40 proc. kritimą vos per kelias dienas. Nors praėjus keliems mėnesiams akcijų rinkos gana sparčiai atsitiesė, niekuomet negalime būti tikri, kokia nauja krizė ar kitas įvykis vėl pasiųs akcijų indeksus laisvu kritimu žemyn. Neretai pasitaiko, kuomet rinkos pajuda žemyn, dalis investuotojų supanikuoja ir skuba parduoti savo pozicijas, taip siekdami sumažinti nuostolius. Tačiau į svyravimus žiūrint ramiau, galimi nuostoliai liks tik popieriuje, ir kantriai išlaukus geresnių laikų, jie, tikėtina, virs pelnu“, – teigia G. Šiaučiulytė.

Žinoma, dalis finansinių instrumentų yra sudėtingi, tačiau pradėti galima nuo paprastų priemonių – akcijų, obligacijų ar fondų. Pradedantiems investuotojams dažnai rekomenduojama pinigus įdarbinti fonduose, kurie investuoja į krepšelį skirtingų priemonių ir taip suteikia galimybę išskaidyti riziką.

Nusprendus investuoti į akcijas, rekomenduojama pradėti nuo jums žinomų kompanijų, galbūt pirmiausia vertėjų apsidairyti Baltijos biržoje ir atkreipti dėmesį į šalia mūsų veikiančias įmones.
Greta Šiaučiulytė

„Nusprendus investuoti į akcijas, rekomenduojama pradėti nuo jums žinomų kompanijų, galbūt pirmiausia vertėjų apsidairyti Baltijos biržoje ir atkreipti dėmesį į šalia mūsų veikiančias įmones. Jų finansinė informacija yra laisvai prieinama, taip pat biržoje galima lengvai rasti svarbiausias naujienas, susijusias su dominančia įmone“, – sako G. Šiaučiulytė.

Ekspertė atkreipia dėmesį, kad prieš pirkdami NT daugelis užmiršta, kad tai reikalauja daug pasiruošimo ir laiko. Pirmiausia, išsirenkant patrauklią NT vietą bei objektą, vėliau, jeigu turtas bus nuomojamas, ieškant nuomininkų bei pagalbos tolesnei buto ar namo priežiūrai.

Greta Šiaučiulytė.

„Meistrų, namų tvarkytojų ir kitų panašių paslaugų pirkimas priežiūrą gerokai palengvina, tačiau generuoja papildomus kaštus. Be to, NT nėra likvidus ir nusprendus jį greitai parduoti, reikės taikyti dideles nuolaidas, arba užsiimti pirkėjo, siūlančio patrauklią kainą, paieškomis. Dar vienas minusas – NT pirkimas reikalauja didelio kapitalo. Jeigu turtas yra perkamas su paskola, prireiks bent jau pradinio įnašo bankui sumos, kuri sudaro apie 15-30 proc. nuo turto vertės. Reikėtų nepamiršti ir pakankamai aukštų turto įsigijimo administracinių kaštų“, – teigia G. Šiaučiulytė.

Tinka norintiems mažiau netikėtumų

Tuo tarpu NT agentūros „Capital“ brokeris Aurelijus Jakavickas sako, kad NT išlieka populiariausias investavimo būdas Lietuvoje dėl kelių pagrindinių priežasčių. Pirmoji yra tai, jog NT yra labai aiškiai suprantama investicija.

„Žmonės, pirkdami butą ar patalpas investiciniais tikslais, aiškiai supranta veikimo modelį. Bet kuriuo metu galima ateiti ir pamatyti, jog turtas vis dar yra. Pasikeitus situacijai, už vienokią ar kitokią kainą galima tą turtą parduoti ir pinigus panaudoti kitu būdu“, – dėsto A. Jakavickas. Ir priduria, kad perspektyvioje vietoje nupirktas NT niekur nepradings, neišnyks ir turėti pinigai visada galės būti pritaikyti praktiškai, kai tuo tarpu investuotojai į akcijų rinką tokios kontrolės neturi.

Visuomenė mano, o ir statistika patvirtina, kad ilguoju laikotarpiu NT bet kokiu atveju brangsta. Daugelis profesionalų pritaria nuomonei, jog saugiausia investuoti į tai, ką supranti bei išmanai.
Aurelijus Jakavickas

„Kita priežastis – visuotinis nekilnojamojo turto, kaip nuolat brangstančios prekės, matymas. Visuomenė mano, o ir statistika patvirtina, kad ilguoju laikotarpiu NT bet kokiu atveju brangsta. Daugelis profesionalų pritaria nuomonei, jog saugiausia investuoti į tai, ką supranti bei išmanai. Galbūt tai, jog kiekvienas iš mūsų kasdien vienokiu ar kitokiu būdu susiduriame su NT, sudaro įspūdį, jog kiekvienas gerai supranta šią sritį. Deja, turto pirkimas sau bei investavimui dažnai būna gana skirtingas procesas“, – teigia A. Jakavickas.

NT brokeris įsitikinęs, kad investavimas į NT labiau tinkamas žmonėms, kurie nori mažiau netikėtumų ir aiškiau nuspėjamų pokyčių. Pagrindinis NT skirtumas nuo akcijų, yra skirtingas likvidumas ir kainų kintamumo rodiklis.

„NT yra lėta ir labai inertiška turto klasė. Taip pat ir su kainų pokyčiais – per metus galima tikėtis kelių ar keliolikos procentų rinkos pokyčio į vieną ar kitą pusę. Tuo tarpu keliolikos procentų kainos pokytis akcijų rinkoje per savaitę yra sąlyginai dažnai matomas atvejis. Akcijų kainoms smengant žemyn, NT sandoriai, neseniai vykusio karantino metu praktiškai užšalo, o kainos taip pat ženkliai nesikeitė“, – pasakoja A. Jakavickas.

Vis tik tiek finansų rinkų maklerė, tiek NT brokeris sutinka, jog kuo labiau tapsime finansiškai raštinga tauta, tuo daugiau žmonių investuos į akcijas. Tokiu būdu atsirandančios įvairaus pobūdžio investicijos bus naudingos daugeliui – ne tik investuotojams, tačiau ir visai rinkai apskritai. Prieš pradedant investuoti ir pasirenkant tam tikrą investavimo rūšį, labai svarbu įsivertinti šiuos aspektus: savo rizikos profilį ir investavimo tikslus bei laikotarpį, per kurį norite juos pasiekti.

NT yra lėta ir labai inertiška turto klasė. Taip pat ir su kainų pokyčiais – per metus galima tikėtis kelių ar keliolikos procentų rinkos pokyčio į vieną ar kitą pusę. Tuo tarpu keliolikos procentų kainos pokytis akcijų rinkoje per savaitę yra sąlyginai dažnai matomas atvejis.
Aurelijus Jakavickas

Taip pat pagal finansines galimybes reikėtų nusistatyti pinigų sumą, kurią galite skirti investavimui, bei apgalvoti savo investavimo strategiją. Reikėtų nepamiršti, jog be akcijų bei NT egzistuoja ir kitos turto klasės, pavyzdžiui, žaliavos, grynieji pinigai, obligacijos ar nuosavas verslas. Kiekviena iš jų turi jai būdingas rizikas ir galimybes, o žvelgdami į praeities rezultatus, nesunkiai galime pastebėti, jog skirtingu metu didžiausią grąžą generuoja vis kitos turto klasės. Dėl to investavimo įvairinimas yra raktas į finansinę laisvę.