Erkėms NE

Sužinokite kur gyvena, kaip maitinasi ir kaip randa savo auką parazitai, kurie kas kartą, vos išėjus jums į lauką, kelia jums ar jūsų augintiniams pavojų susirgti.

Mitas Nr. 1

Erkę pasigauti galima tik vasarą ir tik miške

Netiesa. Erkes sutikti galima beveik visur. Miestų parkuose, daugiabučių kiemuose, sodybose, visur kur tik yra žolės, gali būti ir erkių.

„Erkės tampa aktyvios vos tik oro temperatūra pasidaro aukštesnė nei 5 laipsniai šalčio. Tai reiškia, kad šiltesnę žiemą erkės aktyvios būna ištisus metus. Aktyviausios jos – pavasarį ir rudenį, šiais metų laikais reikėtų ypač rūpintis savo ir augintinių apsauga“, – pasakoja vet. gydytoja.

Mitas Nr. 2

Erkės ant savo aukų šoka nuo medžių

Netiesa. Erkės nešokinėja ir neskraido.

„Erkės slepiasi žolėje ir ištiesusios savo priekines kojytes, kurios yra ir jų jutimo organai, laukia, kol pro šalį praeis žmogus arba gyvūnas. Jos gali pajusti net menkiausią judesį ir įsikabinti į praeinančią auką savo kojomis, kurios turi kabliukus, kad joms patogiau būtų ropoti jūsų rūbais ar gyvūno kailiu“, – pasakoja K. Ausmanė. Erkės gali slėptis bet kur, kur tik yra žolės, tiesa, ilga, nepjauta žolė joms patinka labiau.

Mitas Nr. 3

Erkės nieko neužuodžia, todėl neverta jų baidyti pasitelkiant kvapus ar eterinius aliejus

Netiesa. Erkės nosies neturi, bet ant priekinės kojų poros turi jutimo organą, kuriuo jaučia iškvepiamą anglies dioksidą, prakaite esantį amoniaką ir žmogaus ar gyvūno kūno šilumą. Šis organas padeda joms orientuotis erdvėje ir rasti savo aukas.

„Maskuodami savo ar gyvūno kūno kvapą natūraliais eteriniais aliejais ar antiparazitiniais purškalais galite suklaidinti erkes. Naudojant šias priemones erkėms pajusti savo auką – gerokai sudėtingiau.
Pasirinkę augintiniams saugius eterinius aliejus, kurie, įtrinti į augintinio sprandą, padeda atbaidyti kraujasiurbius parazitus, tikrai sumažinsite riziką erkėms įsisiurbti“, – teigia vet. gydytoja K. Ausmanė.

Šunims ir katėms rekomenduojami citrinžolių, kvapiųjų citrinžolių, levandų, eukaliptų, rozmarinų bei pelargonijų eteriniai aliejai efektyviai atbaido erkes bei kitus gamtoje sutinkamus parazitus.
„Šie eteriniai aliejai visiškai saugūs gyvūnams, tačiau nepatinka parazitams. Jų kvapas jiems nemalonus “ – sako K. Ausmanė.

Mitas Nr. 4

Erkės neturi ausų, todėl ultragarsiniai atbaidymo aparatai jų neveikia

Netiesa. Nors erkės neturi nei ausų, nei akių, tačiau ultragarsinių pakabukų technologija veikia ne erkių klausą, o tiesiogiai jų smegenis.

„Ultragarsinio pakabuko skleidžiami ultragarso impulsai visiškai sutrikdo parazitų orientaciją, todėl jie nebesugeba užlipti ant gyvūno ar įsisiurbti į jį“, – tikina veterinarijos gydytoja K. Ausmanė. Ultragarsinių pakabukų technologija ne kartą buvo išbandyta tyrimais, kurie įrodė, jog tokie pakabukai veiksmingai atbaido erkes.

Mitas Nr. 5

Tik cheminės apsaugos priemonės gali 100 procentų apsaugoti nuo erkių

Netiesa. Nėra nei vienos priemonės, kuri galėtų pasiūlyti 100 procentų apsaugą nuo erkių, todėl dauguma veterinarijos specialistų rekomenduoja naudoti kelių lygių apsaugą, o ne rinktis vieną priemonę. Kamilės Ausmanės teigimu protingiausia būtų rinktis vieną iš cheminių priemonių, t.y. cheminius lašus ar antkaklius, o taip pat šalia naudoti ir natūraliu pagrindu pagamintas priemones – natūralius lašus ar antkaklius, antiparazitinius purškiklius, ultragarsinius pakabukus ir eterinius aliejus.

„Naudodami šias priemones kartu galite pasiekti geriausią rezultatą kovoje su erkėmis. Tik svarbiausia prisiminti, kad vienu metu galima naudoti tik vieną cheminę priemonę, kitos turi būti natūralios“, – sako veterinarijos gydytoja.

Mitas Nr. 6

Gintaro karoliai visiškai neapsaugo nuo erkių

Netiesa. Gintariniai antkaklio karoliukai įelektrina gyvūno kailį, todėl parazitams sunku prie jo prikibti.

„Nuolat trindamasis į augintinio kailiuką gintaras skleidžia ir specifinį dervos kvapą, kuris parazitams labai nepatinka, todėl gintaro karoliai gali sėkmingai padėti atbaidyti erkes. Gintaro karoliai – tikrai tinkama papildoma priemonė apsaugai nuo erkių“, – sako K. Ausmanė.

Mitas Nr. 7

Neįmanoma gyvūno nuo erkių apsaugoti tik natūraliomis priemonėmis

Netiesa. Kartais cheminės apsaugos dėl gyvūno sveikatos būklės ar šeimininko įsitikinimų tenka atsisakyti, tačiau tokiais atvejais gyvūną apsaugoti nuo erkių visgi įmanoma.

„Svarbiausia pasirinkti tikrai veiksmingas natūralias priemones. Naudojant kelias natūralias priemones apsaugai nuo erkių, šių parazitų galima išvengti.

Tokiu atveju į kovą prieš erkes reikėtų pasitelkti ultragarsinius pakabukus, natūralius antiparazitinius antkaklius, natūralius antiparazitinius lašus ar purškalus bei eterinius aliejus. Kuo daugiau natūralios apsaugos naudosite, tuo saugesnis bus keturkojis“, – vet. gydytoja K. Ausmanė.

Mitas Nr. 8

Erkės užkratą perduoda tik praėjus 24 valandoms po įsisiurbimo

Tai – ne visai tiesa. Kai kurių ligų užkratus erkės perduoda vos įsisiurbusios (pvz. Laimo ligos).
„Šunims ir katėms pavojingiausia ir dažniausiai erkių pernešama liga – babezioze užsikrėsti išties reikia 24 valandų. Todėl labai svarbu po kiekvieno pasivaikščiojimo apžiūrėti savo augintinį ir radus erkes, kuo greičiau jas pašalinti naudojant pincetą ar specialią priemonę erkių traukimui.

Erkės ištraukimas Iškart po įsisiurbimo išties mažina riziką šuniui ar katei užsikrėsti babezioze“, – tikina veterinarijos gydytoja Kamilė Ausmanė. Specialistė priduria, kad kuo daugiau žinosite apie erkes, tuo geriau mokėsite nuo jų apsisaugoti.