Daugiau nei darbas

Kaip pasakoja Milda Šapokienė, IKEA Lietuva Personalo ir įmonės kultūros departamento vadovė, lygybė yra vienas svarbiausių principų, kurio laikomasi visose šio tinklo parduotuvėse, o už pastangas siekti lyčių lygybės, IKEA organizacija Baltijos šalyse minima kaip pavyzdys pasaulinėje kompanijos tvarumo ataskaitoje.

„Nuo tada, kai IKEA atėjo į Baltijos šalių rinką, yra siekiama užtikrinti ir išlaikyti lyčių lygybę. Visą IKEA Lietuva organizaciją, pradedant nuo vadovų, baigiant sandėlio darbuotojais, sudaro 61 proc. moterų ir 39 proc. vyrų“, – pasakoja M. Šapokienė.

„Mes labai palaikome įvairovės (ang. diversity) kryptį, kuri apima tiek amžiaus, tiek lyties, tiek ir tautybės ar kultūros aspektus. Dėl šios priežasties drąsiai kviečiame naujus, jaunus ar patirties neturinčius darbuotojus, kurie yra apmokomi pagal specialią programą, o vasaros atostogų laikotarpiu, suteikiame galimybę dirbti darbuotojų vaikams“, – pasakoja IKEA Lietuva atstovė.

Milda Šapokienė

Tačiau, kaip galima matyti iš darbuotojų amžiaus grupių, IKEA‘oje gera dirbti ne tik jaunimui – čia savo vietą randa ir vyresnio amžiaus žmonės. Pavyzdys, jauniausiam įmonės darbuotojui yra 17 metų, vyriausiam – 75 metai.

„Net 40proc. įmonėje dirbančių darbuotojų priklauso 30-50 metų amžiaus grupei. Turime ir keletą dešimčių darbuotojų, kuriems yra virš 60 metų, tačiau jie puikiai integruojasi įvairiuose įmonės skyriuose. Jei žmogus nori ir gali dirbti, IKEA visada suteikia tokią galimybę. Ne amžius ar lytis svarbiausia ir net ne turima patirtis, o žmogaus vertybės“, – teigia M. Šapokienė.

„Visi darbuotojai yra glaudžios bendruomenės dalis. Kiekvienas yra pasirengęs padėti, paaiškinti ar tiesiog prisijungti prie pokalbio per fiką (tradicinę kavos pertrauką) darbuotojų restorane. Neretai kolegos tampa ir gerais draugais, leidžiančiais laiką ir už darbo ribų, o nauji darbuotojai, pajutę darbo vietos kitoniškumą, dažnai teigia esantys nustebinti to, kiek daug aplink pozityvumo ir kokie optimistiški žmonės dirba IKEA‘oje, – pasakoja M. Šapokienė.

Kad šioje įmonė neegzistuoja įprasta hierarchinė struktūra, puikiai iliustruoja ir tai, kad visi vadovai ir komandos naudojasi ta pačia darbo vieta, drabužine, pietauja tose pačiose patalpose. Tačiau įdomiausia tai, jog nepriklausomai nuo pareigų, tiek vadovai, tiek salės ar kiti darbuotojai darbo vietoje vilki vienodas uniformas.

„Darbuotojų uniformos ne tik atlieka reprezentacinę funkciją, bet ir atskleidžia, kad tokios vertybės kaip lygybė ir bendrumas įmonei bei jos darbuotojams yra labai svarbios. Vilkėdami vienodą uniformą, parodome, kad esame vieninga komanda – nesvarbu, kurioje parduotuvėje ar skyriuje dirbame bei kokias pareigas užimame“, – sako M. Šapokienė.

„Noriu tikėti, jog tai, kad didžioji dalis darbuotojų įmonėje dirba ilgiau nei trejus metus, o kas penktas yra su mumis nuo pat atidarymo, rodo, kad IKEA‘oje yra daugiau nei tiesiog darbas“, - priduria IKEA atstovė.

Užsakymo nr.: PT_88269315

Temos
Dalintis
Nuomonės