Kiauliena – vienas dažniausių pasirinkimų grilinimui
Idėjų, ką dėti ant grotelių ir verti ant iešmų galima sugalvoti daugybę, tačiau kaip pastebi prekybos tinklo „Norfa“ mėsininkas Dainius Bartošius, populiarumo pozicijų neužleidžianti kiauliena yra vienas dažniausių pirkėjų pasirinkimų.
„Jei lygintume kiaulieną su kitų gyvulių mėsa, ją tikrai galima būtų pavadinti riebia, tačiau maistą ruošiantiems grilyje tai gali būti didelis privalumas, mat riebaliukų turinti mėsa net ir didelėje kaitroje išlieka sultinga ir minkšta. Iš kitos pusės – tikrai ne visos kiaulienos dalys yra riebios – štai sprandinė turės daugiau riebalų, o nugarinė bus raumeningesnė“, – sako D. Bartošius.
Vertingiausia laikoma ir daugeliui gaminimo būdų tinka vadinamoji marmuriška mėsa, kurios riebalinis audinys yra tolygiai ir saikingai pasiskirstęs raumeniniame audinyje. Tokiai mėsai priskiriama kiaulienos nugarinė – ji turi didelį procentą raumeninio audinio ir tik sąlyginai nedidelį kiekį riebalų.
Norintiems nugarinę kepti grilyje, „Norfos“ mėsininkas pataria ją pamarinuoti – tai suteiks papildomo skonio patiekalui ir suminkštins mėsą. Kitas būdas skaniai paruošti nugarinę – gaminti iš jos suktinukus su skirtingais įdarais, pavyzdžiui, keptais svogūnais, grybais arba lėtai troškinti puode su daržovėmis.
„Kiaulienos nugarinė – pakankamai ryškaus skonio mėsa, todėl pernelyg ilgai marinuoti jos nebūtina. Pakaks nuo 30 minučių iki kelių valandų. Stambesnius, kepsniams skirtus mėsos gabaliukus galime marinuoti ilgiau, o smulkiai ar plonai pjaustytus – trumpiau. Tiek laiko tikrai pakaks tam, kad mėsa suminkštėtų ir įgautų norimą skonį“, – sako D. Bartošius.
Rinktis galite tiek sausą, tiek skystą marinatą – pastarasis greičiau įsigers į mėsą, tad tiks skubantiems. Mėsą gerai suminkština rūgšties turintys produktai, tad marinatui galite naudoti citrusinių vaisių sultis ar actą, svogūnus, taip pat puikiai tinka jogurtas, vynas ar aliejus maišytas su prieskoniais.
Vis tik kaip pastebi „Norfos“ mėsininkas, kepimui grilyje pirkėjai dažniausiai renkasi kiaulienos sprandinę – ši dalis yra turtingesnė riebalais ir turi daugiau jungiamojo audinio, todėl net ir ilgiau kepama kaitroje išlieka sultinga bei minkšta. Sprandinė tinkama kone visiems grilio patiekalams gaminti – ir sultingiems kepsniams, ir burnoje kone tirpstantiems šašlykams kepti.
„Kepimo metu šioje kiaulienos dalyje esantys riebaliukai tirpsta, suteikdami mėsai papildomo skonio ir drėgmės, tad sprandinę skaniai paruošti nesudėtinga, kad ir kaip kepsite – ant šašlykų iešmų, kepsninės grotelių, keptuvėje ar orkaitėje. Marinuoti sprandinę galima taip pat, kaip ir nugarinę, tačiau nepamirškite, kad į marinatą druskos dėti nereikia, nes druska turi savybę išstumti iš mėsos vandenį, todėl taip paruošta mėsa bus sausesnė. Kepsnius ar šašlyką geriau pasūdyti jau iškepus“, – pataria D. Bartošius.
Skanaus kepsnio paslaptis – šviežia, kokybiška mėsa
Galima sugalvoti tūkstančius skirtingų marinavimo būdų ir patiekalų receptų, tačiau skani mėsa bus tik tuomet, jei ji bus kokybiška ir šviežia. Norint, kad visos šios savybės išliktų, šviežios mėsos nereikėtų laikyti kelias dienas šaldytuve ar šaldiklyje – geriau tą pačią dieną paruošti ir suvartoti.
„Norfos“ pirkėjai jau žino – šaldyti mėsos nėra jokios prasmės, nes kokybiškos jos visuomet galima įsigyti tinklo parduotuvėse. Iš Šilalės rajone esančios modernios „Rivonos“ mėsines produkcija į „Norfos“ parduotuves atkeliauja vos per kelias valandas, todėl visuomet yra šviežia.
O tiems, kurie laiko suktis virtuvėje visai neturi, tačiau nori mėgautis pačiais skaniausiais patiekalais, „Norfa“ siūlo ne tik platų šviežios mėsos, bet ir kepimui grilyje jau paruoštų patiekalų asortimentą. Nors patys populiariausi išlieka klasikinio skonio šašlykai su svogūnais ir pipirais, sausai marinuoti žolelėmis ar majonezu, pirkėjai į krepšelius noriai deda ir kitus pikantiškus mėsos gaminius – marinuotus kepsnius, šonkauliukus ar skirtingų rūšių dešreles, kurių pasirinkimas grilio sezono metu itin didelis.
Išbandyti šį tą naujo galės ne tik kiaulienos mėgėjai, mat grilinimui paruoštų produktų asortimente gausu vištienos patiekalų ir itin kokybiškos, patrauklia kaina džiuginančios ir pirkėjų jau pamėgtos „Norfos“ parduotuvėse sausai brandintos jautienos. Kokybe bei skonių įvairove bus nustebinti net patys išrankiausi.