Atrask Latviją

Važiuojant į Latviją keliu pro Žagarę ši vieta yra nutolusi nuo pasienio maždaug 15 kilometrų. Tai Tervetės valstybinio miško parkas. Ir nors čia atvykome gana lietingą dieną, žmonių parke netrūko, o ir kiek subjuręs oras netrukdė lankytojams mėgautis gamtos džiaugsmais ir malonumais.

Gamtos parkas Tervetėje

Kelionę po Tervetės miško pasakų parką su žmona ir mažyliu pradėjome žaliuoju miško traukinuku – jame iš karto sutikome keletą šeimų iš Lietuvos – Šiaulių ir Panevėžio. Paklausus, kodėl jie renkasi kelionę į Latviją su šeima, o ne ieško panašių pramogų Lietuvoje, lyg sutartinai atsakė. „Lietuvoje nėra nieko panašaus. Čia važiuojame jau gal 16 metų. Va, sūnų nuo pat mažumės vežėmes, jis jau užaugo, paauglys, o dabar ir jaunėlė dukra nori čia važiuoti – mums visiems čia labai patinka“, – sakė keturių asmenų šeimyna iš Šiaulių.

Gamtos parkas Tervetėje

Panevėžiečiai pridūrė, kad nors kai kurios medinės miško pasakų dekoracijos jau „paveiktos metų tėkmės“, bet Lietuvoje vis vien nėra nieko panašaus, todėl renkasi kelionę su visa šeima į šį parką. „Tai kad labai arti, patogu, visai šeimai yra ką veikti čia. Ir susiekimas geras, atrakcijų į valias“, – sakė panevežiečiai.

Anot Tervetės gamtos parko darbuotojų, šio pažintinio miško tikslas – supažindinti su pasakišku gamtos pasauliu ir mišku, kuris mums visiems yra tarsi mama, arba kaip latviai sako – „mammadaba“. O svarbiausia – išmokyti gerbti, mylėti ir tausoti gamtą. O lietuviai tą puikiai įvertina: iš visų parko lankytojų – net 40 proc. yra užsieniečiai, o iš visų užsieniečių – net 70 proc. yra lietuviai.

Taigi, ką pamatyti Tervetės pasakų miško parke?

Senutėlis Tervetės miško parkas yra net 1200 hektarų ploto, o lankytojams pritaikyta apie 400 hektarų. Parkui aplankyti prireiks mažiausiai 3 valandų, o geriausiai jame praleisti visą dieną – niekur neskubant pasidžiaugti gamtos apsuptimi, kuri čia karaliauja šimtmečius – kai kurioms pušims parke yra net 300 metų!

Gamtos parkas Tervetėje

Bene populiariausios vietos parke – Pasakų miškas, atrakcijų aikštė ir Nykštukų miškas. Parko teritorija išraizgyta patogiais pėsčiųjų takais – jų iš viso net 35 kilometrai. Takai patogūs tiek pėstiesiems, tiek ratuotiems – su vaikiškais vežimėliais, važiuojantiems dviračiais ar negalią turtintiems lankytojams.

Gamtos parkas Tervetėje

Štai viena žavingiausių vietų – Nykštukų miškas (latv. Rūķīšu mežs) ir jų gyvenvietė „Kankorėžis“. Tai tarsi miniatiūrinis miestelis, kuriame tiek vaikai, tiek suaugę gali nusikelti į tikrų tikriausią pasakų pasaulį. Įdomu tai, kad mūsų apsilankymo metu iš dangaus ėmė pilti liūtis – rodėsi, kad nykštukų gyvenvietėje – nė gyvos dvasios.

Gamtos parkas Tervetėje

Tačiau priėjus prie namelių langelių ar pravėrus jų duris, laukė tikrų tikriausia staigmena – juose it nykštukai sugūžėję dešimtys šeimų su vaikais, jaukiai besislepiantys nuo lietaus.

Gamtos parkas Tervetėje / Tervetes gamtos parko nuotr.

Be to, šiuose ryškiai dažytuose nameliuose nuolatos gyvena pasakų personažai, kurie visada džiugina vaikus ir suaugusius lankytojus.

Pasakų miške – sakmių, istorijų ir pasakų pasaulis, kupinas latvių rašytojos Annos Brigaderės sukurtų pasakų personažų. Miško take sutiksite Šykšuolį ir Tarnaitę, čia pat gausu Miško motinos vaikų – zuikių, voverių, varlių ir kitų miško būtybių. Pačiame miško viduryje gyvena ir miško ragana. Beje, kalbanti lietuviškai! Tačiau tam, kad taip prakalbėtų, būtina pasakyti burtažodį (išduosiu paslaptį – pasisveikinkite lietuviškai!).

Gamtos parkas Tervetėje

Čia pat gyvena ir Miško karalius, miško draugai šikšnosparniai, vorai, musmirės ir kiti girios gyventojai. Jei norėtumete turėti Tervetę priminsiančių nuotraukų, atminkite – milžiną Nulėpausį ir Sprinduką rasite kairiajame Tervetės upės krante palipę aukštyn laiptais nuo Atrakcionų aikštelės.

Paaugliams, kuriems pasakų miškas jau gerai pažintas, laiką praleisti galima medinių labirintų, atrakcionų ir pramogų parke, savo jėgas išbandyti medžiuose įrengtuose oro takuose.
Kurbado žemėje (latv. Kurbada žeme) įrengtas Tervetės dviračių parkas su įvairiomis įkalnėmis, viražais, liepteliais ir tiltais, jis tęsiasi beveik 3 km. Be to, šioje teritorijoje rasite Tervetės Tarzano parką, Tervetės tinklų parką.

Gamtos parkas Tervetėje

Čia pat galima užlipti į medinį apžvalgos bokštą ar leistis į ilgesnius žygius tyrinėjant tolesnes parko vietas – Senųjų pušų parką, Žaliąją klasę ar vaizdingas Gulbių (latv. Gulbju) tilto apylinkes.

Ramesnių pramogų mėgėjų laukia Tervetės atogrąžų drugelių namai, kuriuose susipažinsite su galybe šiltųjų kraštų įvairiaspalvių drugelių, o taip pat sutiksite vėžlių, paukščių, akvariumo gyventojų – žuvyčių.

Ir žinote, kas labai smagu, kad po visų šaunių pramogų miške, nuėjus ne vieną kilometrą savo kojomis, susipažinus su visais miško gyventojais ir pasakų personažais, iki pat automobilių stovėjimo aikštelės galite parvažiuoti žaliuoju miško traukinuku. Pasaka!

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Atrask Latviją“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)