Erkėms NE

Tabletės nuo erkių netiko: teko ieškoti kitų priemonių

Klaipėdietės Rasos augintinei Bertai jau 9 metai – nors moteris mėgsta ilgus pasivaikščiojimus su šunimi miške, erkės problemų dar nėkart nesukėlė. O kad erkių platinamos ligos ir toliau nekeltų pavojaus augintinei, Rasa prieš metus pradėjo domėtis apsaugos priemonėmis, tačiau netrukus paaiškėjo, kad ne visos jai tinkamos.

„Augintinė jau ganėtinai brandaus amžiaus, ir jei netyčia apsirgtų, pasveikti jai būtų sunkiau, nei jauniems ir stipriems šunims. Girdime, kad erkių kasmet vis daugiau, keleto artimųjų šunys jau persirgę, tai norime būti saugūs. Pirmiausia ieškojom informacijos internete, pasiskaitėme šunų šeimininkų diskusijas feisbuko grupėse, dauguma labai gyrė tabletes, kurias vartojant, į šunį įsisegusi erkė tuoj pat nudžiūsta. Bet kai kreipėmės į veterinarijos gydytojus, mūsų atveju, patarė jų nenaudoti dėl silpnų augintinės inkstų. Tai buvo nemaloni žinia, nes tada atrodė, kad tik tabletėmis galima pasitikėti“, – teigia Rasa.
Erkė

„Ne visos priemonės tada man kėlė pasitikėjimą, pavyzdžiui, atrodo neaišku, kaip veikia ultragarsą skleidžiantis pakabukas. Tenka skaityti nemažai šunų šeimininkų komentarų, jog viena ar kita naudojama priemonė jiems nepasiteisino, šuo vis tiek susirgo. Norėtųsi visiems pasakyti, kad atidžiau rinktųsi priemones, galbūt net nepasikliautų kažkokia viena – kaip tik apie tai gydytoja mane ir perspėjo“, – sako moteris.

Veterinarė perspėja: jokia priemonė neveikia 100 proc.

Šunų šeimininkai savo augintiniams šiandien priemones nuo erkių gali rinktis iš 5 pagrindinių grupių: tai aerozoliai, lašiukai, antkakliai, tabletės ir ultragarsiniai pakabukai. Cheminės priemonės, kaip tabletės ir lašiukai, erkes naikina, o ne cheminės, kaip aerozoliai, antkakliai, ultragarsiniai pakabukai, erkes atbaido.


Nors antkakliai ir aerozoliai šunų šeimininkams turbūt yra geriau pažįstami, veterinarijos prekių parduotuvėse aptinkami ultragarsiniai pakabukai dažnam dar kelia klausimą – kaip jie veikia, kaip saugoja augintinį?

Kaip aiškina parduotuvių tinklo KIKA veterinarijos gydytoja ir farmacijos vadovė Kamilė Ausmanė, ultragarsiniai pakabukai ir prietaisai yra skirti atbaidyti erkes, kuriuos gali nešioti ne tik augintiniai. Jie saugūs ir nepavojingi nei augintiniams, nei kitiems šeimos nariams, gali būti naudojami net kūdikiams.

„Ultragarsas turi įtakos erkių elgesiui ir šios nesielgia, kaip įprastai, net jei užlipa ant aukos. Po pakabuko aktyvacijos, jis veikia 9–12 mėnesių. Augintiniams rekomenduojama dėvėti nuolatos kartu su antkakliu, žmonės taip pat gali nuolatos segėti pakabuką šalia įprastos aprangos. Svarbu jį segėti būnant lauke“, – priemonės veikimą aiškina K. Ausmanė.
Kamilė Ausmanė

Tačiau šunų šeimininkams įdomu, kokio galima tikėtis rezultato iš ultragarsinių pakabukų – ar jie patikimi? Atsakydama į šį klausimą, veterinarijos gydytoja pabrėžia, kad nei viena apsaugos nuo erkių priemonė negarantuoja šimtaprocentinės apsaugos.

„Derindami kelias priemones, visada turime didesnį apsaugos lygį. Tačiau nereikėtų persistengti – optimaliausia derinti 2 priemones. Jei renkamės natūralias priemones, galima derinti ir daugiau, nes pastarosios neturi pašalinių poveikių ir tarpusavio reakcijų“, – teigia K. Ausmanė.

Kadangi nėra priemonės, kuri veiktų visu 100 proc., veterinarijos gydytoja pabrėžia, kad net ir naudojant apsaugos priemones yra svarbu nepamiršti kaskart grįžus iš lauko apsižiūrėti, ar neparsinešėme į namus erkių.