Daugiau nei darbas

Pirmoji darbo patirtis maloniai nustebino

Jau septynerius metus „IKEA“ dirbanti ir sėkmingai karjeros laiptais kopianti Goda Moldarytė tikina – švediškų tradicijų įkvėpta darbo kultūra įmonėje nuo pat pradžių maloniai nustebino: čia visi darbuotojai yra vienos bendruomenės dalis, tad ir lietuviams vis dar įprasta hierarchinė struktūra negalioja.

„Puikiai prisimenu, kaip keičiantis sezonui turėjome pakeisti nemažą dalį parduotuvėje esančių prekių kitomis – darbas, reikalaujantis fizinės jėgos, ištvermės ir, žinoma, laiko. Keli vadovai atidėjo savo darbus į šalį ir prisijungė padėti kolektyvui. Pamenu, tai sukėlė didelę nuostabą, o tuo pačiu ir pagarbą jiems – toks elgesys geriausiai atspindi vidinę įmonės kultūrą, puoselėjamas vertybes ir vadovų požiūrį į darbuotoją. Toks vadovų elgesys yra įprasta praktika. Pagalba, supratimas ir žinojimas, kad sunkias momentais tu esi ne vienas – visa tai ir sukuria bendrumo jausmą, kuris labai svarbus kasdieniame darbe“, – pasakoja Goda.

„IKEA“ įmonėje įsidarbinusi iš karto po mokyklos pabaigimo, Goda tikriausiai net pati nesitikėjo, kokia auginanti kelionė jos laukia. Norėdama tobulėti, semtis žinių ir išbandyti save, ji įmonės viduje pakeitė keturias pozicijas. Viena iš jų buvo kardinalus darbo specifikos pakeitimas, kuris reikalavo laiko įgyti naujų įgūdžių ir iš naujo prisitaikyti prie darbo. Šiuo metu užsakymų vykdymo specialiste logistikos skyriuje dirbanti moteris atvira: darbas ne tik įdomus ir dinamiškas, bet ir kupinas iššūkių, mat situacijų, reikalaujančių pasukti galvą, tikrai netrūksta.

Goda Moldarytė

„Džiugu, kad vadovai nebijo ieškoti ir priimti norinčių išbandyti save įvairiose srityse. Vadovų požiūris ir lankstumas man asmeniškai – bene didžiausias privalumas dirbant šioje įmonėje. Visus studijų metus dirbau ir sėkmingai derinau darbą su mokslais. Pagal Erasmus programą buvau išvykusi studijuoti ir į užsienį, tačiau vadovai į tai pažiūrėjo labai supratingai. Buvo malonu žinoti, kad net ir po pusės metų esu laukiama išskėstomis rankomis“ – pasakoja Goda.

Įmonės sėkmę pajunta kiekvienas darbuotojas

Įmonėje puoselėjamos vertybės, požiūris į darbuotoją, bendruomeniškumo jausmas – darbo „IKEA“ privalumus vardija G. Moldarytė. Stimulu siekti bendrų užsibrėžtų tikslų kiekvienam darbuotojui tampa ir įmonėje taikoma premijų sistema, mat jau kelerius metus metiniai priedai už gerus rezultatus yra mokami ne tik administracijos ar pardavimų komandoms, bet ir visiems likusiems įmonės darbuotojams, nepriklausomai nuo jų užimamų pareigų. Taip priedus, pasiekus įmonės išsikeltus tikslus, gauna valytojos, apsaugos, restorano, logistikos, sandėlių bei kiti darbuotojai.

„Kiekvieno darbuotojo indėlis, nepriklausomai nuo jo darbo srities, yra svarbus. Tad jeigu išsikeltų tikslų siekiame bendromis jėgomis, sėkme taip pat turėtume džiaugtis drauge“, – sako Jolita Juodzevičienė, IKEA Lietuva rinkos vadovė.

Jolita Juodzevičienė

Pasak IKEA atstovės, vadovautis lygybės principu siekiama visose įmonės veiklos srityse, tad ir papildomos teikiamos naudos – nuolaidų sistema, mokymai, sveikatos draudimas ir kt. – prieinamos kiekvienam darbuotojui. Pašnekovė neslepia – naujai prisijungusiems darbuotojams vidinė įmonės kultūra ir struktūra neretai kelia nuostabą. Čia nėra barjerų, skiriančių vadovus nuo komandos narių, visi vadovai ir komandos naudojasi ta pačia darbo vieta, drabužine, valgo toje pačioje erdvėje, dėvi darbinę uniformą. O ir bendraujama betarpiškai, vienas į kitą kreipiamasi paprastai – tu.

„Darbuotojai – svarbiausia įmonės sėkmės istorijos dalis, tad stengiamės visapusiškai investuoti į jų žinias bei gerą savijautą. Darbe esame daugiau nei bendradarbiai – laiką ir pastangas nukreipiame į prasmingų santykių kūrimą, savitarpio pagalbą, vienas kito pažinimą“ – sako J. Juodzevičienė.

Nėra vietos diskriminacijai

Kalbant apie darbuotojų lygybę, svarbiu aspektu tampa ir amžiaus kriterijus, lyties klausimai. J. Juodzevičienė patikina: IKEA‘oje vienodai svarbūs ir vertinami tiek jauni karjerą pradedantys žmonės, tiek senjorai, o apie lyčių diskriminaciją negali būti net kalbos.

Matyt, ne veltui už pastangas siekti lyčių lygybės IKEA organizacija Baltijos šalyse minima kaip pavyzdys IKEA pasaulinėje tvarumo ataskaitoje. Nuo tada, kai prieš aštuonerius metus atėjo į Baltijos šalių rinką, IKEA aktyviai siekia užtikrinti aukštą kvalifikacijos lygį, išlaikant lyčių lygybę.

„Visada darbiname pirmiausia atsižvelgdami į vertybes, tik po to – į kompetenciją. Mums itin svarbu, kad bendrovės ir būsimo darbuotojo vertybės sutaptų. Tik užsitikrinę tai, gilinamės į profesinius dalykus, – pastebi J. Juodzevičienė. Nuolatos stebime situaciją rinkoje, stengiamės pasiūlyti savo darbuotojams konkurencingą atlygį ir ne tik jį. Norime užtikrinti išskirtinę darbo kultūrą, asmeninį tobulėjimą, finansinę ir nefinansinę naudą bei daug įvairiausių dalykų, dėl kurių darbas IKEA‘oje yra daugiau nei darbas.“

Užsakymo nr.: PT_87981313

Dalintis
Nuomonės