Atrask Latviją

Tiek Koknesės apylinkių gyventojai, tiek visos Latvijos žmonės žino, kad Dauguvoje gyvena patys didžiausi šalyje šamai.

Koknesės pilies griuvėsiai

Vien per pastaruosius penkerius metus ties Koknese žvejai pagavo tris tokius galiūnus – 69 kg ir 2,20 metrų ilgio, 86 kg ir 2,23 metrų ilgio, o šamą rekordinką 2018 metais pagavo Jānis Ritums ir Gunārs Groza – padaras svėrė net 100 kg ir buvo užaugęs iki 2,45 metrų ilgio.

Latviai Jānis Ritums ir Gunārs Groza 2018 metais netoli Koknesės Dauguvoje pagavo rekordinio dydžio  –  2,45 m ilgio ir 100 kg –  šamą. Staburags.lv nuotr.

Šiems Dauguvos gelmių gyventojams pagerbti Koknesės parke yra pastatyta net ir skulptūra.

Žvejoti Dauguvos upėje galima tik įsigijus žvejo bilietą: vienai dienai – 1,5 euro; mėnesiui – 5 eurai.

Žadą atimantis reginys – pilis tarsi ant vandens

Tačiau ši vieta ypatinga ne tik stulbinančia gamta, bet ir unikalia istorija. Dauguvos ir Persės upių sandūroję stovi viduramžių laikų Koknesės pilies griuvėsiai, netoliese – ir 1687 metais pastatyta evangelikų liuteronų bažnyčia.

Rygos arkivyskupo Alberto iniciatyva pilis pradėta statyti 1209 metais. Netrukus čia jau stūksojo akmeninė, storų sienų, gynybiniais bokštais apsaugota tvirtovė.

Koknesės pilies griuvėsiai

Šiaurės karo metu 1701 metais pilis buvo sunaikinta, tačiau likę įspūdingi jos griuvėsiai nuo to laiko čia stovi taip ir nepaliesti. Istorinei vietai praėjusio amžiaus viduryje buvo iškilęs didžiulis pavojus, kuomet Aizkrauklės apylinkėse buvo pradėda statyti Pliavinių hidroelektrinė.

Nepaisant didžiulių visuomenės prieštaravimų, sovietmečiu jėgainė buvo atidaryta – 1965 metais po užtvenktos Dauguvos vandeniu liko daugybė kaimų, bažnyčių, įspūdingų gamtos objektų – pavyzdžiui, Staburago uola. Pakilęs Dauguvos vanduo pasiekė ir Koknesės pilies pamatus. Tad dabar, ties Dauguvos ir Persės upių santaka, galima išvysti unikalų reginį – tarsi ant vandens stovinčią pilį, o čia pat jau ir 30-40 metrų siekiančios užtvenktų upių gelmės.

Pilies apžvalga – įspūdingu vandens keliu

Pilies griuvėsius galima apžiūrėti keliais būdais – atvykus į Koknesės miestelį ir pasivaikščiojus po naujosios pilies parką arba turistiniu laiveliu „Gulbis“ („Gulbė“). Plaukdami vaizdingu maršrutu nuo „Likimo sodo“ („Liktendaržs“) Dauguvos upe galėsite išlipti prie pat pilies griuvėsių.


Laivelį rasite prie „Likimo sodo“ prieplaukos. 1 valandos pasiplaukiojimas laiveliu kainuoja nuo 5 iki 7 eurų asmeniui, visą laivelį išsinuomoti galima už 70 eurų. Laiveliu plaukti galima šiltuoju metų laiku nuo gegužės 1 dienos.

Pilies griuvėsius aplanktyti asmeniui kainuoja nuo 1,80 euro iki 5 eurų visai šeimai. Lankytojų centras dirba šiltuoju metų laiku kiekvieną dieną iki spalio 31 dienos nuo 9 iki 19 val. Pilies teritorijoje galima patirti unikalią atrakciją – tiesioginę griuvėsių ir Dauguvos upės apylinkių apžvalgą virtualios realybės akiniais, kur išvysite skraidykle tiesiogiai filmuojamą vaizdą iš paukščio skrydžio. Šios paslaugos kaina – 1 euras/min.

Likimo sodas – Latvijos žmonių skausmui atminti

Praėjusio šimtmečio antroje pusėje pradėjusi veikti Plavinių hidroelekrinė Dauguvos upėje ties Koknese suformavo 33 ha ploto salą. 2005-aisiais čia nuspręsta įkurti istorijos atminimo sodą bei tautos dovaną Latvijai – „Liktendarzs“ („Likimo sodas“). Šis sodas yra skirtas Latvijos žmonių drąsai ir pasiaukojimui, kovojant už tautos laisvę prieš XX amžiaus represorius, atminti.

Likimo sodas Koknesėje

2008 metais, pasodinus pirmąsias 100 obelų, sodas oficialiai pradėjo veikti. Sodo kūrybinės idėjos autorius – landšafto architektas iš Japonijos – Shunmyo Masuno, sujungęs gamtos procesus ir žmogaus veiklą į darnią visumą.

Likimo sodas Koknesėje

„Likimo sodas“ yra tęstinis projektas, nes prie jo kūrimo lankytojai gali prisidėti kas kartą jame apsilankę. Už papildomą finansinę pagalbą bus atsilyginta išgraviruotu vardu ir pavarde centrinėje obelų alėjoje, vedančioje į ąžuolais apsodintą amfiteatrą ant Dauguvos upės kranto. Prisidėti prie sodo galima ir atnešus paprastą akmenėlį iš lauko, iš savo šalies. Kiekvienas atneštas akmuo taps skulptūros „Ūkanotas saulėlydis“ dalimi, taip pagerbiant represijas patyrusius Latvijos žmones.

Amfiteatre iškeltos penkios Latvijos vėliavos – keturiems Latvijos regionams, o penktoji – už Latvijos laisvę kovojusiems ir žuvusiems žmonėms.

Bene įspūdingiausias momentas „Likimo sode“ – lapkričio mėnesį, kuomet saulei leidžiantis anapus upės, spinduliai nušviečia amfiteatrą centrinės alėjos link.

Sode yra įrengtos apžvalgos aikštelės, nuo kurių atsiveria plati Dauguvos upės vaga, Koknesės pilies griuvėsiai, evangelikų liuteronų bažnyčios ansamblis. Apsilankymas „Likimo sode“ kainuoja 1 eurą asmeniui. Sodas dirba visomis dienomis nuo 10 iki 18 val.

Išalkusiems – vietos įžymybė – šamas

Po stulbinančios kelionės „Likimo sode“, žadą atimančių Dauguvos ir Persės upės slėnių bei Koknesės pilies griuvėsių verta paragauti baltiškos virtuvės kulinarijos šedevrų. Kaip jau supratote, bene didžiausia įžymybė šiose apylinkėse – milžiniški šamai. Visai netoli Koknesės yra jauki vieta išalkusiems kelionės metu. Ir, žinoma, čia patiekiamas nuostabiai paruoštas šamas.

Pakelės bistro „Panna Cafe Koknese“ (Blaumaņa iela 30A, Koknese) parekomendavo išbandyti keptą šamo file (8.50 euro) ir šviežio sūrio bei šviežių daržovių salotas (4 eurai).

Koknesė

Baltiškos virtuvės akcentas bei bistro naujiena – tradicinis desertas: plakta grietinėlė su šaltalankių uogiene.

Diena, praleista Koknesės apylinkėse pradžiugino ir akis, ir širdį, ir gomurį. Labai rekomenduojame šiuos įspūdžius patirti dar šią vasarą.

Automobiliu Koknesę pasieksite nuvažiavę apie 95 km į pietryčius nuo Rygos E22 keliu, važiuojant iš Lietuvos – apie 110 km nuo Biržų, pro Barbelę ir Aizkrauklę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)