Gyvenimas be baimės

Atvejų, kai skiepytis nenorintys asmenys atkalbinėja nuo skiepų ir savo artimuosius tikrai netrūksta. Viena arši skiepų priešininkė (vardas redakcijai žinomas, – Red.) savo suaugusiai dukrai pasakė: „Jei pasiskiepysi, tai viskas, dukters nebeturiu.“

Kita „Delfi“ skaitytoja Rimantė (vardas pakeistas, – Red.) pasakojo šeimoje apie skiepus išvis vengianti prasižioti.

„Aš pasiskiepijusi abiem dozėmis, žadu skiepytis ir trečiąja. Mano vyras – taip pat. Tačiau turiu močiutę bei anytą, kurios ne tik nesiskiepija – tai būtų jų asmeninis pasirinkimas – bet dar ir aršiai kritikuoja visas galimybes skiepytis, neigia patikrintą informaciją ir kaskart apie tai pasisukus kalbai pradeda ginčytis. Kam man tų konfliktų? Vengiu kalbėti ir tiek. Skiepai mūsų šeimoje – neliečiama tema“, – sakė Rimantė.

Kaip reiktų bendrauti kylant konfliktams apie skiepus patarė Kauno miesto poliklinikos Medicinos psichologė Birutė Ramoškienė.

Kaip reiktų elgtis kompanijoje prasidėjus diskusijai apie skiepus? Jei vienas žmogus aršiai pasisako prieš – ar veltis į diskusiją, ar jos vengti?

Mano manymu, diskusija yra labai naudingas ir pagirtinas bendravimo išsakant skirtingas nuomones būdas. Tačiau jos produktyvumas priklauso nuo diskutuojančių asmenų gebėjimo priimti kitokią, kartais netgi prieštaringą poziciją. Juk labai patogu ir lengva diskutuoti su tais, kurie yra tos pačios nuomonės, kaip ir mes patys, ar ne?

Norėtųsi pabrėžti, jog kitokios nuomonės priėmimas nebūtinai reiškia pritarimą tai nuomonei – ganėtinai dažnai tarp šių sąvokų yra klaidingai dedamas lygybės ženklas. Iš tiesų mes galime priimti kito nuomonę net ir nepritardami jai, o smalsiai patyrinėjus kito žmogaus poziciją galime atrasti naudingų įžvalgų, kodėl jis situaciją mato būtent taip.

Birutė Ramoškienė

Stebint dabartinį visuomenės susiskaldymą vakcinacijos klausimais susidaro vaizdas, jog yra dvi skirtingos stovyklos: skiepų nuo COVID-19 šalininkai ir jų priešininkai, vieni kitiems klijuojantys skambias etiketes. Aš pasiūlyčiau žmonių nuomonių apie skiepus pasiskirstymą įsivaizduoti kontinuume. Viename jo krašte būtų patys didžiausi skeptikai su visomis paranojinėmis idėjomis, o kitame krašte – didžiausi šalininkai su siūlymais valstybėje vykdyti priverstinį vakcinavimą, pasitelkiant jėgos struktūras.

Savaime suprantama, jog kuo arčiau vieno ar kito kontinuumo krašto asmuo patenka, tuo mažesnė produktyvios diskusijos su juo tikimybė. Visiškus kraštutinumus atstovaujančių asmenų diskusija greičiausiai skambėtų kaip kakofonija, kur labai daug kalbančių, bet nė vieno klausančio. Tuo tarpu diskusija tarp arčiau kontinuumo vidurio esančių asmenų gali būti netgi labai produktyvi.

Taigi, prieš leidžiantis į gilesnes diskusijas reikėtų įvertinti tiek savo, tiek ir pašnekovo galimybes priimti kito nuomonę ir išlaikyti pagarbų bendravimą, nes juk tam tikrais atvejais, kaip sako liaudies išmintis, „nors kuolą ant galvos tašyk“.

Kaip bendrauti šeimoje, jei vienas asmuo už skiepus, kitas – prieš? Ar slėpti, kad pats skiepijiesi, jog išvengtum konflikto? O gal priešingai – verčiau bandyti įtikinti pasiskiepyti ir artimą žmogų?

Kur kas sudėtingesnė situacija yra tuomet, kai nuomonės apie vakcinavimąsi nuo COVID-19 išsiskiria šeimos viduje. Juk nesutarimai šiuo klausimu nesulyginami su kokiu nors nereikšmingu nuomonių išsiskyrimu politiniais klausimais, nes čia kalba jau eina apie sveikatą ir netgi gyvybes. Nėra jokio stebuklingo burtažodžio, galinčio akimirksniu pakeisti artimojo nuomonę skiepų klausimu.

Iš esmės čia galioja mano jau anksčiau paminėti produktyvios diskusijos aspektai – kito nuomonės priėmimas bei pagarba, o šalia jų – aiškiai išsakomas susirūpinimas dėl gresiančio artimojo sveikatos pablogėjimo ar netgi mirties susirgus koronavirusu, o taip pat ir didesnės rizikos užkrėsti kitus.

Nors tikiu, jog kalbantis gražiuoju galima pasiekti kur kas daugiau, nei užsipuolant ar kritikuojant, tačiau jokiais būdais nepateisinu neatsakingo artimųjų elgesio ir vis tik palaikau tam tikrų ribų nustatymą, siekiant apsisaugoti nuo galimo užkrėtimo – pavyzdžiui, atsisakant susitikti su neatsakingai pandemijos akivaizdoje besielgiančiais artimaisiais.

Kaip reiktų elgtis, jeigu prieš skiepus nusistatęs šeimos narys kelia tau ultimatumus, manipuliuoja?

Kad ir kaip liūdna girdėti tokias, kaip „pasiskiepijai – dukters nebeturiu“ ar panašias istorijas, deja, jų išties pasitaiko. Visų pirma, norėtųsi pastebėti, kad asmuo, kuris yra linkęs manipuliuoti kitais ar švaistytis tokiais kategoriškais pasisakymais, greičiausiai nepradėjo to staiga daryti tik dabar. Tikėtina, kad įvairios manipuliacijos, net jei ir sunkiai pastebimos, yra tiesiog tam žmogui būdingas elgesys.

Išties savo vaiką besąlygiškai mylintys ir priimantys tėvai niekada tokios frazės neištartų, toks ultimatumas skamba kaip labai ribota, sąlyginė meilė („jei..., tai...“), žeidžianti ne tik psichologiniame lygmenyje, bet galinti turėti ir labai konkrečių pasekmių fizinei sveikatai (šiuo atveju, susirgus sunkia koronaviruso forma).

Labai tikėtina, kad dalis žmonių tokiais ar panašiais atvejais „vardan šventos ramybės“ renkasi nuslėpti pasiskiepijimo faktą, tačiau tai tiesiog patvirtina kontaktą su tuo žmogumi esant nenuoširdų, o gal netgi toksišką.

Kaip padėti vyresniems šeimos nariam suvokti skiepų naudą ir įkalbėti juos apsisaugoti, jeigu jie abejoja?

Yra žinoma atvejų, kuomet netgi labai sunkiai koronavirusu persirgę neskiepyti asmenys sako, kad net žinodami, kas gresia, vis tiek nesiskiepytų – diskusija su tokiais užsispyrusiais žmonėmis turbūt būtų bergždžia. Tačiau jeigu artimasis vis dar abejoja, labai svarbu nepulti jo kritikuoti, gąsdinti ar vadinti neišmanėliu. Kur kas svarbiau būtų išsiaiškinti, kas išties tą žmogų neramina, galbūt netgi paieškoti informacijos rūpimais klausimais iš patikimų šaltinių. Juk vyresnio amžiaus žmonėms gali būti ganėtinai sudėtinga ją atskirti nuo informacijos iš nepatikimų šaltinių.

Visai naudinga gali būti pasikalbėti ir apie aplinkoje sirgusius ar netgi mirusius, daugiau ar mažiau pažįstamus asmenis. Būtų naudinga padiskutuoti, kaip toje situacijoje galėjo jaustis ar su kokiais sunkumais susidūrė jų artimieji? Galbūt kažkuris jų gyvena su milžiniška kalte artimąjį užkrėtus? Tokiu būdu, tarytum įsijaučiant į realias, kažkam nutikusias istorijas, visa situacija gali būti pamatoma iš keleto skirtingų, vienas kitą papildančių požiūrio taškų. Tai gali padėti apsispręsti.

Primename, kad vakcinai nuo COVID-19 ligos užsiregistruoti galima www.koronastop.lt arba paskambinus Karštąja linija numeriu 1808.

Šaltinis
Temos
Projektas „Gyvenimas be baimės“
Dalintis
Nuomonės