Pačiame Bauskės miesto centre, ant kalvos, kur susikerta iš Lietuvos atitekančios upės – Mūša ir Nemunėlis, stūkso didinga, visai neseniai renovuota XV amžiaus Livonijos ordino tvirtovė. Prie jos prijungta ir XVI amžiaus pabaigoje statyta Kuržemės ir Žiemaglos hercogų Ketlerių rezidencija. Tai vienintelė pilis Latvijoje, kuri atspindi renesanso ir manierizmo architektūrą buvusioje Kuržemės hercogystėje.

Bauskė
Bauskė. Šaltinis: DELFI / Modesta Meškė

Pilyje mus pasitiko tradiciniais pilies patarnautojos drabužiais apsirengusi gidė, kuri mus lydėjo viso vizito tvirtovėje metu. Bauskės pilyje dabar įrengtos stulbinančios istorijos ekspozicijos ir teminės parodos. Čia galima pamatyti, kokiais drabužiais XVI-XVII amžiuje puošėsi hercogai ir hercogienės bei jų artimieji, kokia buvo jų gyvenimo kasdienybė, buitis ir net kaip atrodė jų intymaus gyvenimo akimirkos.

Bauskė
Bauskė. Šaltinis: DELFI / Modesta Meškė

Taip pat išlikę ir dalis senosios pilies griuvėsių, viduje net išsaugotos autentiškos keramikinės glazūruotos įvairiaspalvės plytelės. Beje, ant jų lipti galima tik apsiavus specialius, lankytojams paruoštus minkštus antbačius – taip saugoma unikali pilies istorija.

Bauskė
Bauskė. Šaltinis: DELFI / Modesta Meškė

Tačiau labiausiai nustebino, jog po renovacijos pilis pritaikyta ir menininkų rezidencijoms. Pavyzdžiui, nakvynė vienam asmeniui kainuoja 12 eurų, o vienu metu gali gyventi 12 svečių. Tiesa, rezidencija yra įkurta siekiant skatinti muzikantų, aktorių, minininkų ir kitų kūrybinių profesijų atstovų kūrybinę veiklą (Pilskalna g., Bauskė)

Bauskė
Bauskė. Šaltinis: DELFI / Modesta Meškė

Preciziškai restauruotas vandens malūnas

Pilsrundalės malūnas, esantis visai šalia Bauskės, buvo pastatytas 18 amžiuje ir priklausė Rundalės dvarui, tačiau laikui bėgant buvo nuniokotas net dviejų didelių gaisrų. 1928 metais malūną aukcione nupirko vietos verslininkas Voldemars Bergmanis ir per dešimt metų jį prikėlė naujam darbui – čia buvo ne tik malūnas grūdams, bet ir generatorius elektrai gaminti. Tačiau sovietmečiu visas turtas buvo nacionalizuotas.

Pilsrundalės malūnas
Pilsrundalės malūnas. Šaltinis: DELFI / Modesta Meškė

Praėjus daugiau nei pusšimčiui metų malūną atgavo jau ketvirtos kartos Bergmanių šeimos nariai. Mus prie malūno svetingai pasitikęs Vladislavs Bergmanis aprodė preciziškai restauruotą malūną – keturiuose jo aukštuose esantys išsaugoti malūno metaliniai ir mediniai mechanizmai vis dar veikia, tačiau dabar atlieka tik dekoratyvinę funkciją. „Šis malūnas man svarbus, nes tai visa mano šeimos istorija“, – sakė V. Bergmanis.

Pilsrundalės malūnas
Pilsrundalės malūnas. Šaltinis: DELFI / Modesta Meškė

Už gelžbetoninių malūno sienų – užtvenktos dvi susijungiančios upės – Islicė ir Berstelė. Malūno rūsio sienose įrengtas drenažas, be kurio vanduo sunktųsi kiaurai per sienas. „Su vandeniu nepakovosi, turi su juo tapti draugai“, – sakė dabartinis malūno savininkas V. Bergmanis.

Dabar šis malūnas – tai šeimos muziejus, konferencijų salė ir alaus darykla, kuri šiuo metu dar tik įrenginėjama, tačiau metų bėgyje turėtų veikti.

Aukšto lygio gastronomija – sūrių ir latviško vyno kraštas

Atvykę į Bauskės apylinkes nepraleiskite progos patirti aukšto lygio gastronomijos. Jauncodės miestelyje įsikūrusi vyndarė, vyno technologė Ieva Dūmina, kur čia pat brandinamas jos rankomis gamintas natūralus įvairių uogų vynas. Vyno namuose galima užsisakyti vyno degustacijas, kurių metu Ieva jus supažindins su latviško vyno gamybos istorija (Zvaigžnu g. 4, Jauncodė).

Restoranas „Rezidence“
Restoranas „Rezidence“. Šaltinis: DELFI / Modesta Meškė

Bauskės apylinkės garsios ir savo sūriais. Vienas iš pavyzdžių – šeimos įkurta sūrinė „Celmu“. Čia gaminami įvairių rūšių varškės sūriai – saldūs, rūkyti, su įvairiausiais prieskoniais. „Sūriai gaminami tik iš latviško pieno pagal senovines sūrių gamybos tradicijas“, – pasakojo šeimininkė Inga Celma. Anot jos, kad sūris būtų geras, pirmiausia turi būti kokybiškas, riebus, daug baltymų turintis pienas. Kadangi ūkis nedidelis, šeimos sūrinėje skiriama daug dėmesio kokybei. „Per dieną perdirbama apie 700 l pieno, gaminamas ne tik sūris, bet ir jogurtas, grietinėlė, varškė, sviestas ir desertai“, – sakė sūrininkė I. Celma.

Restoranas „Rezidence“
Restoranas „Rezidence“. Šaltinis: DELFI / Modesta Meškė

Atvykę į Bauskės apylinkes būtinai užsukite paragauti latviško sūrio. Sūrio namus rasite Codės miestelyje, netoli Bauskės.

Kaip įsitikinome po degustacijų – ten, kur turtinga kultūra ir istorija, neatsiejama ir gastronomija. Ir tai pasitvirtino su kaupu. Mūsų vizitą Bauskės apylinkėse užbaigė vietinių itin rekomenduojamas restoranas „Rezidence“, esanti visai šalia žymiųjų Rundalės rūmų.

Restoranas „Rezidence“
Restoranas „Rezidence“. Šaltinis: DELFI / Modesta Meškė

Čia užsisakėme midijas balto vyno padaže (12 eurų), grilyje keptą lašišos didkepsnį (14 eurų) ir Cezario salotas su vištienos krūtinėlėmis (8 eurai).

Virtuvė šiame, naujame restorane – aukšto lygio. Tiek midijos, tiek ir lašiša buvo be priekaištų, o pietus vainikavo kaip ir daug kur Latvijoje – puiki kava.

Ir tai tik nedidelė dalis malonumų, kuriuos galima patirti Bauskės apylinkėse. Būtinai čia dar sugrįšime – juk visa tai visai šalia Lietuvos.

Atrask Latviją: Facebook ir Instagram