Gyvenimas be baimės

Ligoninėse hospitalizuojami vis jaunesni žmonės, jie prijungiami prie dirbtinio kvėpavimo aparatų. Tokią patirtį teko išgyventi ir E. Puidokaitei-Bruzgulienei; tuo metu, kai susirgo, ji laukėsi dvynukių. Atlantos slapyvardžiu žinoma moteris sako, kad pirmi koronaviruso simptomai pasirodė lyg lengvas peršalimas, iki nėštumo pabaigos buvo likęs kiek daugiau nei mėnuo, tačiau vos gimusių mergyčių nepamatė: netrukus medikams teko kovoti dėl jos gyvybės.

„Tai buvo mano neatsakingumas. Visi daug žinojome, daug kalbėjome, vieni kitiems dažnai primindavome, kokia yra situacija ir kad reikia saugotis, nejaučiu, kad 100 procentų būčiau tai padariusi, – dalijasi antrą galimybę gyventi gavusi moteris. – Mano situacija labai paprasta. Buvau susitikusi su žmogumi, jis buvo pasidaręs greitąjį testą, teigiamo rezultato nerodė. Tik kitą dieną pasirodžius simptomams teko daryti PGR tyrimą ir paaiškėjo, kad tas žmogus sirgo.“

Savo noru peilio ašmenimis vis dar vaikščiojantiems tautiečiams E. Puidokaitė-Bruzgulienė sako, kad tokios patirties niekam nelinkėtų.

„Viskas įsisuko labai greitai – užsikrėčiau aš, užkrėčiau savo vyrą, vyresnę dukrą. Pradžia buvo ganėtinai lengva: man skaudėjo gerklę, temperatūra buvo pakilusį porą dienų. Galvojau, kad jei tik tiek yra, tai gal nieko tokio, būsim persirgę. Tai buvo bandymas save paguosti. Savaitę liga laikėsi lengvos formos, bet vieną dieną stipriai pablogėjo. Aš laukiausi mergaičių, ėjo 33-ia savaitė, – kaip dvyniams, tai nėra menkas laikas, mano sveikatos rodikliai buvo tokie, kad dar būčiau nešiojusi. Tai buvo ribinis momentas, kai nėra pats blogiausias laikas, bet jo tikrai dar trūko. Man neatrodė, kad bus tokia rimta situacija; esu pozityvi, stengiuosi niekada nepasiduoti, tad save tikinau, kad viskas bus gerai“, – prisimena E. Puidokaitė-Bruzgulienė.

Elena Puidokaitė-Atlanta, Tadas Bruzgulis

Visgi paguodos žodžių sau nepakako, – moteriai kone per dieną ėmė trūkti oro, tad ji kreipėsi į savo medikę, kuri prižiūrėjo nėštumą, ir ši liepė tuoj pat kviesti greitąją. Mergaitės gimė operacijos metu, o moteris neslepia, kad savo naujagimes dar girdėjo, tačiau jų jau nepamatė.

„Buvau labai gerose rankose. Lyg filme – žmonės su skafandrais... Net įsivaizduoti negalėjau, kad taip bus. Matydavau per žinias tuos vaizdus, tuos liūdnus pavyzdžius, negalėjau patikėti, kad aš atsidūriau tokioje situacijoje. Mane tai sukrėtė. Praėjus porai dienų būklė pablogėjo, paskui jau nieko neprisimenu. Tai neįvyko vos gimus mergaitėms, dar porą dienų mano būklė buvo patenkinama. Staiga visos organų sistemos maždaug per valandą atsisakė dirbti, nežinia, kas galėjo būti. Ten, kur buvau pakibusi, tvyrojo nežinomybė. Man suteikė antrą šansą gyventi“, – sako prie pat mirties ir gyvybės slenksčio atidūrusi moteris.

Pašnekovė neslepia, kad tiek jos sutuoktinis, tiek artimieji nebuvo pasiruošę tam, kas įvyko, jiems teko atsiduoti medikų profesionalumui ir likimui. E. Puidokaitės-Bruzgulienės sutuoktinį palaikė bičiuliai. Stano vardu žinomas dainininkas ir prodiuseris Stanislovas Savickis nelepia, kad buvo sunku rasti palaikymo žodžių draugės sutuoktiniui.

„Ji nebuvo prieš vakcinas, ji žiauriai norėjo pasiskiepyti. Buvo nėščia, kai pasigavo virusą. Aš mačiau iš arti, kokia kančia, kai draugo žmona guli reanimacijoje, o gydytojai sako, kad 50 ir 50 procentų, ar išgyvens, ar ne; man sako: būk su draugu, nieko čia per daug nepadarysi“, – atvirauja Stano.

Vyras teigia pasitikintis medicina, nes medikų padedamas suvaldė vėžį, tad, kai tik atsirado galimybė skiepytis, jis nė nesvarstė.

„Kai susirgau onkologine liga, mane išgelbėjo ne žolelės, ne plokščiažemininkai, ne visokie keisti įrašai „Youtube“. Mane išgelbėjo medicina ir pasitikėjimas mokslu“, – sako S. Savickis.
Deivydas Zvonkus ir Stanislavas Stavickis - Stano

Vyras neišvengė viruso COVID-19. Po skiepų įgavęs imunitetą visgi susirgo, nes į mokyklą einantis sūnus neišvengė kontakto su sergančiu. Laimei, imunitetą po skiepų turintis Stano sirgo lengva forma, o dabar seka antikūnų kiekį ir, kai tik jų sumažės, yra pasirengęs revakcinacijai.

COVID-19 viruso neišvengė ir muzikos prodiuseris, dainų autorius bei kompozitorius Deivydas Zvonkus. Laimei, vyro organizmas buvo pakankamai stiprus, tad virusą jis įveikė, tačiau vos persirgęs jau laukė, kada galės skiepytis.

„Aš persirgau, praėjus pusmečiui gydytoja pasakė nueiti į „Litexpo“ ir pasiskiepyti. Taip ir padariau. Nevaidinu čia kažkokio mokslo žinovo, kad aš žinau geriau“, – dalijasi patirtimi ir savo požiūriu pašnekovas.

Muzikos pasaulio atstovai sako, kad puikiai supranta, jog viešumoje sklandančios melagienos turi labai stiprią įtaką abejojantiems žmonėms, tad pataria kuo plačiau domėtis, neapsiriboti siauru informacijos ratu. Stano sako visą laiką, nuo pat koronaviruso sukeltos pasaulinės pandemijos pradžios, tikėjo, kad žmonės pavargs nuo melo.

„Tikėjausi, kad žmonės, kurie netiki, nepasitiki, pakeis savo požiūrį, kai pamatys mirtis, savo artimųjų mirtis, kad pamatys kančias ir pasikeis. Bet jie nesikeičia. Tiesą sakant, aš kartais net puolu į neviltį, nes tiesiog nežinau, ką daryti. Prievarta yra blogai, vienintelis kelias, kuris lieka, – vėl ir vėl sakyti: chebra, štai mano ir Jūsų pažįstamas mirė; štai – ką tik išsikapstė. Čia reali situacija – apie mėnesį išbuvo komos būklės, niekas nebeturėjo vilties, kad išsikapstys, bet kažkaip išsikapstė, ką tik atjungė nuo kvėpavimą palaikančių aparatų. Reikia, kad šnekėtų tie, kurie išsikapsto, būtų pavyzdžiai, garsiai apie tai kalbėtų“, – atvirauja S. Savickis.

„Savo pavyzdžiu galėčiau įkvėpti būsimas mamas, ar tas, kurios planuoja, ar besilaukiančias, ar ką tik pagimdžiusias lėliukus, kad tai yra vienintelis šansas išsaugoti mums savo vaikus, pačioms išgyventi, būti stiprioms, nes kito varianto tiesiog nėra. Patvirtinta, kad skiepai saugūs tiek planuojančioms, tiek besilaukiančioms, tiek nėščiosioms. Ačiū dievui, aš esu tas pavyzdys, kai viskas baigiasi gerai, bet iš tiesų ta situacija buvo labai labai arti nežinios, šio pavyzdžio galėjo ir nebūti“, – į melagienų suklaidintus žmones kreipiasi medikų iš koronaviruso gniaužtų išplėšta moteris.