Šonkauliai, anot prekybos tinklo „Norfa“ mėsininko Dainiaus Bartošiaus, puikus pasirinkimas tiek grilio profesionalams, tiek tiems, kurie dar tik pradeda pažintį su kepsnine, mat priešingai nei dažnai įsivaizduojama, skaniai paruošti šonkaulius nėra taip sudėtinga.
„Svarbiausia kiekvieno skanaus patiekalo paslaptis – kokybiški ingredientai, tad ir su keptais šonkauliais tas pats: jei išsirinksite šviežią, kokybišką mėsą, daug pastangų įdėti neprireiks“, – sako D. Bartošius.
Nesvarbu, kokią mėsos dalį renkatės, visuomet atkreipkite dėmesį į jos išvaizdą. Šviežia mėsa turi rausvą atspalvį, standžią formą ir šiek tiek blizgų paviršių, o šonkaulių šviežumą įvertinti galite ir pažvelgę į kaulo pjūvį – kaip ir minkštoji dalis, jis turi būti rausvas. Ilgai gulėti šaldytuve mėsa nemėgsta, todėl parsinešus iš parduotuvės į namus, geriausia ją ruošti neatidėliojant, dar tą pačią dieną arba per naktį pamarinuoti, jei ketinate mėgautis kitą dieną.
Prieš perkant, be abejonės, visuomet verta pasidomėti, iš kur mėsa atkeliavusi – į „Norfa“ parduotuves šviežia išskirtinai tik Lietuvos ūkiuose auginta mėsa vos per kelias valandas atkeliauja tiesiai iš modernios „Rivona“ mėsinės. Svarbu ir tai, kad skerdykla dirba pagal kasdien iš parduotuvių gaunamus užsakymus, todėl mėsos paruošia tiek, kiek reikia – ji nėra sandėliuojama ir iškart po pirminio apdorojimo išvežama į parduotuves.
Apvirti šonkauliai bus skanesni, o glazūruoti – išvis tobuli
Visi žinome, kad gerai iškepti šonkauliai turi kone kristi nuo kaulo, tačiau mėsos sluoksnis šonkauliuose nėra didelis, todėl kepant trumpai ji nespės taip suminkštėti, o kepant ilgiau gali sudegti.
„Gaminti šonkaulius grilyje bus kur kas paprasčiau, jei prieš tai juos pusvalandį apvirsite sūdytame, lauro lapais ir juodaisiais pipirais pagardintame vandenyje. Šiek tiek apvirtų šonkaulių mėsa grilyje iškeps greičiau ir tuo pačiu kaitroje nepraras savo drėgmės, bus minkšta ir lengvai atšokanti nuo kaulo“, – sako D. Bartošius.
Kitas svarbus žingsnis – nuspręsti, kokiu būdu šonkaulius kepsite: padengsite juos glazūra ar marinuosite. Jei renkatės glazūruotų šonkaulių variantą, su mėsos gardinimu prieskoniais nepersistenkite – pakaks šiek tiek aliejaus, druskos ir pipirų.
Glazūrą visai nesudėtinga pasiruošti namuose – reikės šiek tiek medaus ir citrinos sulčių skoniui subalansuoti, o jau tuomet dėkite kitus savo mėgstamus ingredientus, pavyzdžiui, česnakus, aitriuosius pipirus, įvairius prieskonius ar pomidorų pastą, barbekiu padažą.
„Jei šonkaulius planuojate kepti iškart po apvirimo, kol jie dar karšti iš abiejų pusių patepkite savo pačių gaminta ar pirktine glazūra ir dėkite ant grotelių. Jei šonkaulius nusprendėte apvirti iš anksto, tačiau kepsite tik kitą dieną, glazūrą naudokite kaip marinatą – leiskite apvirtiems šonkauliams pilnai atvėsti, tuomet sudėkite į gilų indą, užpilkite glazūra ir palikite per naktį. Prieš kepant, šonkauliukus galite supjaustyti smulkiai, paliekant po vieną kauliuką, o galite palikti visą jų eilę“, – pataria D. Bartošius.
Na, o jei laiko patys ruošti mėsą neturite ar norite išbandyti ką nors naujo, profesionalų paruoštų ir kepimui grilyje idealiai tinkančių marinuotų mėsos gaminių visą vasarą ieškokite „Norfa“ parduotuvėse. Galva apsisuks ne tik nuo skonių, bet ir nuo pasirinkimo gausos!