Atrask Latviją

Taigi, važiuodami nuo šiaurinėje Latvijos dalyje esančios Alūksnės į pietryčiuose esantį Daugpilį, Lietuvos link, užsukome į Preilius. Šis miestelis Latgalėje yra vadinamas Latvijos sūrio sostine, mat čia yra gaminamas žymiausias čederio sūris. O su šiuo sūriu yra susijusi ir vietos gastronomijos pažiba tapusi užkandinė „Pampūkas“.

Pampūkas

Lietuvio ir latvės įkurta užkandinė yra nuostabiame gamtos kampelyje, Preilių pašonėje, netoli restauruojamų grafų Borgų rūmų, prie Preilupės tvenkinio. Nors tuo metu, kai čia lankėmės, pačių užkandinės savininkų nebuvo, blyninės ir ledainės vairą buvo perėmęs sūnus, kalbantis ir latviškai, ir lietuviškai. Jis ir papasakojo gražią savo tėvų pažinties ir verslo Latvijoje istoriją.

Pampūkas

Tiesa, sulaukti laisvo laiko pokalbiui – sunku, mat išalkę klientai čia stovi eilėse ir laukia savo užsakymų: ką tik iškeptų blynelių, naminių ledų, naminio limonado. Bet ištaikėme progą ir pasikalbėjome su kukliu, bet labai mandagiu Markus'u, kol jis kepė blynus.

Pampūkas

„Labai daug žmonių per dieną ateina – šimtai. Būna, kad kartais išperka viską, užsidarom net anksčiau“, – kepdamas blynelius sakė Markus. Anot jo, greičiausiai čia išperka ledus – lankėmės darbo dienos pavakarę, o jau buvo išparduota trečia partija ledų.

Pampūkas

„Čia pirma vasara, kai dirbu, bet man labai patinka“, – pasidžiaugė Markus.

Jaunuolis papasakojo, kad šią vietą jo tėvai sugalvojo atidaryti prieš maždaug 5 metus. Mama Inese – preilietė, tėtis Valdas – mažeikietis, o juodu susipažino Airijoje, kuomet prieš 18 metų buvo išvykę uždarbiauti. Tačiau noras grįžti į gimtinę buvo stipresnis nei geras uždarbis.

Inese ir Valdas, gyvenantys Preiliuose, įkūrė užkandinę Pampūkas.

Markus'o mama – Latvijos patriotė, tad labai norėjo gyventi gimtinėje. Na, o tėčiui buvo mažiau svarbu – Lietuvoje ar Latvijoje pasilikti gyventi. Be to, juk Valdas yra mažeikietis, o kaip žinia – šis miestas visai šalia Latvijos.

Idėja Inesei ir Valdui kilo atostogų metu keliaujant po užsienį – jiedu visad norėjo turėti savo susikurtą darbo vietą ir užsiimti širdžiai miela veikla. Pamatę, jog užsienyje tokios blynelių kepimo vietos turi daug lankytojų, nutarė tokią atidaryti ir Preiliuose. Iš pradžių tai buvo blynelių kepimo vagonėlis, kuriuo vykdavo prekiauti į įvairias muges, šventes ar turgus. Vėliau šeimyna nusprendė, kad reikia atidaryti pastovią vietą Preiliuose.

Pampūkas

Inese nusižiūrėjo gražią vietą šalia atnaujinto Borgų rūmų parko, gavo palaiminimą iš savivaldybės ir taip prieš penketą metų jiedu su Valdu pradėjo blyninės „Pampūkas“ veiklą.

„O kodėl „Pampūkas“?, – paklausiau Markus'o. „Nes latviškai „pankūka“ yra blynas, bet aš, kai buvau mažas, nemokėjau ištarti to žodžio ir sakydavau „pampūkas“. Taip ir pavadino šią vietą –
„Pampūkas“, – žavinga lietuvių kalba su latvišku akcentu istoriją pasakojo jaunasis blynų kepėjas Markus.

Pampūkas

O kol Markus padeda prekiauti užkandinėje, tol tėveliai su pagalbininkų komanda ruošia tešlą blynams, gamina naminius ledus ir kitus gaminus jau kitai dienai.

Latvišką gastronomiją puoselėjantys Inese ir Valdas maistą gamina naudodami tik vietinius produktus, pavyzdžiui, vietinio ūkininko gamintą kumpį, Preilių pieninėje gamintą čederio sūrį, ledams naudoja natūralius ir kokybiškus ingredientus, apylinkėse rinktas uogas ir sunokusius vaisius. Užkandinės įkūrėjai sako, kad tik gamindami sąžiningai ir kokybiškai gali sulaukti sugrįžtančių klientų.

Pasak Markus'o – čia patys populiariausi – čederio sūrio ledai. Kadangi Preiliai yra vienintelė vieta Latvijoje, kur gaminamas čederio sūris, Inese su Valdu paeksperimentavo ir pagamino unikalius sūrio ledus. Jie dabar yra patys mėgstamiausi užkandinės lankytojų.

Pampūkas

Tad kai lankysitės Preiliuose, užsukite pasilabinti su Markus'u ir jis jums iškeps puikių blynelių su sūriu, kumpiu ir linų sėmenimis. Pasmaližiauti galima ir užsisakius blynelių su ledais. Arba tiesiog, ledų, pavyzdžiui, garsiųjų – čederio sūrio.

Pampūkas

Blynelių porcija čia kainuoja – nuo 2 iki 4 eurų. Ledų porcija – 1,20-1,50 euro.

Pampūkas

Čia pat gaminamas ir gaivus, natūralus citrinų ir žolelių arba rabarbarų limonadas – 1,2 euro. O tonusui pakelti užsisakyti galima ir espreso kavos puodelį – 1,3 euro. O čia jis nuostabus. Ir nuostabus todėl, kad skonis primena Italiją. Tad jei jau kavos kokybė ir skonis primena Italiją, vadinasi viskas yra labai gerai.

Pampūkas

Paragauti Latgalės gastronomijos malonumų Preiliuose esančioje užkandinėje „Pampūkas“ galite šiltuoju sezono metu. Čia puiki vieta ir šeimoms – yra vaikų žaidimų aikštelė, paplūdimys, tinklinio aikštelė, ir žinoma, visada maloniai nuteikianti gamtos apsuptis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)